BlackBox was created to highlight, through theater and cinema, the concerns of artists who choose to express themselves in the center of Athens. It is a place that hosts, promotes, and produces culture. Open to development, research, and presentation of works, with the aim of highlighting modern creation and, sometimes, the preservation of cultural memory. Designed with references to expressionist Berlin's aesthetics, with a four-meter cinema screen and a twelve-meter stage, it is itself a magic box of memories that fills, empties, and sets the tone.
Χώροι Πολιτισμού
In an architectural jewel near Syntagma Square the traveler can find “Pure Bliss”. “Pure Bliss” is both a café bar and a restaurant. Vasileia Paneli was inspired the whole concept some time ago. The large wooden tables along with every little detail in the interior compose some multicultural scenery. The spicy flavors and the cozy atmosphere make you wanna sit there forever. It takes a while before you realize that behind this feeling of yours hides someone who has designed it for you.
Σε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από το Σύνταγμα, δεξιά της Μητρόπολης – όταν κοιτάς προς το νότο –, ξυστά στην Κολοκοτρώνη ή στρίβοντας δεξιά από την Καραγιώργη Σερβίας, στο Μοναστηράκι δηλαδή, ακριβώς πάνω στην οδό Ρόμβης στεγάζεται το Pure Bliss. Εκεί έχουν υλοποιηθεί τα οράματα της Βασιλείας Πανέλη. Τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, οι μικρές λεπτομέρειες στην αισθητική του χώρου, που δίνουν χρώμα πολυπολιτισμικό, οι ξεχωριστές γεύσεις και η ζεστή ατμόσφαιρα σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορείς να κάτσεις με τις ώρες, γιατί νιώθεις πως είσαι σε χώρο οικείο. Τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι πίσω από το αυτό το συναίσθημα υπάρχει σίγουρα κάποιος σχεδιαστής.
Ένα σημαντικό κενό που υπήρχε έως τότε στην Ελλάδα ανάμεσα στους χώρους που φιλοξενούν, προβάλλουν αλλά και δημιουργούν πολιτισμό, και ιδιαίτερα όσον αφορά στην τέχνη της φωτογραφίας κάλυψε η σύσταση, το 1997, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η αρχή: Είχε προηγηθεί, δέκα χρόνια νωρίτερα, η ίδρυση, επίσης στη Θεσσαλονίκη, του Ελληνικού Μουσείου Φωτογραφίας από τους Άρι Γεωργίου, Απόστολο Μαρούλη και Γιάννη Βανίδη, που δημιούργησαν έτσι μία πρώτη φωτογραφική συλλογή και συγχρόνως έθεσαν τον πρώτο θεμέλιο λίθο για την ίδρυση ενός μουσείου σύγχρονης
φωτογραφίας.
Εργαστήρι εικαστικής δημιουργίας για παιδιά. Αν περάσεις μπροστά από την “Μπλε Τελεία”, το βλέμμα σου θα σταματήσει σίγουρα στις ζωγραφιές των παιδιών, που ομορφαίνουν, όχι μόνο το εξωτερικό του πρωτότυπου αυτού εικαστικού εργαστηρίου, αλλά και ολόκληρη την γωνιά των δύο δρόμων που τέμνονται εκεί, που συναντιούνται σ’ αυτό το “χρωματιστό” σημείο στίξης.
Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε έναν κόσμο ξεχωριστό, γεμάτο χρώματα και σχέδια, που σε κατακλύζουν από κάθε πιθανό σημείο. Είναι η παιδική δημιουργία που σε παρασύρει σε ένα εικαστικό πανηγύρι και ζωντανεύει μπροστά σου κάτι, που ακόμα από την πόρτα υποπτευόσουν ότι θα συναντήσεις μόλις μπεις.
