{mosimage}Η Zoltart είναι μία ανεξάρτητη, αυτόνομη, μη κερδοσκοπική ομάδα νέων ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Δρα ως δημιουργος και ως επιμελητης ομαδικων κυρίως εκθέσεων προσπαθώντας να επιτύχει την παράλληλη δράση και την αλληλένδεση θεωριας και εργου τεχνης και κουλτουρας . Στόχος της η προώθηση της τέχνης και οποιαδήποτε μορφή της, στο ευρύτερο κοινό. Με τη διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων και πολιτιστικών γεγονότων στοχεύει στην ανάδειξη του έργου νέων καθώς και καθιερωμένων καλλιτεχνών.


Οι κινήσεις της ομάδας απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους που ασχολούνται με το χώρο της τέχνης όσο και σε αυτούς που θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το εκάστοτε αντικείμενο, ως έναυσμα για περαιτέρω καλλιτεχνική και πνευματική αναζήτηση προσπαθώντας να καταπολεμηθεί η αυτοαναφορικότητα που διακρίνει κατ' εμάς την σκηνή της τέχνης και το χώρο της αγοράς.

Το Μάιο του 2005 διοργανώθηκε η πρώτη έκθεση με γενικό τίτλο «Ekcrisis» η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπόγειο των Καπναποθηκών «Π» Ρεζή, με συμμετοχή καλλιτεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και λοιπών ανεξάρτητων καλλιτεχνών καθώς και πολιτιστικών ομάδων του πανεπιστημίου. Η έκθεση ήταν θεματική και τα έργα  ήταν απόρροια του προβληματισμού του κάθε καλλιτέχνη σχετικά με το φόβο, τις φοβίες και τις εμμονές σε κάθε τους διάσταση. Ο χώρος μας παραχωρήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και του Δήμου Ξάνθης και κατόπιν προσωπικής εργασίας αποτελεί σήμερα ζωντανό και αξιοποιήσιμο χώρο για την πόλη. Τα οικονομικά και διοργανωτικά θέματα επιμελήθηκαν από την ομάδα διαφημίζοντας-υποστηρίζοντας το τοπικό εμπόριο.

Το Μάιο του 2006 διοργανώνουμε το Eckrisis ΙΙ με θέμα την Απομόνωση.  Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προέρχονται από τη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.Προβλήθηκαν ταινίες σχετικές με το θέμα, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες-συζητήσεις και μουσικά δρώμενα. Συγκεκριμένα ομιλίες ειδικών επιστημών που προσέγγισαν το εκάστοτε θέμα μέσα από το πρίσμα της ειδικής τους γνώσης, προβολές ταινιών συναφών με το θέμα και την προβληματική της έκθεσης καθώς και live εμφανίσεις μουσικών .
Το 2007 η ομάδα Zoltart διοργανώνει το Streetcase, μια έκθεση για την  τέχνη του δρόμου και την αστική κουλτούρα.
Το 2008 συμμετείχε στη δράση της Ομάδας Αστικό κενό με  τίτλο Υπεραστικό Κενό, που παρουσιάστηκε στη Γκαλερί Ιλεάνα Τούντα στα πλαίσια της έκθεσης Architectural Transparencies ,σχετικά με την πολιτισμική εμπειρία της σχέσης μας με την ύπαιθρο.
Επίσης μέλη της ομάδας συμμετέχοντας στη δράση της Κοινότητας Ανοικοδόμησης στη Δημοτική αγορά Κυψέλης έδωσαν διάλεξη με θέμα τα αστικά κενά.


Oμάδα Zoltart:
Κάλια Ψύκου, Γιάννης Κολοβός, Ιωάννα Αγγελοπούλου Στέργιος Δακής, Μικελάντζελο Μπεβιλάκουα, Πόπη Καλαιτζή, Στέλιος Βασιλειάδης, Νίκος Βογιατζής, Δέσποινα Πλούμπη, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Αλεξάνδρα Παπαδάκη, Έλενα Τσαπάκη, Χάρης Λάσπας,

Για την υλοποίηση των παραπάνω συνεργαστήκαμε με τους παρακάτω και τους ευχαριστούμε:

Kωστής Αργυριάδης, Κοστ Κοκκάλης,, Μαρία Χριστοφοράτου, Ιωάννα και Χριστίνα Μπαλλή, Χρήστος Σούλαρης , Αδαμαντία Νίκα, Γιώργος Σταμκόπουλος, Έλενα Αυτζή, Ξανθή Κωστορρίζου, Αστικό Κενό , Μαρία Καραντζή, Παυλίνα Βερούκη, Ομάδα Ανοικοδόμησης, Πέτρος Τζανουλίνος, Έφη Γιαννοπούλου, Ελισάβετ Μανδρουλίδου,  Κατερίνα Ζαμζαρά κ.α. , καλλιτέχνες.
Δήμητρα Γιαννακοπούλου, κλινική ψυχολόγος

Videogame orchestra, Qebo, funxion, Dj Strider, ΣουτεκινΝταλας , Jony A Palooza, μουσικοί
Χρύσανθος Χρήστου, καθηγητής Ιστορίας τέχνης και ακαδημαϊκός.

Ίδρυμα Θρακικής  τέχνης και παράδοσης.

Δήμος Ξάνθης

Zoltantribe
{smoothgallery timed=true}www.zoltart.com
el.wikipedia.org/wiki/Zoltart
myspace.com/zoltart