Επιλογή Ελληνικής γλώσσας Επιλογή Αγγλικής γλώσσας Προβολή RSS 2.0

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Μέλη: 32.112
Σύνδεσμοι: 56
Στοιχεία: 4.446
Επισκέπτες: 53.706.294
Έχουμε 1 επισκέπτη online

Ευρετήριο Χώρων

Νέα Προσθήκη
Αναζήτηση

ΠρόσφαταΔημοφιλήΕυρετήριο Χώρων
Ευρετήριο Χώρων Αναζήτηση Νέα Προσθήκη

ΚΜΕΕΘ - Θεατρικό Μουσείο

ΚΜΕΕΘ - Θεατρικό Μουσείο
Ακαδημίας 50
10679 Αθήνα
Αττικής
Στερεά Ελλάδα Ελλάδα
E-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Ιστότοπος
Τηλέφωνο: (+30)210-362.94.30, (+30)210-363.74.53
ΦΑΞ: (+30)210-363.74.53
Κέντρο Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο

 

Το Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1938 από την «Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων», όταν Πρόεδρός της ήταν ο συγγραφέας Θεόδωρος Συναδινός. Από τότε, Εφορός του ορίστηκε ο Ιστορικός του Νεοελληνικού Θεάτρου Γιάννης Σιδέρης, ο οποίος και αφιέρωσε τη ζωή του στη συγκέντρωση πλούσιου εκθεσιακού υλικού, καθώς και στην καταγραφή της Ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου.

Σε διάστημα λίγων χρόνων, το Θεατρικό Μουσείο εξελίχθηκε σε πολυδύναμο «Κέντρο Μελέτης & Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο», έχοντας ένα σημαντικό αρχείο χειρογράφων, διαφόρων στοιχείων και πλούσια Βιβλιοθήκη για ό,τι αφορά το Θέατρο. Ενδεικτικό είναι πως όλοι οι θεατρολόγοι της χώρας μας και πολλοί μελετητές του Θεάτρου από ξένα κράτη προσφεύγουν σε αυτό για τις πραγματείες και τις διατριβές τους.

Από το 1976 το ΚΜΕΕΘ – ΘΜ μετατρέπεται σε αυτοτελές Ιδρυμα «Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου» (ΝΠΙΔ) και από το 1996 υιοθετείται από τη Γενική Συνέλευση των Μελών του η τωρινή επωνυμία του. Πρόεδρός του εκλέχτηκε ο μελετητής και κριτικός του θεάτρου Στάθης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, αργότερα, ανακηρύχθηκε ομόφωνα Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος.

Εν συνεχεία, Πρόεδρος και Διευθυντής (από το 1976 ως τον θάνατό του, το 1998) υπήρξε ο θεατρικός συγγραφέας Μανόλης Κορρές. Τον διαδέχθηκαν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωστής Λειβαδέας και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κώστας Ασημακόπουλος.

Πρόεδρος σήμερα του Δ. Σ. είναι ο μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ το Συμβούλιο είναι εννεαμελές και εκλέγεται κάθε τρία (3) χρόνια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΜΕΕΘ – ΘΜ αποτελούσαν πάντοτε ξεχωριστές προσωπικότητες της θεατρικής μας ζωής. Ο χώρος στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας (Ακαδημίας 50), όπου και στεγάζεται το Μουσείο και το Αρχείο, έχει ευγενώς παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

Η Θεατρική Βιβλιοθήκη, λόγω έξωσης από το Κτίριο Παλαμά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταφέρθηκε και στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Καραμανλάκη 7 στα Πατήσια.

Το αρχειακό υλικό του «Κέντρου Μελέτης και Ερευνας» περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή πάνω από 60.000 θεατρικά προγράμματα, γύρω στις 30.000 φωτογραφίες από παραστάσεις, 2.000 βιντεογραφημένες παραστάσεις (από το 1985 μέχρι σήμερα, χειμερινών και θερινών θεατρικών περιόδων), 500 ηχογραφημένες παραστάσεις από το ραδιόφωνο, γύρω στις 5.000 αφίσες και 5.000 αρνητικά. Τα προγράμματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1880 μέχρι τις μέρες μας.

Το Αρχείο της Θεατρικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει, χονδρικά, 30.000 τόμους βιβλίων, από το ελληνικό και ξένο θέατρο, βιογραφίες, καθώς και πάρα πολλά τεύχη θεατρικών περιοδικών και κινηματογραφικών βιβλιογραφιών.

