«Δήμαρχοι Πατρέων: 1836 – 2006»

Κατηγορία: Προτάσεις
Εμφανίσεις: 5878

patraΤη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου (9.00 μ.μ.) θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» το νέο βιβλίο των εκδόσεων ΤΟ ΔΟΝΤΙ. Πρόκειται για την ιστορική μελέτη του Πέτρου Ψωμά με τίτλο «Δήμαρχοι Πατρέων: 1836 - 2006» που αποτελεί μία αναδρομή στη ζωή και το έργο όλων των Δημάρχων της Πάτρας και τις θητείες τους, από την καθιέρωση του θεσμού του Δημάρχου μέχρι τις μέρες μας.

 Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Βερέμης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης Ξενοφών Παπαευθυμίου που ανέλαβε την τεκμηρίωση του υλικού και των φωτογραφικών αρχείων που συγκεντρώθηκαν και ο συγγραφέας του βιβλίου Πέτρος Ψωμάς.


Την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή. Της έκδοσης του βιβλίου προηγήθηκε μία
μελέτη δύο περίπου ετών που απέδωσε ένα πλήθος ιστορικών και στατιστικών στοιχείων. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει τα βιογραφικά σημειώματα των 38 συνολικά πατρινών πολιτών που διετέλεσαν Δήμαρχοι Πατρέων, μία αναλυτική καταγραφή των συμβάντων που χαρακτήρισαν κάθε μία από τις 61 δημαρχιακές τους θητείες, καθώς και μια σειρά χρήσιμων στοιχείων που αφορούν τις θητείες αυτές και τα οποία προέκυψαν ως απόρροια ενδελεχούς έρευνας σε ιστορικά αρχεία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις –άγνωστες μέχρι πρότινος– ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης κάθε θητείας.

 Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης αναφορές στην ιστορική εξέλιξη των ορίων και του πληθυσμού του Δήμου Πατρέων, στα Δημαρχεία της πόλης και στην εκλογική νομοθεσία που διέπει τις Δημοτικές Εκλογές. Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους δημάρχους και τις θητείες τους, όλα τα εκλογικά αποτελέσματα που σώζονται και οι Δήμαρχοι Πατρέων ως... οδοί της Πάτρας, έχουν επίσης τη θέση τους στη συγκεκριμένη έκδοση. Το βιβλίο εμπλουτίζεται από μια σειρά φωτογραφιών εποχής τις οποίες επέλεξε, τεκμηριώνοντας οπτικά το ιστορικό υλικό, ο Ξενοφώντας Αργ. Παπαευθυμίου. Σύμβουλοι έκδοσης της μελέτης είναι οι Παύλος Μαρινάκης και Χρήστος Μούλιας. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης ανήκει στο «Typorama», ενώ τις σύγχρονες φωτογραφίες επιμελήθηκε ο Νίκος Ψαθογιαννάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Χορηγός της έκδοσης είναι η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

FaLang translation system by Faboba