Ανεξάρτητ̀± από την μακρά οικογενειακή παράδοση στη συλλογή και το εμπόριο έργων τέχνης, οι Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν έχουν καθιερωθεί με τη σειρά τους στη σύγχρονη αγορά έργων τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πέρα από την εκτεταμένη γνώση της τέχνης άλλων ιστορικών περιόδων και πολιτισμών, το έντονο ενδιαφέρον τους για τη σύγχρονη τέχνη είναι αυτό που τους οδήγησε το 1995 στη δημιουργία της πρώτης γκαλερί τους στη Θεσσαλονίκη.
Από τότε έχουν παρουσιάσει τη δουλειά πρωτοπόρων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως των Νίκου Ναυρίδη, Τάσου Παυλόπουλου, Κωνσταντίνου Κακανιά, Μίλτου Μανέτα, Μάριου Σπηλιόπουλου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Χρήστου Μποκόρου, Στράτου Καλαφάτη, Λάμπρου Ψυρράκη και Στήβεν Αντωνάκου. Η επιτυχία της γκαλερί ενθάρρυνε τους αδελφούς Καλφαγιάν να ανοίξουν το 2000 και έναν δεύτερο χώρο στην Αθήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι επαφές τους με συλλέκτες, μουσεία και ιδιωτικά ιδρύματα.
Η CHEAPART είναι η πιο σύγχρονη οργανωμένη εικαστική κίνηση και η μοναδική context art gallery στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1995. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει ένα σημαντικότατο έργο προβολής νέων τάσεων και ιδεών. Έχει έρθει σε επαφή με ένα κοινό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη της τάξης των 75,000 ανθρώπων, πρωτοφανές για τα εικαστικά δεδομένα. 'Έδωσε την δυνατότητα σε 250 και πλέον καλλιτέχνες νεότερους και παλαιότερους να δοκιμάσουν νέες ιδέες και δυνατότητες απέναντι σ' ένα κοινό πλατύ και ταυτόχρονα απαιτητικό όλων των κοινωνικών ομάδων.
ΑΝΟΙΞΗ Η CHEAPART είναι ένας ανοιχτός χώρος εικαστικού πειραματισμού και έρευνας. 'Έτσι λειτούργησε μέχρι σήμερα βάζοντας ένα από τα κύρια θέματα της, την τιμή του έργου τέχνης, προμετωπίδα στην επικοινωνία της. Απο το 1999 έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη ενός πολύ μεγάλου κοινού έχει περάσει στην δεύτερη φάση του σχεδιασμού της μεταθέτοντας το βάρος της επικοινωνίας της στα καθ' αυτά πειραματικά στοιχεία του έργου τέχνης. Εκθέσεις όπως Extensions of Man, Fake, Παύση (μοντέλο για την Μπιενάλε της 50ης Βενετίας),Sleep Matters, Αthens-Beijing (Μπιενάλε Σάο Πάολο 2004) καθώς και η παρουσίαση στην ARTATHINA (Η Μηχανή), Ποιός έχει Ιδέα, τι είναι η Ιδέα; ,Tone Home , σηματοδοτούν αυτήν ακριβώς την φάση.
Η CHEAPART είναι κάτι εντελώς καινούριο, εξ'αρχης πειραματικό, και ως εκ τούτου δημιούργησε και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς το αντικείμενο, τον ρόλο και τις προθέσεις της.
Η CHEAPART ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ LABELS' ADDICTS Η CHEAPART έχει κατατεθειμένο σήμα και νομικά υποστηρίζεται από μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με αυστηρά εικαστικό προσανατολισμό. Ρόλος της είναι ο σχεδιασμός, η διοργάνωση των εκθέσεων και η διαχείρηση των χρημάτων που απαιτούνται για αυτές τις εκθέσεις. Δεν επιβάλλει κανενός είδους δέσμευση στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκθέσεις. Έχει στη διάθεσή της για την διοργάνωση των εκθέσεων, τον χώρο CHEAPART, πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους & Ανδρέου Μεταξά στην πλατεία Εξαρχείων, στο κέντρο της Αθήνας.
