Επιλογή Ελληνικής γλώσσας Επιλογή Αγγλικής γλώσσας Προβολή RSS 2.0

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Μέλη: 34.011
Σύνδεσμοι: 56
Στοιχεία: 4.454
Επισκέπτες: 55.938.614


Ευρετήριο Χώρων

Νέα Προσθήκη
Αναζήτηση

ΠρόσφαταΔημοφιλήΕυρετήριο Χώρων
Ευρετήριο Χώρων Αναζήτηση Νέα Προσθήκη

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Θεσ/νίκης 23 (Αποθήκη Α', Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
54015 Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκης
Μακεδονία Ελλάδα
E-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Ιστότοπος
Άτομο Επικοινωνίας: pressoffice@thmphoto.gr
Τηλέφωνο: (+30)2310-56.67.16
ΦΑΞ: (+30)2310-56.67.17

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πριν από την ίδρυση του Μουσείου
Το 1987 οι Άρις Γεωργίου, Απόστολος Μαρούλης και Γιάννης Βανίδης ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Μουσείο Φωτογραφίας, δημιουργώντας μία πρώτη φωτογραφική συλλογή και συγχρόνως θέτοντας τον πρώτο θεμέλιο λίθο για την ίδρυση ενός μουσείου σύγχρονης φωτογραφίας.

Το 1988 ο Άρις Γεωργίου ξεκίνησε την Photosynkyria, το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας της πόλης, το οποίο κληροδότησε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το 2000. Έως το 2006 το Διεθνές Φεστιβάλ πραγματοποιούνταν κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο, παρουσιάζοντας 30 εκθέσεις ετησίως.

Το 1995 ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη (Ο.Π.Π.Ε.’Θ 1997) προχώρησε στην σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον Γιώργο Κατσάγγελο, για την ίδρυση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης .

Ιστορικό της Διεύθυνσης του Μουσείου
Το 1997 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου θεσμοθετείται το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το 1998 με διευθυντή τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο, κ. Άρι Γεωργίου ξεκινά η συγκρότησή του. Το 2003 διορίζεται διευθυντής ο καθηγητής των Α.Τ.Ε.Ι. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, κ. Κώστης Αντωνιάδης, τον οποίο διαδέχεται ο επιμελητής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου, κ. Ευάγγελος Ιωακειμίδης στις 2/09/2005, με την τελευταία υπουργική απόφαση.

Ιστορικό του χώρου
Από το Δεκέμβριο του 2001 το Mουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Aποθήκης A’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο κτίριο στον ισόγειο χώρο στεγάζεται το Μουσείο Κινηματογράφου . Η Αποθήκη Α’, εμβαδού 1.100 τ.μ., κτίστηκε το 1910 μαζί με το παλιό Tελωνείο του λιμανιού, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής μορφολογίας που επικράτησε στην Eυρώπη, στα βιομηχανικά κτήρια του τέλους του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Tο κτίριο όπως και τα άλλα στην πρώτη προβλήτα της ίδιας εποχής, κρίθηκε ως διατηρητέο και προστατευόμενο από την Πολιτεία με απόφαση του Yπουργείου Πολιτισμού.

Βιογραφικό του Διευθυντή
Ο Ευάγγελος Ιωακειμίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη (1962). Σπούδασε Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII στο τμήμα Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών - Τομέας Φωτογραφικής Εικόνας. Παρακολούθησε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στον τομέα της Οικονομίας του Πολιτισμού και στον Πολιτισμό και Νέες Τεχνολογίες στα Πανεπιστήμια Leonard de Vinci-Nanterre και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντίστοιχα. Εργάστηκε στον εκδοτικό οίκο «Contrejour», στα περιοδικά «Photographies Magazine» και «Camera Ιnternational» και στις Eυρωπαϊκές Εκδόσεις «C.E.C» στο Παρίσι από (1985-1995) ως υπεύθυνος παραγωγής και διεθνών εκδόσεων. Διετέλεσε Γενικός Επίτροπος στη Biennale της Νίκαιας, αφιερωμένη στην ελληνική φωτογραφία, Όψεις της ελληνικής φωτογραφίας από το 1850 εως σήμερα για λογαριασμό της Διεύθυνσης Καλών Τεχνών του ΥΠ.ΠΟ (1997). Επιμελήθηκε τις εκθέσεις και λευκώματα: Στάσεις και απόψεις για την Ελληνική Φωτογραφία, To Πνεύμα της Θρησκείας, To Πνεύμα της Οικογένειας και To Πνεύμα της Παγκοσμιοποίησης για το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, όπου διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής (2000 -2005).

