Επιλογή Ελληνικής γλώσσας Επιλογή Αγγλικής γλώσσας Προβολή RSS 2.0

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

Μέλη: 32.112
Σύνδεσμοι: 56
Στοιχεία: 4.446
Επισκέπτες: 53.706.315
Έχουμε 1 επισκέπτη online

Ευρετήριο Χώρων

Νέα Προσθήκη
Αναζήτηση

ΠρόσφαταΔημοφιλήΕυρετήριο Χώρων
Ευρετήριο Χώρων Αναζήτηση Νέα Προσθήκη

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Μιχαλακοπούλου 1 & Βασ. Κωνσταντίνου 50
11528 Αθήνα
Αττικής
Στερεά Ελλάδα Ελλάδα
Ιστότοπος
Τηλέφωνο: (+30)210-723.58.57, (+30)210-723.59.37-8
ΦΑΞ: (+30)210-722.48.89

Σύντομη παρουσίαση

Η μέριμνα για τη δημιουργία καλλιτεχνικών συλλογών είναι σχεδόν ομήλικη με το ελεύθερο ελληνικό κράτος και εκφράζει τον πόθο των Ελλήνων να δουν τις τέχνες να αναγεννώνται στην αρχαία κοιτίδα τους. Το 1836 ο διάσημος Βαυαρός αρχιτέκτων Leo von Klenze εκπονεί μεγαλειώδη μελέτη για ένα «Παντεχνείον», που φιλοδοξούσε να στεγάσει όχι μόνο τις αρχαιολογικές συλλογές και το Σχολείο των Τεχνών αλλά και μια Πινακοθήκη. Το επιβλητικό μέγαρο των τεχνών δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί. Το 1878 ο πρώτος πυρήνας της Πινακοθήκης με 117 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που προοριζόταν να λειτουργήσει κυρίως ως παιδαγωγικό παράρτημα του Σχολείου των Τεχνών, δημιουργήθηκε στο Πολυτεχνείο και άνοιξε τις πύλες της για το κοινό.

Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτζος άφησε με διαθήκη τη συλλογή του και την περιουσία του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία ενός «Μουσείου Καλών Τεχνών». Τελικά η Εθνική Πινακοθήκη άρχισε τη λειτουργία της με το νόμο της 10ης Απριλίου του 1900 και την μετάκληση του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη από το Μόναχο, που διορίστηκε στη θέση του Εφόρου στις 28 Ιουλίου του 1900. Τα έργα που παραδόθηκαν στη νεοϊδρυθείσα Πινακοθήκη ανέρχονταν σε 258 και προέρχονταν από τις συλλογές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, ενώ το 1901 προστέθηκαν σ’ αυτά και τα 107 έργα της δωρεάς του Αλέξανδρου Σούτζου.

Η Πινακοθήκη στεγάστηκε αρχικά στο κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου σ’ ένα μικρό χώρο όπου παρέμεινε μέχρι την κήρυξη του πολέμου το 1939. Σημαντικές δωρεές Ελλήνων πατριωτών και αγορές συνέχισαν να πλουτίζουν τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Η συνένωσή της το 1954 με το κληροδότημα Αλέξανδρου Σούτζου, με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή της Μαρίνου Καλλιγά, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξή της. Παρ’ όλα αυτά η Εθνική Πινακοθήκη παρέμενε ουσιαστικά άστεγη διάγοντας νομαδικό βίο μέχρι το 1976 οπότε ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το σημερινό κτίριο που είχε θεμελιωθεί το 1964 πάνω σε σχέδια των αρχιτεκτόνων-καθηγητών Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου.

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, όπως ονομάζεται μετά την συνένωση με το ομώνυμο κληροδότημα, στεγάζει σήμερα περισσότερα από 15.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης και αποτελεί θησαυροφυλάκιο της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις μέρες μας. Διαθέτει επίσης μια μικρότερη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με σημαντικούς πίνακες.

Ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη, που επικυρώθηκε από το Εφετείο Αθηνών, η σημαντική ομώνυμη συλλογή νεότερης ελληνικής τέχνης συστεγάζεται πλέον, με τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Το Ίδρυμα διατηρεί την αυτοτέλειά του αλλά συνεργάζεται με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου προς εκπλήρωση των κοινών σκοπών. Η αίθουσα του 19ου αιώνα της ελληνικής τέχνης ονομάστηκε τιμητικά «Αίθουσα Ευριπίδη Κουτλίδη».

