Off Canvas sidebar is empty

Ποιος είναι εδώ;

{mosimage} είναι ο τίτλος έκθεσης έργων 28 εικαστικών δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.Πρόκειται για 28 σύγχρονους καλλιτέχνες από διάφορες προελεύσεις, χώρες και περιοχές του κόσμου, από διάφορες εκφράσεις, ηλικίες και τεχνικές, που εκθέτουν έργα τους πάνω στο χρόνο και τους χρόνους του εικαστικού έργου
Αναλυτικά συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Αλέξανδρος Αβρανάς, Αλέξης Ακριθάκης, Isabelle Arthuis, Miroslav Balka, Herbert Brandl, Απόστολος Γεωργίου, Sebastian Diaz-Moralles, Jimmie Durham, Michel Francois, Lisa Hoever, David Jimenez, Βασίλης Καλαντζής, Χριστίνα Κάλμπαρη, Erwan Maheo, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Matt Mullican, Νίκος Ναυρίδης, Xavier Noiret-Thome, Μαρία Παπαδημητρίου, Ευτύχης Πατσουράκης, Γιώργος Σαπουντζής, Annelies Strba, Robert Suermond, Αλέξανδρος Τζάννης, Θανάσης Τότσικας, Marc Trivier, Στέφανος Τσιβόπουλος και Γιώργος Χατζημιχάλης.
{mosimage}
Τα έργα τους που παρουσιάζονται στην έκθεση πραγματεύονται την έννοια και την προβληματική του χρόνου και του προσώπου.
«Ποιος είναι εδώ?» είναι ένα ουσιαστικό ερώτημα, ένα ενεργό ερωτηματικό της υπόστασης και του λόγου του έργου του ίδιου. Και παρόλο που το θέμα της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι η ετεροτοπία, αυτό το ερώτημα που τίθεται στην έκθεση μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή, είναι μια απόκλιση από τη διάσταση του τόπου.
Εδώ δεν είναι ούτε ο τόπος του άλλου, ούτε ο τόπος της ταυτότητας, δεν είναι καν ετεροτοπία, αλλά προϋπόθεση του τόπου όπου συγκλίνουν το πρόσωπο κι ο χρόνος μέσα στο χώρο…

Την έκθεση, την οποία θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, την Παρασκευή 25 Μαΐου, επιμελήθηκε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, με τη συνεργασία της Θούλης Μισιρλόγλου και του Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Παύλου Ζάννα, με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την έναρξη της μετάφρασης του έργου «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ, στις φυλακές της χούντας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις:
-    Την Κυριακή 27 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το Χρόνο, στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην εκδήλωση, σημαντικές προσωπικότητες από το διεθνή χώρο της φιλοσοφίας, της θεολογίας, των επιστημών, της τέχνης και του πολιτισμού θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του διαδραστικού και διεπιστημονικού συνεδρίου που ασχολείται με τα ερωτηματικά τα οποία εγείρονται από την έννοια του Χρόνου στις διαφορετικές απόψεις της γνώσης, της έρευνας, της σκέψης και της έκφρασης στην εποχή μας. Το συνέδριο οργανώνει, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο «Η Αλληλεπίδραση Επιστήμης-Θρησκείας στον 21ο αιώνα».

-    Επίσης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ένα καλλιτεχνικό διεπιστημονικό και διαδραστικό εργαστήρι, στο οποίο θα συμμετάσχουν εξέχοντες Έλληνες και ξένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, αλλά και καλλιτέχνες του θεάτρου, θεωρητικοί και φιλόσοφοι, μουσικοί και συγγραφείς. Θέμα του εργαστηρίου είναι ο χαμένος χρόνος κι ο εγκλεισμός, με άμεση αναφορά στο έργο του Προυστ και την ελληνική  μετάφραση από τον Παύλο Ζάννα, την οποία ξεκίνησε στη φυλακή, σαράντα χρόνια πριν. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί, εκτός από τους χώρους του Μουσείου, στο Επταπύργιο και στο Γεντί Κουλέ και συνδιοργανώνεται από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Μπιεννάλε Θεσσαλονίκης και την Εαρινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου.


Info:
-    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
-    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ.
-    Διάρκεια: έως 29 Ιουλίου
-    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 9:30-14:00 και 18:30-21:00, Κυριακή: 11:00-15:00, Δευτέρα: κλειστά
-    Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση.
-    Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης    , www.mmca.org.gr

Ευγενία Χατζηνικολαίδου