Off Canvas sidebar is empty

Ορέστης Δούρβας Οι ιστορίες βρίσκονται γύρω μας

Ορέστης ΔούρβαςΗ πορεία μου στον κινηματογράφο είναι μικρή, έχοντας κάνει 2 ταινίες ντοκιμαντέρ. Το κομμάτι της διαφήμισης στο οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη πορεία με είχε τραβήξει εξαρχής μιας μου επιτρέπει να δημιουργήσω ενώ παράλληλα μπορώ να βιοποριστω. Είναι όμορφο να μπορείς να δημιουργείς μικρές ιστορίες 10-20 δευτερολέπτων, μιας και φιλτράρεις το τι είναι σημαντικό για την εξυπηρέτηση μιας ιδέας κόβοντας έτσι το "λιπος".Σε καμία περίπτωση ο τομέας της διαφήμισης δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τομέα του κινηματογράφου.

 

 Ποιες ήταν οι ταινίες, δημιουργοί, τα σημεία αναφοράς για εσάς;

Κάθε τι οπτικοακουστικό αποτελεί πηγή έμπνευσης. Και όχι μόνο. Οι ιστορίες βρίσκονται γύρω μας, πρέπει απλά να είμαστε ανοιχτοί ώστε να αντλήσουμε την έμπνευση από αυτές και όχι να έχουμε μια μηδενιστική στάση απέναντι Ορέστης Δούρβας τους.

Ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασία; Τι σας τραβάει δημιουργικά

Και τα 2 ήδη ακολουθούν την ίδια γραμμή, το ταξίδι/αναδρομή του χαρακτήρα

Ο οποίος υπηρετεί την ιδέα. Δεν έχω κάποια προτίμηση, αν και η βασική διαφορά είναι ότι το ντοκιμαντέρ είναι κάτι το ζωντανό το οποίο μπορεί να αλλάξει τελείως κατεύθυνση ακόμα και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι ανοιχτός να το κάνει, αλλιώς μπορεί να χάσει μια πολύ καλή ευκαιρία να βγάλει μια ακόμη πιο δυνατή ιστορία από την αρχική.

Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στις ταινίες σας αναφέρονται αποκλειστικά σε μυθιστορηματικά γεγονότα ή εμπεριέχουν και βιωματικά στοιχεία;

Προσωπικά που είναι δύσκολο να γράψω μια ιστορία η οποία δεν περιέχει βιωματικά στοιχεία. Ο δημιουργός ακόμα και άθελά του πάντα ενσωματώνει το DNA του στις ιστορίες του.

Τη στιγμή που συλλαμβάνετε μια ιδέα Βλέπετε χρώματα, ακούτε ήχους ή κάτι άλλο;

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στους χαρακτήρες. Στα κίνητρα τους, τα θέλω τους, τις αδυναμίες τους. Σίγουρα πολλές φορές η αφετηρία ενός ερεθίσματος μπορεί να είναι κάτι οπτικοακουστικό αλλά συνήθως το κομμάτι του ήχου και της εικόνας εξυπηρετεί τον κόσμο τον οποίο ζουν οι χαρακτήρες. Κάθε χαρακτήρας ενσαρκώνει μια ιδεολογία/έννοια και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες συγκρούονται.

 

Ορέστης Δούρβας ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΜίλησε μας λίγο για την σημερινή κατάσταση στον Κινηματογράφο και την τηλεόραση

Την σημερινή ημέρα τα μέσα είναι διαθέσιμα, είναι μια πολύ λαμπρή εποχή για το το κομμάτι της τεχνολογίας. Το βασικότερο είναι τα μέσα να εξυπηρετούν την ιδέα και όχι το αντίθετο όπως πολλές φορές βλέπουμε.

Θα μας αναφέρετε 5 πολύ αγαπημένες σας ταινίες και τους λόγους που σας έκαναν να τις αγαπήσετε;

  1. 2001 Kubrick

Μια ταινία της οποίας τα εφφέ στέκονται ακόμα παρά την ηλικία της. Τα περισσότερα απο τα σημερινά sci fi blockbusters υστερούν στον τομέα της σημειολογίας μιας και στηρίζονται περισσότερο στα εφφέ. Το 2001 κατάφερε να συνδυάσει και τα 2, δημιουργοντας μια ανθολογία πάνω στην εξέλιξη του ανθρώπινο είδος μέσα σε 2μισι ώρες.

  1. Eraserhead David Lynch

Μια σουρεαλιστική προσέγγιση πάνω στην έννοια της πατρότητας.

  1. Scarface De Palma

Το γεμάτο χρώματα Miami των 80s είναι και θα είναι πάντα ένα από τους αγαπημένους προορισμούς.

  1. Godfather trilogy Coppola

Για να δεις τις πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώστου δύναμη και εξουσία. Η σταδιακή πτώση του Michael στις 3 αυτές ταινίες παραμένει τεράστιο κεφάλαιο άξιο μελέτης.

  1. After hours scorcese

Ο Sorcese έχει δημιουργήσει αριστουργήματα στο είδος των Ganster thrillers, εδώ δοκιμάζει κάτι τελείως διαφορετικό. Μια κωμωδία η οποία διαδραματίζεται στο νυχτερινό Manhattan. Η κινηματογραφηση και το ύφος του Scorsese εκτοξεύει μια απλή ιδέα κάνοντας την all time classic.

 Δείτε το βιογραφικό του Ορέστη Δούρβα

 

Koyinta Art