Τόσο η TRIENNALE όσο και το Εργαστήρι Χαρακτικής αποτελούν την πρώτη προσπάθεια να προβληθεί ο πλούτος και η πολυμορφία των καλλιτεχνικών δυνάμεων που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν γύρω από μια κοινή θάλασσα, τη Μεσόγειο.
Η Ρόδος είχε έναν πρόσθετο λόγο να προτείνει την κορυφαία αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση γιατί, όπως είναι γνωστό, η μοναδική Μεσαιωνική της Πόλη και η ποικιλομορφία του τοπίου έχουν εμπνεύσει πολλούς γνωστούς Έλληνες και ξένους χαράκτες.
{mosimage}
Η θεσμοθέτηση της Έκθεσης κάθε τρία χρόνια θα δώσει την ευκαιρία στους χαράκτες της Μεσογείου να παρουσιάσουν τα έργα τους και κυρίως να ανταλλάξουν τις καλλιτεχνικές τους εμπειρίες.
Στην 1η Triennale χαρακτικής έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής δώδεκα (12) χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με είκοσι (20) καλλιτέχνες. Ο αριθμός των έργων ξεπερνάει τα εκατό (100). Τα έργα της Triennale θα εκτεθούν στη Νεστορίδειο Δημοτική Πινακοθήκη και η ελληνική συμμετοχή θα τιμήσει την ελληνίδα χαράκτρια Τόνια Νικολαϊδη και τον ρόδιο χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη.
Την έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά.
Η ίδρυση του Εργαστηρίου Χαρακτικής θα επιτρέψει σε όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες ή επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο, να εξειδικευθούν με τη βοήθεια έμπειρων δασκάλων.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ανάλογα Εργαστήρια εκτός από αυτά των Σχολών Καλών Τεχνών.
Το νέο δημόσιο Εργαστήρι Χαρακτικής θα δώσει επίσης την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε νέους χαράκτες από τις χώρες της Μεσογείου να εκπαιδευτούν σε νέες μεθόδους και να δημιουργήσουν.
Μέσα από το Πρόγραμμα, εκτός των ανωτέρω ευκαιριών, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τονώνεται η έννοια του Πολιτιστικού Τουρισμού σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό και ενισχύονται οι δεσμοί των λαών της Μεσογείου μέσα σ’ ένα πνεύμα ειρήνης και συναδέλφωσης.
Παράλληλα θα λειτουργήσει στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Πλατεία Σύμης της Μεσαιωνικής Πόλης, αφιέρωμα στην ελληνική χαρακτική προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστός ο θησαυρός της Ρόδου που περιλαμβάνει τους θεμελιωτές της ελληνικής χαρακτικής, όπως τον Δημήτρη Γαλάνη, τον Άγγελο Θεοδωρόπουλο, το Γιάννη Κεφαλληνό, τον Λυκούργο Κογεβίνα και το Νίκο Βεντούρα καθώς και έργα των σημαντικοτέρων εκπροσώπων, μεταξύ των οποίων οι Γίωργος Βελισσαρίδης, Δημήτρης Γιαννουκάκης, Κώστας Γραμματόπουλος, Μάρκος Ζαβιτσιάνος, Βάσω Κατράκη, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Γιώργος Μόσχος, Λουΐζα Μοντεσάντου, Λέλα Πασχάλη, Τάσος και πολλοί άλλοι.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Παναγιώτης Γράββαλος έχει δωρίσει στην Πινακοθήκη μία πλήρη σειρά έργων του καθώς και πολλά βιβλία τέχνης.
Η έκθεση με τη συνεργασία του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών κ. Νίκου Δεσεκόπουλου θα καλύψει επίσης τη σύγχρονη παρουσία της ελληνικής χαρακτικής.
Γιατί οι σύγχρονοι έλληνες χαράκτες, γνώστες της δουλειάς των πρωτοπόρων, χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις, αντλούν στοιχεία από την παράδοση, ανανεώνουν τα υλικά και τις εκφραστικές τους μεθόδους και κατορθώνουν να τα οριοθετούν στο σύγχρονο γίγνεσθαι, με την εισαγωγή στην εικαστική τους γλώσσα τη μαγεία του απρόσμενου.
Για την προετοιμασία του πρωτογενούς αυτού εγχειρήματος έχει συσταθεί ειδική Οργανωτική Επιτροπή αποτελούμενη από την κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού – Ιστορικό Τέχνης, τον κ. Παναγιώτη Γράββαλο, χαράκτη, τον κ. Εμμανουήλ Μαυρομάτη, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, τον κ. Νίκο Δεσεκόπουλο, χαράκτη - Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, την κ. Μαρίνα Μπόνη, εκλεγμένη Δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο Ροδίων.
Γενικός Συντονισμός
Μαίρη Καμπουροπούλου
Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων
Οργάνωση
Κούλα Γαλιώνη, ΥΠΠΟ- Γραφείο Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού
Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες
Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων
Γιώργος Τηλιακός
Ισμήνη Κουφού
Ρένα Παλατιανού
Γραμματειακή Υποστήριξη
Κατερίνα Καρφάκη
Κατερίνα Νομικού
Λύσανδρος Φροράκης
Δημόσιες Σχέσεις
Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Ροδίων
Λή Μηναϊδη
Ειρήνη Παρασχίδη