Ο θεσμικός ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης είναι η δημιουργία συλλογών, η συντήρηση, η σωστή φύλαξη και η μελέτη των έργων τέχνης, καθώς επίσης και η αισθητική καλλιέργεια του κοινού, η διά βίου εκπαίδευση μέσα από την τέχνη και την ψυχαγωγία που αυτή προσφέρει, αλλά και η αυτογνωσία των Ελλήνων με τη βοήθεια της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, η οποία εκφράζει σε συμβολικό επίπεδο τον εθνικό βίο. Ανταποκρινόμενη σ’ αυτό τον ρόλο η Ε.Π.Μ.Α.Σ. παρουσιάζει τις μόνιμες συλλογές της με τρόπο που φωτίζει τόσο την εξέλιξη της τέχνης όσο και την παράλληλη εξέλιξη της κοινωνίας την οποία εκφράζει.

Η Εθνική Πινακοθήκη προετοιμάζει, με το άξιο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της, σημαντικές εκθέσεις, θεματικές και μονογραφικές, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε συνεχή ροή, που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Η Ε.Π.Μ.Α.Σ. έχει αναπτύξει μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα σε έντυπη κυρίως αλλά και σε ψηφιακή μορφή με οδηγούς των συλλογών της, με σημαντικούς επιστημονικούς καταλόγους που συνοδεύουν τις εκθέσεις και με παιδαγωγικά βιβλία για νέους. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η Ε.Π.Μ.Α.Σ. δέχτηκε περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες. Η εκθεσιακή της δραστηριότητα υποστηρίχτηκε από χορηγίες που κάλυψαν το 50% του προϋπολογισμού της.

Η Εθνική Πινακοθήκη διαθέτει μια πλούσια βιβλιοθήκη με ανεκτίμητο αρχειακό υλικό και εξειδικευμένα εργαστήρια συντήρησης, εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης, μελέτης και αποκατάστασης έργων τέχνης. Διαθέτει επίσης ένα άξιο και εξειδικευμένο επιστημονικό, διοικητικό και φυλακτικό προσωπικό, που καλύπτει με επάρκεια και αφιλοκερδή ζήλο τις απαιτητικές και πολύμορφες λειτουργίες ενός τόσο σημαντικού μουσείου.

Με όλους αυτούς τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, τα εργαστήρια, τη βιβλιοθήκη, τις διοικητικές υπηρεσίες και τις πολλαπλές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου - η οποία συστεγάζεται πλέον οριστικά με το Ίδρυμα και τη Συλλογή Κουτλίδη - ασφυκτιά στις κτιριακές της εγκαταστάσεις. Έχει ήδη εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια προμελέτη για την επέκτασή της, η οποία προβλέπει προσθήκη 6.000 m2 στο ήδη υπάρχον κτίριο. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εξαγγείλει την επέκταση της Ε.Π.Μ.Α.Σ. και την ένταξη του έργου στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

 

Παραρτήματα

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, ανταποκρινόμενη στον θεσμικό της ρόλο που είναι η εκπαίδευση και η αισθητική καλλιέργεια του κοινού μέσω της τέχνης, ίδρυσε μια σειρά από παραρτήματα για να επεκτείνει τη δράση της και στην περιφέρεια. Το παλαιότερο παράρτημα είναι η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, η οποία στεγάζεται σε ωραίο νεοκλασικό κτίριο, δωρεά της Οικογένειας Γιάννη Κουμάνταρου. Στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης παρουσιάζεται μια σημαντική συλλογή από πίνακες, που εικονογραφούν την ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης. Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιμελήτρια του παραρτήματος είναι η Δρ. Γεωργία Χρόνη που αναπτύσσει παιδαγωγικά προγράμματα με μεγάλη απήχηση στην ευρύτερη περιοχή.

Το 1993 εγκαινιάστηκε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, στην περιοχή της Κάτω Κορακιάνας. Στεγάζεται σε δυο ανακαινισμένα ιστορικά κτίρια και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. Από το φθινόπωρο του 2006 θα εκτίθεται εκεί μια μόνιμη συλλογή με έργα που αντιπροσωπεύουν τέσσερις αιώνες ελληνικής τέχνης, από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο έως τη σύγχρονη τέχνη. Επιμελήτρια του Παραρτήματος είναι η Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Το Μάρτιο του 2004 εγκαινιάστηκε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, το οποίο στεγάζεται σ’ ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 19ου αιώνα. Το κτίριο παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη από το Δήμο Ναυπλιέων. Ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε δαπάναις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Το παράρτημα του Ναυπλίου στεγάζει μια συλλογή από έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, που συνάδουν με τον ιστορικό χαρακτήρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Η επιμελήτρια του παραρτήματος Ναυπλίου Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου οργανώνει παιδαγωγικά προγράμματα που απευθύνονται κυρίως σε σχολικές ομάδες.

