{mosimage}Το πρώτο θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου «ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ» βασισμένο στο βιβλίο της για τη Σωτηρία Μπέλλου, παρουσιάζεται στο θέατρο Στοά από τις 12 Φεβρουαρίου. Τον ρόλο της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας ερμηνεύει η Λήδα Πρωτοψάλτη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Η παράσταση συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο της.


Η συγγραφέας θεωρεί «…Χρέος τιμής προς τη μνήμη της Σωτηρίας Μπέλλου το γεγονός ότι μου εμπιστεύθηκε τη συγγραφή της βιογραφίας της, αλλά και χρέος προς τους αναγνώστες. Ένα χρέος που προσπάθησε να εξοφληθεί με την καταγραφή της αλήθειας των γεγονότων, τα οποία συνθέτουν το μύθο της Σωτηρίας Μπέλλου. Τώρα, δέκα χρόνια μετά το θάνατό της, καλούμαι ενώπιον ενός άλλου διπλού χρέους. Χρέους τιμής στη μνήμης της πάντα και χρέους απέναντι σε μια θεατρική ηρωίδα με τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που άλλοι λίγο κι άλλοι περισσότερο γνωρίζουμε, αλλά εξίσου αγαπάμε… Και σίγουρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη τύχη το πρώτο σου θεατρικό βήμα να αξιώνεται από την ερμηνεία της σπουδαίας πρωταγωνίστριας του ελληνικού θεάτρου, της Λήδας Πρωτοψάλτη, που στο πρόσωπό της βρήκε την ιδανική Σωτηρία Μπέλλου».

Η δράση του έργου εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο λίγες μέρες πριν την σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα η τραγουδίστρια να χάσει τη φωνή της. Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης «… Έχουμε ένα έργο και μια παράσταση, που φέρει στη σκηνή αυτό το ‘άλλο’ κομμάτι της ζωής της Σωτηρίας Μπέλλου. Ένα έργο – πορτρέτο. Που θα μπορούσε να είναι το πορτρέτο και κάθε μεγάλου καλλιτέχνη, μιας και - απ’ ό,τι δείχνει η εμπειρία - πίσω από κάθε μεγάλη καλλιτεχνική επωνυμία, κρύβεται συνήθως - ποιος ξέρει γιατί - και μια μεγάλη τραγωδία. Ένα έργο - διάλογος. Διάλογος με τον εαυτό της. Εκείνη τη νύχτα στο ‘Σωτηρία’, πριν την μοιραία επέμβαση, που Η ΦΩΝΗ έχασε τη φωνή της! Λένε πως ‘ο Θεός για να εγγράψει μια ευθεία χρησιμοποιεί τεθλασμένες’! Έτσι και με την ζωή της Μπέλλου… από την ‘τεθλασμένη της ζωή’ γεννήθηκε η ‘ευθεία του ήχου της’!
»

Για το θέατρο ΣΤΟΑ η στήριξη του ελληνικού θεατρικού έργου είναι δεδομένη, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται σε μια τέτοια εκρηκτική προσωπικότητα. «Για όσους την ήξεραν ήταν ένας μύθος. Εκείνοι που την γνώρισαν από κοντά έμαθαν από την ίδια να γκρεμίζουν τους μύθους, να μην περιμένουνε τίποτα απ’ αυτούς και να δημιουργούνε από μόνοι τους, όπως έκανε κι εκείνη από μικρό παιδί. Να πιστεύουν μόνο στον εαυτό τους. Η ‘ανήθικη’ δίδασκε ήθος, η σπάταλη ήταν στο πλευρό του κάθε ανήμπορου.», λέει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Σκηνικό – Κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη
Οπτικό υλικό: Λουκία Ρικάκη
Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Εύα Καμινάρη


Η ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

«ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ…»

Σωτηρία,
ούτε Κυρία Μπέλλου, ούτε αγαπητή Σωτηρία!
Σωτηρία!
Σωτηρία σκέτο!!!

Έτσι ήθελες να σε φωνάζουν. Κι έτσι σε φωνάζω κι εγώ!
Σε φωνάζω; Ναι, σε φωνάζω. Και με «φωνάζουν» μιας και για μιάμιση ώρα πάνω στη σκηνή θα «είμαι» η Σωτηρία. Πώς να χωρέσει, βρε Σωτηρία, μέσα σε μιάμιση ώρα μια ολόκληρη ζωή; Μια ζωή σαν τη δική σου; Όχι, δεν χωράει. Δεν χωράει με τίποτα στον κόσμο.
Τόσον καιρό ακούω διάφορα: μου λένε αυτοί πού σε γνώρισαν αν θέλω να μου δείξουν πώς εκφραζόσουνα, πώς κουνούσες τα χέρια σου, κι εγώ σωπαίνω.
Εμένα μου ‘φτασε που σε είδα στην τελευταία σου συνέντευξη – χωρίς φωνή πια – μου ‘φτασε η αγέρωχη ματιά σου, κι αφουγκράστηκα την καρδιά σου που χτυπούσε πιο γρήγορα γιατί κανείς δεν ήθελες να ξέρει τι πέρναγες και τι θα περνούσες ακόμη μέχρι να φτάσει το τέλος.
Είναι δύσκολο να μπεις μέσα στον ψυχισμό ενός άλλου ανθρώπου και μάλιστα του συγκεκριμένου, αυτουνού που γνώρισαν και τον αγάπησαν χιλιάδες.
Εσύ δεν είσαι ένας ρόλος που γράφτηκε από κάποιον συγγραφέα. Εσύ δεν είσαι καν ρόλος!
Λένε, θα ‘ρθουμε να σε δούμε στη Μπέλλου…Κι είναι σαν να εννοούν, να δούμε τη Μπέλλου! Αλήθεια, έτσι είναι. Βλέπεις το Θέατρο είναι χώρος μαγικός. Όλα μπορούν να συμβούν, όλα μπορούν να «φανούν» πραγματικά όταν ανάβουν τα φώτα της σκηνής.
Περιμένω με αγωνία ν’ ανάψουν τα φώτα της σκηνής, να σε περιβληθώ και να σου ψιθυρίσω!
Περπάτα, Σωτηρία! Σ’ ακολουθώ!
Κι εκείνο το κρακ που κάνει η καρδιά μου όταν σ’ ακούω να τραγουδάς, βοηθάει πολύ!…
Λήδα


ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ, Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, τηλ. 210 7702830
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ
Παραστάσεις: Τρίτη, Πέμπτη 9.30 μ.μ
Τετάρτη (λαϊκή) 7.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων:22 €, 15 € λαϊκή, φοιτητικό, παιδικό
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού, τηλ. 210 9243469, 6977247725

Όσοι επιθυμούν να δουν και τις δύο παραγωγές της Στοάς
ΣΤΑΧΤΕΣ, & ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ
μπορούν να προμηθευτούν το ενιαίο εισιτήριο στην τιμή των 30 €