Το ΚΜΕΕΘ – ΘΜ έχει προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και λειτουργεί με ηλεκτρονικό σύστημα Μηχανογράφησης (από το 1991) παρέχοντας άμεσα πλήρη στοιχεία σε κάθε ερευνητή, προχωρώντας σε νέες καταχωρήσεις και με εισαγωγή πρόσφατων στοιχείων (παραστασιολογίου, βιογραφικών κ. ά.).

Άλλη ουσιαστική δραστηριότητα του Κέντρου είναι η έκδοση (σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ) της «Ιστορίας του Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιάννη Σιδέρη (έχουν ήδη κυκλοφορήσει ο Α΄ τόμος και από τον Β΄ τόμο τα μέρη Β1 και Β2).

Στους μουσειακούς χώρους οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στις αίθουσες των καμαρινιών του νεοελληνικού θεάτρου, στην αίθουσα αρχαίου δράματος (με ειδική προθήκη αφιερωμένη στις Δελφικές Εορτές), καθώς και την αίθουσα μουσικού θεάτρου (Επιθεώρησης, Οπερέττας κ. ά.).

Το Θεατρικό Μουσείο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ξεναγήσεις στο χώρο από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους.

Τέλος, το ΚΜΕΕΘ – ΘΜ οργανώνει κάθε δύο χρόνια την εκδήλωση απονομής Θεατρικών Επάθλων (στο Θέατρο ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ – ΡΕΞ), σε σημαντικούς θεατρανθρώπους του ελληνικού θεατρικού στερεώματος: απονέμονται τα Βραβεία:

  • «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
  • «ΚΥΒΕΛΗ»
  • «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ»
  • «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ»
  • «ΦΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ»
  • «ΠΑΝΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ»
  • «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ»
  • «ΚΟΥΛΑ ΠΡΑΤΣΙΚΑ»
  • και «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ».

 

Θεατρική Βιβλιοθήκη:
Διεύθυνση: Καραμανλάκη 7, 11253 Αθήνα
Τηλέφωνο: (+30)210-861.82.85


Ημ/νία προσθήκης: 2007-03-18 07:50:55    Προβολές: 10154
Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds

Επισκεφτείτε επίσης (Χώροι Πολιτισμού)Θέατρο ΕντροπίαΘέατρο Εντροπία

Ιστότοπος
Μ. Αλεξάνδρου 114, ΚεραμεικόςΜ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός
Θέατρο :: 1.708 προβολέςΘέατρο :: 1.708 προβολές

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Πολυχώρος ΜεταίχμιοΠολυχώρος Μεταίχμιο

Ιστότοπος
Ιπποκράτους 118, ΑθήναΙπποκράτους 118, Αθήνα
Εκθέσεις :: 2.535 προβολέςΕκθέσεις :: 2.535 προβολές
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ξεκίνησαν πρόσφατα τη λειτουργία ενός νέου ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ, στην Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος φιλοδοξούν να λειτουργήσει ως ...Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ξεκίνησαν πρόσφατα τη λειτουργία ενός νέου ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ, στην Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος φιλοδοξούν να λειτουργήσει ως ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφική Λέσχη ΛάρισαςΦωτογραφική Λέσχη Λάρισας

Ιστότοπος
Τέρμα Ροδόπης - (Συνοικία Χαραυγής), ΛάρισαΤέρμα Ροδόπης - (Συνοικία Χαραυγής), Λάρισα
Εκθέσεις :: 607 προβολέςΕκθέσεις :: 607 προβολές
Πνευματικό Κέντρο ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΖΙΑΖΙΑ H Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας είναι ο μοναδικός φορέας στον Νομό, Δημόσιος ή Ιδιωτικός, που ασχολείται συστηματικά από ... Πνευματικό Κέντρο ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΖΙΑΖΙΑ H Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας είναι ο μοναδικός φορέας στον Νομό, Δημόσιος ή Ιδιωτικός, που ασχολείται συστηματικά από ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠάτραςΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Ιστότοπος
Πλατεία Γεωργίου Α\\\' 17 (Τ.Θ. 1297), ΠάτραΠλατεία Γεωργίου Α\\\' 17 (Τ.Θ. 1297), Πάτρα
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. :: 600 προβολέςΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. :: 600 προβολές
Το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας ιδρύθηκε το 1988. Πρώτοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ήταν ο Βίκτωρας Αρδίττης και η Μάγια Λυμπεροπούλου. Την περίοδο 1989-90 μετατράπηκε σε Δημοτικό ...Το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας ιδρύθηκε το 1988. Πρώτοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ήταν ο Βίκτωρας Αρδίττης και η Μάγια Λυμπεροπούλου. Την περίοδο 1989-90 μετατράπηκε σε Δημοτικό ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδο || Όροι Χρήσης || Επικοινωνία || Editorial (Γνωριμία) || Εγγραφή || Χώροι || Ημερολόγιο || Forum ||