Πρόγραμμα δράσης της Διεύθυνσης
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερο τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, είναι ένας ζωντανός τόπος μνήμης, συνάντησης και ανακάλυψης, όχι μόνο με την στενή χωροταξική διάστασή του, αλλά και ως χώρος σκέψης και διαλόγου ανάμεσα στους δημιουργούς, στα έργα τους και στο κοινό. Ένα ίδρυμα ανοιχτό στην εξέλιξη, το οποίο αποβλέπει στο να αποκτά, να διατηρεί, να ερευνά και να παρουσιάζει έργα του με στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και την καλλιέργεια του κοινού.

Τρεις συνιστώσες θα απασχολήσουν τη δράση του Μουσείου και θα αποτελέσουν παράλληλα, την βάση για τον γενικότερο προγραμματισμό των δράσεών του, την επόμενη τετραετία. Αρχικά είναι οι πρακτικές της φωτογραφίας, οι οποίες δεν έχουν την ίδια σημασία για έναν ερασιτέχνη, όπως για τον επαγγελματία ή καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, οι πολλαπλές χρήσεις της φωτογραφίας, ως αισθητική, δημοσιογραφική, επιστημονική, διαφημιστική αποτύπωση. Τέλος, είναι η σημασία της τεχνικής της φωτογραφίας, η οποία έχει εξελιχθεί σημαντικά, μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας τον 19ο αιώνα.

Διευθυντής:
Ευάγγελος Ιωακειμίδης

Εφορεία
Πρόεδρος:
Αθανάσιος Πανώρης

Αντιπρόεδρος:
Περικλής Πηλείδης

Μέλη:
Νίκος Αποστολόπουλος, Απόστολος Βεϊζαδές, Άννα Σκαρλάτου


Ημ/νία προσθήκης: 2007-01-14 05:58:51    Προβολές: 1763
Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds

Επισκεφτείτε επίσης (Χώροι Πολιτισμού)ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣερρώνΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Ιστότοπος
Ορφέως 16, ΣέρρεςΟρφέως 16, Σέρρες
Θέατρο :: 578 προβολέςΘέατρο :: 578 προβολές
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1984, μετά τη διάλυση του Κρατικού Θεάτρου Ανατολικής Μακεδονίας, που λειτουργούσε από το 1979 με έδρα τις Σέρρες. ...Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1984, μετά τη διάλυση του Κρατικού Θεάτρου Ανατολικής Μακεδονίας, που λειτουργούσε από το 1979 με έδρα τις Σέρρες. ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου ΣούτζουΕθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Ιστότοπος
Μιχαλακοπούλου 1 & Βασ. Κωνσταντίνου 50, ΑθήναΜιχαλακοπούλου 1 & Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα
Εκθέσεις :: 7.856 προβολέςΕκθέσεις :: 7.856 προβολές
Σύντομη παρουσίαση Η μέριμνα για τη δημιουργία καλλιτεχνικών συλλογών είναι σχεδόν ομήλικη με το ελεύθερο ελληνικό κράτος και εκφράζει ... Σύντομη παρουσίαση Η μέριμνα για τη δημιουργία καλλιτεχνικών συλλογών είναι σχεδόν ομήλικη με το ελεύθερο ελληνικό κράτος και εκφράζει ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΣΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΣ

Ιστότοπος
Αισώπου 11, ΨυρρήΑισώπου 11, Ψυρρή
Μουσική :: 430 προβολέςΜουσική :: 430 προβολές
Εναλλασσόμενα live με ethnic-latin-jazz-έντεχνα. Aισώπου Mύθος, γιά εσάς που σας αρέσουν οι μύθοι, τα παραμύθια, παρέα ... Εναλλασσόμενα live με ethnic-latin-jazz-έντεχνα. Aισώπου Mύθος, γιά εσάς που σας αρέσουν οι μύθοι, τα παραμύθια, παρέα ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚοζάνηςΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Ιστότοπος
Πλατεία Νίκης 3, ΚοζάνηΠλατεία Νίκης 3, Κοζάνη
Θέατρο :: 499 προβολέςΘέατρο :: 499 προβολές
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ιδρύθηκε το 1997 και καλύπτει με τη δράση του ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει παρουσιάσει έργα του ελληνικού και ξένου ...Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ιδρύθηκε το 1997 και καλύπτει με τη δράση του ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει παρουσιάσει έργα του ελληνικού και ξένου ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδο || Όροι Χρήσης || Επικοινωνία || Editorial (Γνωριμία) || Εγγραφή || Χώροι || Ημερολόγιο || Forum ||