Η CHEAP ARΤ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΜΙΓΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Η ΜΗΧΑΝΗ Η μη εμπλοκή της εταιρείας στο θέμα των πωλήσεων των έργων, της δίνει την απόλυτη ελευθερία επιλογής της γενικής κατεύθυνσης και φιλοσοφίας των εκθέσεων καθώς και των καλλιτεχνών που μπορούν με το έργο τους να την στηρίξουν. Το ενδιαφέρον της προκειμένου να δεχθεί καλλιτέχνες και προτάσεις εστιάζεται αποκλειστικά στα ιδιαίτερα εικαστικά στοιχεία που καθιστούν το προτεινόμενο έργο απόλυτα πρωτότυπο όχι μόνο για το Ελλαδικό αλλά και για το διεθνές εν γένει εικαστικό τοπίο
Η CHEAP ART ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της είναι ταυτόχρονα και μη ανταγωνιστικός. Οι συνεργασίες, που συνήθως για λόγους οικονομικούς είναι ανέφικτες, αποτελούν για την Cheap Art κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας και πρακτικής της. Απόλυτα πρωτότυπα έργα, που δικαιολογημένα οι γκαλερί αλλά και άλλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί αδυνατούν να προβάλουν λόγω της υψηλής τους "επικινδυνότητας", η CHEAPART έχει την δυνατότητα σε συνεργασία με τον εκάστοτε φορέα να τα εντάξει στο πρόγραμμα της.
(Άμεσος στόχος της Cheap Art είναι να προσελκύσει κοινές εκθέσεις με καθαρά ερευνητικό χαρακτήρα) Η CHEAPART προσφέρεται σαν τομή όλων των φορέων του εικαστικού χώρου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμα πλατύτερα απ' ότι μέχρι σήμερα τον τόπο έρευνας και πειραματισμού ολόκληρου του εικαστικού χώρου. Απελευθερώνοντας, εκεί που οι οικονομικές δεσμεύσεις και πιέσεις τείνουν να συνθλίψουν, όλες αυτές τις δυνάμεις που αποτελούν την πηγή της εικαστικής έκφρασης.
© Cheapart 2006
Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25
Αθήνα 106 81
{tab=Τηλέφωνα Επικοινωνίας}Tel/fax: (+30) 210-38.17.517
{tab=Ηλεκτρονική Διεύθυνση}
www.cheapart.gr
{/tabs}
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, από το 1994 που ιδρύθηκε, έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη, μελέτη και προβολή της Παιδικής Τέχνης. Την αισθητική καλλιέργεια και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς των παιδιών, τη γνωριμία και την αγάπη τους για κάθε μορφή τέχνης. Τη θεσμοθέτηση Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παιδικής Ζωγραφικής, καθώς και την οργάνωση και ανταλλαγή εκθέσεων με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Σταύρος Μιχαλαριάς γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με την εκμάθηση τεχνικών της Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Το 1960 ξεκινά την καριέρα του ως συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο.
Το 1965 με υποτροφία της Unesco συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι στη σχολή του Λούβρου και στην Ecole des Hautes Etudes της οποίας και είναι Directeur associe απο το 1986.
Το 1967 τελειοποιεί τις γνώσεις του στη συντήρηση έργων τέχνης στο Institut du Patrimoime Artistique του Βελγίου (Doctorate).
Λήδα Διονυσία Αλεξοπούλου ζωγράφος. Εδω και 2 χρονια εχει το εργαστηριο της στου Ψυρρη, το οποιο εχει διαμορφώσει έτσι ωστε να μπορει να φιλοξενεί κατα διαστηματα εικαστικές εκθέσεις κυρίως νέων καλλιτεχνών
Η Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ» ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε το 1986 στον Πειραιά, από την Αντωνία Δημητρακοπούλου-Τριανταφύλλου.
