averof1Διπλασίασε την Ελλάδα, και έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία ενός  σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Οτι απολαμβάνουμε εμείς σήμερα από την Ελλάδα και την εθνοτική της ομοιογένεια, το οφείλουμε σ αυτόν.Όλοι θεωρούμε τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας σαν αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων και όμως δεν είναι έτσι. Τα όρια αυτά (τα οποία αμφισβητούν κάποιοι γείτονες μας) τα όρισε  με την πυγμή των όπλων και κυρίως μέσα από το διπλωματικό παιγνίδι ο Ελ. Βενιζέλος. Στην συνέχεια κατόρθωσε να ξεπεράσει την  καταστροφική ήττα στην Μ. Ασία και να δημιουργήσει μία Ελλάδα με ασφαλή σύνορα και  μέσα από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας -Τουρκίας, εθνικά ομοιογενή. Είμαστε πολλοί τυχεροί σαν Ελληνες που στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε κάποιος Ελ. Βενιζέλος ο οποίος πολύ μπροστά από την εποχή του (μισήθηκε θανάσιμα από πολλούς σύγχρονους του) Δημιούργησε την Σύγχρονη Ελλάδα.


Ο Ελ. Βενιζέλος δεν είναι απλά ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας ,  μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι ειναι η ιστορία της νεότερης Ελλάδας.Σήμερα βιώνουμε τις ίδιες συνθήκες σήψης και διαφθοράς  όπως κατά σύμπτωση και πριν από 100 χρόνια , όταν το 1909 αναλαμβάνει ο Βενιζέλος τα ηνία της χώρας !!  Το αίτημα για ηγέτες με όραμα που θα μας βγάλει από το τέλμα είναι και σήμερα όπως και τότε πολύ επίκαιρο.Ας τιμήσουμε τον Μεγάλο Ελληνα τη Δευτέρα 27/4 το βράδυ στις 10 στον ΣΚΑΙ.
Γράψτε τη γνώμη σας και ψηφίστε στο www.greatgreeks.gr

Παρουσιαστής:  ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος
σενάριο:    Ντίνος Γιώτης
σκηνοθεσία-παραγωγή:   Γιάννης Κασπίρης


ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο δημιουργός της σύγχρονης Ελλάδας.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε φτιάχνοντας αυτήν την ταινία, ήταν το γεγονός ότι έπρεπε μέσα σε 45 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου να χωρέσουν 50 χρόνια σύγχρονης ελληνικής ίστορίας. Και όχι βέβαια οποιαδήποτε χρόνια αλλά τα σημαντικότερα χρόνια της νεότερης Ελλάδας μετά την επανάσταση του 21. Επρεπε λοιπόν να αφηγηθούμε την σημαντικότερη περίοδο της ελληνικής ιστορίας με τρόπο ελλειπτικό και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα κύρια στοιχεία των γεγονότων. Η πλήρης ταύτιση που είχαμε μεταξύ μας οι συντελεστές της ταινίας (Θ. Βερέμης ιστορικός σύμβουλος , Ν. Γιώτης σεναριογράφος και ο συγγραφέας Π. Τατσόπουλος  σαν παρουσιαστής ) για το έργο του Βενιζέλου , μας βοήθησε να κάνουμε μία ταινία δυνατή, στυβαρή και με άποψη. Νομίζω ότι καταφέραμε στον μικρό τηλεοπτικό χρόνο που είχαμε στην διάθεση μας να γίνει κατανοητό το σημαντικό έργο και η προσφορά του Ελ. Βενιζέλου.  {mosimage}

Από την αρχή πρόθεση μου ήταν να αποφύγω τις βαρετες εξιστορήσεις με τα γνωστά και χιλιοδειγμένα επίκαιρα εποχής και να αναζητήσω καινούργια οπτικά υλικά και αρχεία.  Ετσι αρχίσαμε την έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παράλληλα μελετούσαμε τις ταινίες που έχουν γίνει για τον Ελ. Βενιζέλο και κυρίως την πολύ καλά τεκμηριωμένη ταινία του Β. Μάρου.
Αφού μελετήσαμε το φορμά και τις οδηγίες του BBC δουλέψαμε το σενάριο με τον σεναριογράφο Ντίνο  Γιώτη και τον παρουσιαστή Π. Τατσόπουλο. Η λεπτομερής έρευνα που κάναμε στα διάφορα αρχεία,  μας επέτρεψε το σωστό στήσιμο της παραγωγής στους  χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα στα οποία αναφέρεται η ταινία. Η ταινία συνδιαλέγεται με τα επίκαιρα και τις φωτογραφίες εποχής,  ο παρουσιαστής συγγραφέας Π. Τατσόπουλος μας εκπλήσει συνεχώς , βρίσκεται πάντα εκεί σαν να βγαίνει από τα επίκαιρα,  στους χώρους που βρέθηκε ο Ελ. Βενιζέλος , από το σπίτι που γεννήθηκε στα Χανιά μέχρι το σπίτι που πέθανε στο Παρίσι. Στην ταινία παρουσιάζονται χώροι που δείχνονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Ο σκηνοθέτης
Γιάννης Κασπίρης


ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Τι ήταν τελικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος; ο άνθρωπος της Αντάντ και της Βρεττανικής Αυτοκρατορίας; Ένας μετρ της διπλωματίας που ευτύχησε να δει τις επιλογές του στη διεθνή σκακιέρα να δικαιώνονται; ένας πολιτικός ηγέτης που λατρεύτηκε από τους μισούς 'Ελληνες και μισήθηκε από τους άλλους μισούς; 

Ακόμα και όταν ο άνεμος φυσούσε αλλού, ο Βενιζέλος επέβαλλε πεισματικά την πολιτική του, είτε αφορούσε την επανάσταση των όπλων είτε την επανάσταση της σιωπής. Δεν παρακολούθησε απλώς την Ιστορία αλλά "συνομίλησε" μαζί της, έχοντας πλήρη επίγνωση της αποστολής του. Γνώριζε πολύ καλά ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν κάνουν χάρες.  Οτι δεν έχουν φίλους, παρά μόνο συμφέροντα. Με  το ίδιο νόμισμα λοιπόν ο Βενιζέλος έσπευσε στα πεδία των πολεμικών και διπλωματικών μαχών για τα συμφέροντα των Ελλήνων. Και έγινε ο δημιουργός της νεότερης Ελλάδας, αυτής όπου ζούμε σήμερα.

Επαινετικοί λόγοι έχουν γραφτεί για αυτόν από φίλους και εχθρούς. Περισσότερο όμως μετράνε, νομίζω, τα λόγια που έγραψε ο ίδιος , ως επικήδειο, τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει.
«Ο προκείμενος νεκρός ήτο ένας αληθινός άνδρας, με θάρρος μεγάλο, με αυτοπεποίθηση και δι΄εαυτόν και δια τον λαόν, τον οποίον εκλήθη να κυβερνήση. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειψε το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν να ιδή την χώραν του προηγμένην. Αλλά έθεσε εις την υπηρεσίαν της όλον το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν».

Τελικά, ξαναδιαβάζοντας την ιστορία της Ελλάδας των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, για τις ανάγκες αυτού του σεναρίου,  συνειδητοποίησα ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν υπήρξε ο επικεφαλής μιας παράταξης, αλλά ήταν η ίδια Ελλάδα.

ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ
Σεναριογράφος

μία εκπομπή για τον  ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Στις 27/4/09 στον ΣΚΑΙ,  στις 10 το βράδυ
στην σειρά ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.