Επιλογή Ελληνικής γλώσσας Επιλογή Αγγλικής γλώσσας Προβολή RSS 2.0

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Μέλη: 34.011
Σύνδεσμοι: 56
Στοιχεία: 4.454
Επισκέπτες: 55.938.670


Ευρετήριο Χώρων

Νέα Προσθήκη
Αναζήτηση

ΠρόσφαταΔημοφιλήΕυρετήριο Χώρων
Ευρετήριο Χώρων Αναζήτηση Νέα Προσθήκη

IOV Hellas - Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης

IOV Hellas - Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης
Γλαύκωνος 20
11632 Αθήνα
Αττικής
Στερεά Ελλάδα Ελλάδα
E-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Ιστότοπος
Άτομο Επικοινωνίας: Μίκα Παππά - Σέβου (Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εκπροσώπησης Δ.Ο.Λ.Τ. - I.O.V.)
Τηλέφωνο: (+30)210-756.17.96
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - IOV
Σε Λειτουργικές Σχέσεις με την UNESCO
 
 
Η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης  (IOV) - Σε λειτουργικές σχέσεις με την UNESCO, είναι η μοναδική Παγκόσμια Οργάνωση, που εξετάζει τα βασικά ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και της  άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

IOVHellas #1

 


Η IOV ιδρύθηκε το 1979 στο Oostrozebeke του Βελγίου, ύστερα από πρόταση αντιπροσώπων 22 εθνών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Λαϊκό Φεστιβάλ Krems στην Αυστρία. Η Οργάνωση βρίσκεται στη Βιέννη της Αυστρίας και η Γενική Γραμματεία στη Maria Enzersdorf - Αυστρία.

Το 1983, η IOV αναγνωρίστηκε με τη θέση C από την UNESCO και έγινε αποδεκτή ως μέλος αυτής της Οργάνωσης των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ.

Το 1990, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO στην 134η Συνεδρίασή του, ενέκρινε ψήφισμα και κατέταξε την IOV στην κατηγορία Β (για τις πληροφορίες και τις συμβουλευτικές σχέσεις της με την UNESCO).

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της UNESCO, η IOV διατηρεί επίσημα σχέσεις με αυτή την Οργάνωση του Ο.Η.Ε. από τον Ιανουάριο του 1997. Μετά τη ανάθεση καθηκόντων στο Γενικό Διευθυντή της UNESCO, στις 22 Μαΐου του 1998, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, στη 154η Συνεδρίαση του, αποφάσισε ότι στην IOV αναγνωρίζονται Λειτουργικές Σχέσεις με την UNESCO και ότι στο μέλλον θα κατατάσσεται σε αυτήν την κατηγορία.

IOVHellas #2

 

Γενικά για την Οργάνωση


Η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης (IOV) - Σε λειτουργικές σχέσεις με την UNESCO, είναι η μοναδική Διεθνής Οργάνωση, που εξετάζει τα βασικά ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο λαϊκός πολιτισμός και η λαϊκή τέχνη είναι ουσιαστικά αγαθά της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των λαών του κόσμου.

Η προώθησης, η διατήρηση και η προστασία αυτών των αγαθών μπορούν να εξυπηρετήσουν την ευημερία ολόκληρης της ανθρωπότητας και να έχουν μια σημαντική συμβολή στη διεθνή κατανόηση και τη διατήρηση της ειρήνης. Ένας πλούσιος, ακμάζων λαϊκός πολιτισμός, απεικονίζει την ανθρώπινη ευτυχία. Πιστοποιεί, ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί με ειρήνη, ασφάλεια και προστασία.

Είναι μια έκφραση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Η γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού άλλων λαών, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των προκαταλήψεων, στην καλύτερη κατανόηση και να βοηθήσει στη δημιουργία και διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο αρχικός στόχος της οργάνωσης είναι να δημιουργήσει ένα επίπεδο κατανόησης και ανοχής μεταξύ των διάφορων λαών του κόσμου και να συμβάλει έτσι, στην προώθηση και τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Η οργάνωση, χαιρετίζει όλα τα άτομα και τις ομάδες του κόσμου, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη γλώσσα και τη θρησκεία. Η Αρχή της IOV είναι βασισμένη στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των λαών του κόσμου και αυτό είναι σημαντικό στην ενεργή συμμετοχή της IOV στο πρόγραμμα της UNESCO "Πολιτισμός της Ειρήνης".