Το 1994 δημιουργήθηκε ο δεύτερος «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ» στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Δεξαμενής του Κολωνακίου, ενώ το 2002 άνοιξε και η τρίτη αίθουσα, ο «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife», επίσης στο Κολωνάκι, στην οδό Ηροδότου.
Η ανάγκη που μας οδήγησε στη δημιουργία των τριών αυτών χώρων τέχνης, ήταν να δοθεί ένα διαφορετικό εικαστικό παρόν και στίγμα από τα ήδη υπάρχοντα έως τότε, στην εικαστική σκηνή της Αθήνας.
Βασική αρχή της η παρουσίαση νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών με πρωτότυπες δουλειές, καθώς και παλαιότερων καταξιωμένων δημιουργών, των οποίων το έργο παραμένει πάντα διαχρονικό και επίκαιρο.
Στόχος μας η διοργάνωση εκθέσεων με εύρος και ποικιλομορφία στις διαφορετικές τάσεις που παρουσιάζουν, αλλά πάντα με κύριο γνώμονα την ποιότητα σε επίπεδο αισθητικών αξιών και το ουσιαστικό εννοιολογικό περιεχόμενο-λόγος του εικαστικού έργου, που μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε τεχνοτροπικό ύφος.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
- Giorgio de Chirico
- Γιάννη Τσαρούχη
- Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα
- Γιάννη Σπυρόπουλου
- Νίκου Εγγονόπουλου
- Γιάννη Γαΐτη
- Γιώργου Μαυροΐδη
- Αλέκου Κοντόπουλου
- Γιώργου Ζογγολόπουλου
- Δημήτρη Μυταρά
- Δημοσθένη Κοκκινίδη
- Κώστα Τσόκλη
- Παναγιώτη Τέτση
- Γιώργου Γκολφίνου
- Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη
- Stephen Antonakos
- John Xceron
- Μιχάλη Λεκάκη
- Θεόδωρου Χίου
Διεύθυνση artlife
Ηροδότου 11, Κολωνάκι 10674
Τηλ: (+30) 210-72.21.200, 4
Fax: (+30) 210-72.21.304
Ξανθίππου 11, Κολωνάκι 10675
Τηλ: (+30) 210-72.94.342, 3
Fax: (+30) 210-72.93.317
Διεύθυνση Πειραιάς
Ανδρούτσου 140, Πειραιάς 185 32
Τηλ: (+30) 210-41.28.002
Fax: (+30) 210-41.11.127
Ηλεκτρονική Διεύθυνση www.astrolavos.gr
e-mail:
Ιδιότητα: Υπεύθυνη Αιθουσών Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ»
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στον Πειραιά.
Βασικές Σπουδές: Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος, της Φυσικομαθηματικής Σχολής, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακό Ιστορίας Τέχνης, του Ιστορικού &
Αρχαιολογικού Τμήματος, της Φιλοσοφικής Σχολής, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει παρακολουθήσει (και λάβει σχετικό δίπλωμα) από θερινά σεμινάρια
«Γλώσσας και Πολιτισμού», στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Παρίσι.
Έχει παρακολουθήσει (και λάβει σχετικό δίπλωμα) σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης, στον
εκπαιδευτικό όμιλο Christie’s, Αθήνα.
Επαγγελματική εμπειρία: Έχει εργαστεί σε επίπεδο επιμέλειας εκθέσεων στις Αίθουσες Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ» (Πειραιά, Σπετσών, Δεξαμενής & Artlife) από το 1987 και μετά.
Έχει κάνει αρκετές παρουσιάσεις-ξεναγήσεις εκθέσεων, τόσο στα πλαίσια του Πανεπιστημίου, όσο και στην γκαλερί, αλλά και στα πλαίσια του προγράμματος
«Η τέχνη στους χώρους δουλειάς»(στη Citιbank, στον Ο.Τ.Ε., στην Ε.Ε.Δ.Ε. κ.α.)
More Articles …
Page 1 of 2