Off Canvas sidebar is empty

Μπλε Τελεία

20teleiaΕργαστήρι εικαστικής δημιουργίας για παιδιά. Αν περάσεις μπροστά από την “Μπλε Τελεία”, το βλέμμα σου θα σταματήσει σίγουρα στις ζωγραφιές των παιδιών, που ομορφαίνουν, όχι μόνο το εξωτερικό του πρωτότυπου αυτού εικαστικού εργαστηρίου, αλλά και ολόκληρη την γωνιά των δύο δρόμων που τέμνονται εκεί, που συναντιούνται  σ’ αυτό το “χρωματιστό” σημείο στίξης.

Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε έναν κόσμο ξεχωριστό, γεμάτο χρώματα και σχέδια, που σε κατακλύζουν από κάθε πιθανό σημείο. Είναι η παιδική δημιουργία που σε παρασύρει σε ένα εικαστικό πανηγύρι και ζωντανεύει μπροστά σου κάτι, που ακόμα από την πόρτα υποπτευόσουν ότι θα συναντήσεις μόλις μπεις.

20teleia2Εκεί ακριβώς, η Αιμιλία Μπαντούνα, ζωγράφος και εκπαιδευτικός τέχνης, με πολλή μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, λειτουργεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας για παιδιά, η “Μπλε Τελεία”, που εκτός από την εικαστική του πλευρά που αφορά στην τέχνη, είναι και χώρος επικοινωνίας, ένα κέντρο συνάντησης εκπαιδευτικών τέχνης.

Η ίδια, διδάσκει εικαστικά πάνω από είκοσι χρόνια, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς τέχνης στο Atelier des enfants κέντρο G.Pompidou  - Παρίσι. Στο παρελθόν έχει υπάρξει Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εικαστικού Εργαστηρίου Καλαμάτας στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ) καθώς και Υπεύθυνη του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού.

20teleia3Με το εργαστήριο αυτό, η κα. Μπαντούνα θέλησε να δημιουργήσει ένα χώρο, όπου τα παιδιά θα μπορούν, μέσα από ειδικά μελετημένα παιχνίδια, να φτάνουν στην κατανόηση των εκάστοτε εικαστικών τεχνικών, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν, τον εαυτό τους, μέσα από τη συνεργασία και την επικοινωνία με την ομάδα. Κάποιοι από τους βασικούς στόχους των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται, είναι να οδηγούνται τα παιδιά, μέσω μιας σύνθετης εικαστικής διαδικασίας, στην κατάκτηση της γνώσης της εκάστοτε θεματικής ενότητας,χρησιμοποιώντας διάφορα  υλικά και τεχνικές.

20teleia4Έτσι, μέσω της κατανόησης των πολλών προσώπων της τέχνης και των πολιτισμικών διαφορών, αναπτύσσουν την ικανότητά τους για δημιουργική σκέψη και δράση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην έκφραση και την ευρηματικότητα. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αποδοχής της διαφορετικότητας, της ανάπτυξης των σωματικών ικανοτήτων και φυσικά της αντίληψης.   


20teleia6Είναι ευχής έργο, το γεγονός ότι λειτουργούν σήμερα δημιουργικοί πυρήνες διάδοσης της τέχνης και του πολιτισμού όπως το εργαστήρι “Μπλε Τελεία”. Πόσο μάλλον όταν απευθύνονται σε μία ηλικία τόσο ξεχωριστή όπως η παιδική. Δυστυχώς στην χώρα μας, σε αντίθεση βεβαίως με το εξωτερικό, λίγοι είναι σήμερα οι χώροι που αφορούν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Για τον λόγο αυτό, τέτοιες προσπάθειες αποκτούν διπλή σημασία, αν ληφθούν υπ’ όψη και οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.


20teleia720teleia9Η “Μπλε Τελεία” κατοικεί στο Παγκράτι, στην γωνία των οδών Παυσανίου και Ηρώνδα. Λειτουργούν απογευματινά τμήματα με ατομικές εγγραφές σε πρόγραμμα εννέα μηνών που αποτελούνται από το πολύ 15 άτομα, κατά ηλικία και χρόνια παρακολούθησης. Το μάθημα διαρκεί 1.30 ώρα και λαμβάνει χώρα μία φορά την εβδομάδα. Όλα τα τμήματα απευθύνοται σε παιδιά, εκτός από ένα και μοναδικό τμήμα ενηλίκων (δεν γίνεται προετοιμασία για εισαγωγή σε σχολές). Διοργανώνονται επίσης, πρωινές συναντήσεις με δημοτικά σχολεία και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.


{tab=Καλλιτεχνική Διεύθυνση}Αιμιλία Μπαντούνα, ζωγράφος και εκπαιδευτικός τέχνης
Μπλε Τελεία
Παυσανίου 8 και Ηρώνδα 16
Παγκράτι Αθήνα 116 35
{tab=Τηλέφωνα Επικοινωνίας}210-72.14.169
210-70.14.134
693-27.31.092
{tab=Ώρες Επικοινωνίας}Καθημερινά: 18:00 - 20:00
Σάββατο: 09:30 -14:00
{tab=Ηλεκτρονική Διεύθυνση}http://www.bleutelia.com
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
{/tabs}

Ισμήνη Γάτου