Off Canvas sidebar is empty

Συζητάμε για το Pure Bliss με την Βασιλεία Πανέλη

bliss7Σε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από το Σύνταγμα, δεξιά της Μητρόπολης – όταν κοιτάς προς το νότο –, ξυστά στην Κολοκοτρώνη ή στρίβοντας δεξιά από την Καραγιώργη Σερβίας, στο Μοναστηράκι δηλαδή, ακριβώς πάνω στην οδό Ρόμβης στεγάζεται το Pure Bliss. Εκεί έχουν υλοποιηθεί τα οράματα της Βασιλείας Πανέλη. Τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, οι μικρές λεπτομέρειες στην αισθητική του χώρου, που δίνουν χρώμα πολυπολιτισμικό, οι ξεχωριστές γεύσεις και η ζεστή ατμόσφαιρα σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορείς να κάτσεις με τις ώρες, γιατί νιώθεις πως είσαι σε χώρο οικείο. Τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι πίσω από το αυτό το συναίσθημα υπάρχει σίγουρα κάποιος σχεδιαστής. Πώς ξεκίνησε η ιδέα να φτιαχτεί ένας χώρος σαν το Bliss;bliss1.jpg

Το Bliss φτιάχτηκε για να παρουσιάσει και να προσφέρει στον κόσμο έναν διαφορετικό τρόπο να τρέφεται να ζει να σκέφτεται για τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Να αναπτύξει οικολογική ευαισθησία και σεβασμό στο σώμα του και την ψυχή του. Να προσφέρει food for the soul body and mind σε άπταιστα ελληνικά.

Γιατί ονομάστηκε Pure Bliss;

Ονομάστηκε Pure Bliss από τον τίτλο ένα βιβλίου που αγόρασα στο Amsterdam και αναφέρεται στο ότι ο σκοπός της ύπαρξης μας είναι η ευδαιμονία. Και είναι αυτό που εγώ θέλω να προσφέρω στους πελάτες μου: η ατόφια εσωτερική ήρεμη χαρά του να υπάρχεις.

blissΠοια είναι τα πράγματα στα οποία, κατά κάποιον τρόπο, το Bliss πρωτοτυπεί;

Δεν ξέρω αν πρωτοτυπεί αλλά σίγουρα διαφοροποιείται. Πριν από έξι χρόνια που φτιάχτηκε δεν υπήρχαν χώροι που να προσφέρουν αυτήν την σπιτική χαλαρή ατμόσφαιρα. Ήθελα οι άνθρωποι να αισθάνονται καλοδεχούμενοι και άνετοι και να μην χρειάζεται να είναι "κάπως", ήταν επίσης ίσως το πρώτο μέρος που είχε επιλογές σε ροφήματα και φαγητά για ανθρώπους με δυσανεξίες. Επίσης υποστηρίζουμε μόνο μικρούς παραγωγούς είτε Έλληνες είτε ξένους και πολλά από τα προϊόντα μας είναι fair trade.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ανακαινιστεί το κτίριο εσωτερικά;bliss

Η ιδέα του Pure Bliss σχηματιζόταν στο μυαλό μου περίπου δυο χρόνια και πήρε τρεις μήνες για να υλοποιηθεί από την στιγμή που βρέθηκε το υπέροχο κτίριο στην Ρόμβης.

Ποιες ήταν οι βασικές αισθητικές κατευθύνσεις που επιλέχθηκαν και γιατί;

Πολλές φορές με ρώτησαν αν η ιδέα είναι από το εξωτερικό και πάντα η απάντηση είναι ότι η ιδέα είναι από το εσωτερικό δείχνοντας τον χώρο της καρδιάς. Δεν ακολουθεί αισθητικές κατευθύνσεις. Ακολουθεί την πολυχρωμία, πολυμορφία κ ελευθερία της φύσης. Απλό, φυσικό ξύλο χωρίς λούστρα και γυαλίσματα. Απαλά υφάσματα, όμορφα χρώματα. Η φύση δεν αναρωτιέται αν η παπαρούνα συνδυάζεται με την μαργαρίτα ούτε κι εγώ αναρωτήθηκα ποτέ αν αυτό ταιριάζει με εκείνο! Πράγματα που αγόρασα, είδα και έζησα ταξιδεύοντας ανακατεύτηκαν με την αγάπη μου και την ανάγκη μου για ομορφιά και απλότητα και έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα.