IOVHellas #3

 

ΣΚΟΠΟΙ

Εργάζεται:

 • Για τη διεθνή κατανόηση και συνεργασία, την πρόοδο και τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.
 • Για τη διατήρηση των ιδιαίτερων κοινωνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων με την υποστήριξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και με το σεβασμό των παραδόσεων.
 • Για το σεβασμό και την καλλιέργεια της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη διατήρηση, προώθηση και χρήσιμη μετάδοση του λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης.
 • Για τη διεθνή ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και την προώθηση της επιστήμης της έρευνας και της τεκμηρίωσης.


Υποστηρίζει:

 • Ανταλλαγές μεταξύ των λαϊκών ομάδων τέχνης όλων των εθνών του κόσμου.
 • Εθνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Λαϊκής Τέχνης (Χορού Παραδοσιακής μουσικής, εκθέσεις παραδοσιακών αντικειμένων και προϊόντων, παραδοσιακής διατροφής κ.α,).
 • Επιστημονικές συναντήσεις.
 • Χρήσιμα προγράμματα τα οποία εξυπηρετούν τις πολιτιστικές παραδόσεις.


Διαθέτει:

 • Όραμα, δημιουργικότητα, καινοτόμες δράσεις και την πρακτική, οργανωτική και επιστημονική εμπειρία και τις ικανότητες εργασίας, για προσφορά και βοήθεια.
 • Κέντρα και γραφεία επικοινωνίας σε πολλά έθνη του κόσμου.
 • Εθνικές και διεθνείς συνδέσεις και προ πάντων ανθρώπινες σχέσεις με φίλους και συναδέλφους που υπηρετούν το λαϊκό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη σε όλο τον κόσμο.


Είναι η Οργάνωση:

 • Για όλους τους λαούς του κόσμου, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους, με ενεργή συνεργασία και αρμοδιότητα στην πραγματοποίηση των προγραμμάτων της UNESCO , που είναι οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό

 

IOVHellas #4

 

ΔΟΜΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Το Παγκόσμιο δίκτυο της Οργάνωσης διαιρείται σε περιφερειακά τμήματα, που εκπροσωπούνται από τον Αντιπρόεδρο, τον τοπικό γενικό Γραμματέα, τον Ταμεία και το Ελεγκτικό Σώμα και αντιπροσωπεύουν τις κάτωθι περιοχές:

 1. Κεντρική Αφρική
 2. Νότιος Αφρική
 3. Βόρειος Αμερική
 4. Κεντρική Αμερική
 5. Νότιος Αμερική
 6. Ανατολική Ασία
 7. Δυτική Ασία
 8. Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ωκεανία
 9. Ευρώπη

 

IOVHellas #5
 

 

ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τα Όργανα Διοίκησης της Οργάνωσης είναι:

 • Γενική Συνέλευση. Άρθρο § 9 του Καταστατικού
 • Εκτελεστικό Συμβούλιο. Συμμετέχουν οι: Πρόεδρος, Κεντρικός Γενικός Γραμματέας, Γενικοί Γραμματείς των 5 Ηπείρων, Αντιπρόεδροι, Πρόεδροι επιστημονικών επιτροπών. Άρθρα § 10 & § 12
 • Παγκόσμιο Προεδρείο. Άρθρο § 11
 • Γενική Γραμματεία. Άρθρο § 10 § 12
 • Ελεγκτικό Σώμα. Άρθρο § 13
 • Σώμα Διαιτησίας.Άρθρο § 14

 

IOVHellas #6

 

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Οι Διεθνείς Επιτροπές της I.O.V.- in operational relations with UNESCO, είναι αρμόδιες για δράσεις έρευνας σε όλους τους τομείς του Λαϊκού Πολιτισμού, της Λαϊκής Τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο επιστημονικής δραστηριότητας για επιστήμονές και ερευνητές μέλη.
Οι Διεθνείς αυτές Επιτροπές είναι:

 1. Διεθνής Επιτροπή για το Πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Δεκαετία για τον Πολιτισμό της Ειρήνης και την Εξάλειψη της βίας για όλα τα παιδιά του κόσμου»
 2. Διεθνής Επιτροπή για τα Φεστιβάλ
 3. Διεθνής Επιτροπή για την προώθηση της Λαϊκής Τέχνης και του Λαϊκού Πολιτισμού καθώς και της Αλληλεγγύης μεταξύ όλων των Λαών της Γης
 4. Διεθνής Επιτροπή για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και τον Έλεγχο της Μόλυνσης
 5. Διεθνής Επιτροπή για την έκδοση οπτικοακουστικού υλικού
 6. Διεθνής Οικονομική και Χρηματιστηριακή Επιτροπή
 7. Διεθνές Συμβούλιο Γερουσιαστών και Επίτιμων Γερουσιαστών της I . O . V .
 8. Διεθνής Επιτροπή για την υποστήριξη των Γενικών Γραμματέων της I . O . V .
 9. Διεθνής Επιτροπή για την Οργάνωση των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Λαϊκής Τέχνης
 10. Η Διεθνής Επιτροπή Εισηγήσεων για την τροποποίηση του Καταστατικών και των Νόμων της I . O . V .


Οι πρόεδροι των επιστημονικών επιτροπών συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης του Οργανισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


Τα λειτουργικά έξοδα της Οργάνωσης για την επίτευξη των στόχων καλύπτονται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών, εισφορές των γερουσιαστών, επιδοτήσεις της κυβέρνησης, ή της UNESCO, χορηγίες και δωρεές.
Μέλη από φτωχά κράτη εξαιρούνται της ετήσιας συνδρομής.

 

IOVHellas #7

 

 

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Σημαντικες Παγκόσμιες Εκδηλώσεις - Σταθμοί στην πορεία της Οργάνωσης:

 • 1979. Ίδρυση της IOV στην πόλη Oostrozekeke του Βελγίου, από εκπροσώπους 22 κρατών που συμμετείχαν σε Φεστιβάλ στο Κrems της Αυστρίας
 • 1980. Παγκόσμιο Συνέδριο της IOV Modling, Αυστρία. Οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον 1ο Πρόεδρο της Οργάνωσης Dr. Dragoslav Devic και το Γ.Γ. Alexander Veigl. Ακολούθησαν μετά το συνέδριο πολλές άλλες συναντήσεις των μελών σε όλες τις Ηπείρους: Τυνησία 1981, Rotorua, Νέα Ζηλανδία 1983, Πεκίνο και Salt Lake City USA 1985, για την προώθηση των σκοπών της Οργάνωσης σε όλο τον πλανήτη.
 • 1983. Είσοδος της IOV στα μέλη της UNESCO. Η IOV τη χρονιά αυτή αναγνωρίζεται από την UNESCO με τη θέση C και γίνεται αποδεκτή ως μέλος αυτής της Οργάνωσης των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ.Από το 1998 γίνεται αποδεκτή ως μη κυβερνητική Οργάνωση NGO σε λειτουργικές σχέσεις με τη UNESCO
 • 1988. Παγκόσμιο Συνέδριο της IOV Gorizia Ιταλία. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 81 κράτη, εκπροσώπων της UNESCO, υπουργών πολιτισμού, εκπροσώπων πολιτιστικών οργανισμών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, διοργανώνεται και στέφεται με μεγάλη επιτυχία το ξεχωριστό αυτό, για την ιστορία της IOV, Παγκόσμιο Συνέδριο.
 • 2001. Γενική Συνέλευση της IOV και Εκλογές, 9-12 Αυγούστου, Deva Ρουμανία
 • 2004. 1ο Κοινό Συνέδριο της IOV με την CIOFF, 3-7 Ιουνίου, Novgorod Ρωσία.Στόχος η από κοινού προσπάθεια των δύο Οργανισμών για τη διατήρηση και προβολή των ιδιαίτερων Λαϊκών Πολιτισμών μέσα από συνεργασία και άρτια διοργανωμένα Φολκλορικά Φεστιβάλ
 • 2004. Γενική Συνέλευση και Συμμετοχή στην Εκθεση Λαϊκής Τέχνης στο Tianjin της Κίνας
 • 2005. Παγκόσμιο Συνέδριο και Γενική Συνέλευση της IOV, Andong Κορέα.