Τον Ιούλιο του 2004 εγκαινιάστηκαν τα δυο κτίρια των παλαιών βασιλικών στάβλων στο Άλσος Στρατού στο Γουδί που στεγάζουν πλέον την πρώτη Εθνική Γλυπτοθήκη της Ελλάδος, η οποία λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έγιναν οι μελέτες που επέτρεψαν στο έργο της ανακαίνισης να ενταχθεί στο Γ΄ Κ.Π.Σ. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επιχορήγησε και την παρουσίαση των μονίμων συλλογών ελληνικής γλυπτικής του 19ου και του 20ού αιώνα, που εκτίθενται στο ένα από τα δυο κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο των 6,5 στρεμμάτων και εγκαινιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια στις 27 Ιουνίου 2006. Επιμελήτρια της μόνιμης συλλογής είναι η Τώνια Γιαννουδάκη. Στο δεύτερο κτίριο, όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, κυρίως γλυπτικής παρουσιάζεται ως τα τέλη Οκτωβρίου 2006, η αναδρομική έκθεση του μεγάλου Ιταλού γλύπτη (Μαρίνο Μαρίνι, 1901-1980) η οποία εγκαινιάστηκε επίσης στις 27 Ιουνίου 2006. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Χρήσιμες πληροφορίες
       
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Ωράριο λειτουργίας Πινακοθήκης
Δευτέρα & Τετάρτη: 09:00 - 15:00 & 18:00 - 21:00
Τρίτη: κλειστά
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 09:00 - 15:00
Κυριακή: 10:00 - 14:00

Τιμή εισόδου
Γενική είσοδος: 6,50 €
Μειωμένο εισιτήριο: 3,00 €

Σταθμός Μετρό
Ευαγγελισμός


ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ
Ωράριο λειτουργίας Εθνικής Γλυπτοθήκης
Δευτέρα & Τετάρτη: 17:00 - 22:00
Τρίτη: κλειστά
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 09:00 - 15:00
Κυριακή: 10:00 - 15:00

Τιμή εισόδου
Γενική είσοδος: 6,00 €
Μειωμένο εισιτήριο: 3,00 €

Σταθμός Μετρό
Κατεχάκη

Ημ/νία προσθήκης: 2007-03-18 08:56:10    Προβολές: 7794
Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds

Επισκεφτείτε επίσης (Χώροι Πολιτισμού)Μουσείο Μαρίκας ΚοτοπούληΜουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη

Παναγούλη 14, ΖωγράφουΠαναγούλη 14, Ζωγράφου
Εκθέσεις :: 1.328 προβολέςΕκθέσεις :: 1.328 προβολές
Εγκαινιάστηκε στις 9 Μαΐου του 1990 και αποτελεί ένα λειτουργικό μουσείο σύγχρονης τέχνης , ικανό να φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις. Το κτίριο ... Εγκαινιάστηκε στις 9 Μαΐου του 1990 και αποτελεί ένα λειτουργικό μουσείο σύγχρονης τέχνης , ικανό να φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις. Το κτίριο ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφική Εταιρεία ΜυτιλήνηςΦωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Ιστότοπος
Πιττακού 15, ΜυτιλήνηΠιττακού 15, Μυτιλήνη
Εκδηλώσεις :: 1.201 προβολέςΕκδηλώσεις :: 1.201 προβολές
Το 1980, η αγάπη για τη φωτογραφική τέχνη, ώθησε μια ομάδα ανθρώπων της πόλης μας, στην ίδρυση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (Φ.Ε.Μ.) με σκοπό την ...Το 1980, η αγάπη για τη φωτογραφική τέχνη, ώθησε μια ομάδα ανθρώπων της πόλης μας, στην ίδρυση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (Φ.Ε.Μ.) με σκοπό την ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

επί κολωνώεπί κολωνώ

Ιστότοπος
Ναυπλίου 12, ΚολωνόςΝαυπλίου 12, Κολωνός
Θέατρο :: 556 προβολέςΘέατρο :: 556 προβολές
Το Επί Κολωνώ είναι ένα πολυμορφικό θέατρο που έχει καθιερωθεί ως ένας δημιουργικός καλλιτεχνικός Πολυχώρος με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εικαστικές ... Το Επί Κολωνώ είναι ένα πολυμορφικό θέατρο που έχει καθιερωθεί ως ένας δημιουργικός καλλιτεχνικός Πολυχώρος με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εικαστικές ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

ABOUT:ABOUT:

Ιστότοπος
Μιαούλη 18, Ψυρρή, ΑθήναΜιαούλη 18, Ψυρρή, Αθήνα
Μουσική :: 546 προβολέςΜουσική :: 546 προβολές
Το ABOUT: είναι ο νέος πολιτιστικός χώρος που δημιούργησε το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας στην οδό Μιαούλη 18, μόλις 50 μέτρα από το ... Το ABOUT: είναι ο νέος πολιτιστικός χώρος που δημιούργησε το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας στην οδό Μιαούλη 18, μόλις 50 μέτρα από το ...

διαβάστε περισσότερα...διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοσέλιδο || Όροι Χρήσης || Επικοινωνία || Editorial (Γνωριμία) || Εγγραφή || Χώροι || Ημερολόγιο || Forum ||