Ποια είναι η βασική γραμμή της κουζίνας και πώς σχεδιάζονται τα πιάτα από άποψη γεύσεων και συνδυασμών;

To Pure Bliss είναι ένα multicultural μέρος και γι αυτό η κουζίνα του είναι έθνικ! Η βασική γραμμή είναι υγιεινά πιάτα και πολύ καλά υλικά. Δανειζόμαστε από διάφορες κουζίνες πιάτα που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, όπως vegetarian, vegan, gluten free κλπ., αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε να είναι νόστιμα και να ικανοποιούν και ανθρώπους που δεν έχουν τα ανάλογα προβλήματα.

blissΤα προϊόντα είναι βιολογικά, πόσο εύκολο είναι να εξασφαλίσει κανείς βιολογικές πρώτες ύλες στο σύνολο τους από άποψη οικονομική και πρακτική;

Τα προϊόντα που προσφέρουμε είναι κατά 60% περίπου βιολογικά, αφενός γιατί η σταθερή προμήθεια βιολογικών προϊόντων είναι εξαιρετικά δύσκολη και αφετέρου γιατί κάποια είναι τόσο ακριβά που θα μας έβγαζαν εκτός αγοράς πχ τυριά και κρέατα.

Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος;

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε πρώτα στην όμορφη ατμόσφαιρα του μαγαζιού που έλκει τους πάντες στην κυριολεξία και στη συνέχεια στο μενού του! Σίγουρα το φανατικό κοινό μας είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα.

Βασιλεία ΠανέληΕίσαι ένας άνθρωπος που κάνεις ταξίδια, πως συνδυάζεται η γνώση που αποκτάς μέσα από αυτά και πως εκφράζεται μετά δημιουργικά στο Βliss;bliss

Τα ταξίδια μου με διαμορφώνουν, μου δίνουν ιδέες, με κάνουν αυτή που είμαι και αυτό εκφράζεται σε ότι με αφορά. Ταξιδεύοντας ανέπτυξα την φιλοσοφία της μη εθνικότητας, της αντίληψης ότι είμαστε κάτοικοι του πλανήτη και όχι του τόπου και αυτό συμβολίζει ο Σταυρός των Ίνκας, ο Βούδας και το ημερολόγιο των Μάγια που θα δεις μπαίνοντας αριστερά στο Pure Bliss! Επίσης ταξιδεύοντας βλέπεις πως αυτό που πχ για σένα είναι καρέκλα για κάποιον άλλον είναι τραπέζι και η αντίληψη σου για τον κόσμο αλλάζει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για το Bliss;

Το Pure Bliss έχει άπειρες δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα να ανασάνει! Αυτό είναι το όραμα που με καθοδηγεί.
Στα άμεσα σχέδια τώρα, σύντομα θα λειτουργήσει ο δεύτερος όροφος ως κοκτέιλ μπαρ…

Το Bliss έχει δείξει και έντονη κοινωνική ευαισθησία για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…bliss

Προσπαθούμε… Είναι σημαντικό σε αυτή την περίοδο της κρίσης να δείξουμε όλοι ευαισθησία. Εμείς μαγειρεύουμε μια φορά την εβδομάδα για τους άστεγους του Πεδίου του Άρεως και απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε άλλους ανθρώπους και επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο.

Ποιες είναι οι βασικές ιδέες που σε καθοδηγούν και σε εμπνέουν για να κάνεις πράγματα;

Οι βασικές ανάγκες μου σαν άνθρωπος είναι η ανακάλυψη, η μάθηση, η ανατροπή, η αμφισβήτηση, το μοίρασμα! Φίλοι μου και εχθροί μου ταυτόχρονα στην διαδρομή μου!

Εναλλακτικός Πολυχώρος Pure Bliss,

Ρόμβης 24Α, Αθήνα

τηλ. 210 3250 360,

www.purebliss.gr

γράφει η συγγραφέας Βασιλική Κάππα