 

IOVHellas #8

 

Επιστολή


Αγαπητοί φίλοι του Λαϊκού Πολιτισμού στην Ελλάδα!

Η λαϊκή τέχνη και ο λαϊκός πολιτισμός είναι ουσιαστικά αγαθά στην πολιτιστική κληρονομιά όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Η γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού άλλων ανθρώπων, πρέπει να βοηθήσει να μειωθούν οι προκαταλήψεις, να προωθήσει μια καλύτερη κατανόηση και να συμβάλει στην δημιουργία και διατήρηση της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Τα Διεθνή Φολκλορικά Φεστιβάλ είναι ένα πεδίο όπου αυτά τα ζητήματα μπορούν να πραγματοποιηθούν με έναν αρμονικό τρόπο.

Ελπίζω ότι τα χορευτικά συγκροτήματα Λαϊκού Χορού από την Ελλάδα θα συμβάλουν με την αποδοχή πολλών προσκλήσεων από φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και ότι φεστιβάλ και διοργανωτές στην Ελλάδα θα δώσουν την ευκαιρία σε πολλές ομάδες από το εξωτερικό να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Σας εύχομαι επιτυχία σε όλες τις σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητές σας!


Rikus Draijer, Πρόεδρος International Festival Commission IOV


Ημ/νία προσθήκης: 2007-01-24 11:20:41    Προβολές: 2639
Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds

Επισκεφτείτε επίσης (Χώροι Πολιτισμού)Κινητήρας Στούντιο, Artistic Residency CentreΚινητήρας Στούντιο, Artistic Residency Centre

Ιστότοπος
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, ΑθήναΕρεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα
Εκδηλώσεις :: 656 προβολέςΕκδηλώσεις :: 656 προβολές
Κινητήρας Στούντιο Artistic Residency Centre Φιλοξενούνται  καλλιτέχνες  από όλο τον κόσμο. Ζούν και εργάζονται στο στούντιο και  μοιράζονται ... Κινητήρας Στούντιο Artistic Residency Centre Φιλοξενούνται  καλλιτέχνες  από όλο τον κόσμο. Ζούν και εργάζονται στο στούντιο και  μοιράζονται ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Το Μπαράκι του ΒασίληΤο Μπαράκι του Βασίλη

Ιστότοπος
Διδότου 3, ΚολωνάκιΔιδότου 3, Κολωνάκι
Μουσική :: 1.131 προβολέςΜουσική :: 1.131 προβολές
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ Το μπαράκι ξεκίνησε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως χώρος. Αρχικά ήταν αυτό ... ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ Το μπαράκι ξεκίνησε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως χώρος. Αρχικά ήταν αυτό ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Κινητήρας Στούντιο, Artistic Residency CentreΚινητήρας Στούντιο, Artistic Residency Centre

Ιστότοπος
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, ΑθήναΕρεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα
Φορείς :: 656 προβολέςΦορείς :: 656 προβολές
Κινητήρας Στούντιο Artistic Residency Centre Φιλοξενούνται  καλλιτέχνες  από όλο τον κόσμο. Ζούν και εργάζονται στο στούντιο και  μοιράζονται ... Κινητήρας Στούντιο Artistic Residency Centre Φιλοξενούνται  καλλιτέχνες  από όλο τον κόσμο. Ζούν και εργάζονται στο στούντιο και  μοιράζονται ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

το ΘέαΤΡΟ των αΛλαΓώΝτο ΘέαΤΡΟ των αΛλαΓώΝ

Ιστότοπος
3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα
Θέατρο :: 460 προβολέςΘέατρο :: 460 προβολές

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδο || Όροι Χρήσης || Επικοινωνία || Editorial (Γνωριμία) || Εγγραφή || Χώροι || Ημερολόγιο || Forum ||