{mosimage}Ένα αφιέρωμα στα πολλά πρόσωπα του φασισμού παρουσιάζει το φετινό φεστιβάλ .Αφορμή για το αφιέρωμα, η νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου του 1938, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Kristallnacht», δηλαδή «Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων». Εκείνο το βράδυ, καθώς και την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό πογκρόμ στη Γερμανία και την Αυστρία που είχε ως στόχο τους Εβραίους πολίτες και το οποίο ουσιαστικά ήταν η απαρχή της απάνθρωπης συστηματικής δίωξης και προσπάθειας αφανισμού των Εβραίων της Ευρώπης.
Από τότε ο φασισμός άλλαξε πολλές φορές πρόσωπο, συνεχίζει όμως να υφίσταται σε ουκ ολίγες περιοχές του πλανήτη.
Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στοχεύει να αποκαλύψει τα διαφορετικά πρόσωπα αυτής της αρρωστημένης «ιδεολογίας», που ζει μέσα από σύγχρονα παραδείγματα: η γενοκτονία της Ρουάντα, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και οι Κόκκινοι Χμερ της Καμπότζης είναι μερικές μόνο περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του φασισμού.

Ο όρος «φασισμός» ετυμολογείται από το λατινικό «fasces», αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα που υποδηλώνει την «ισχύ δια της ενώσεως» και υιοθετήθηκε το 1919 από τον Μουσολίνι ως σύμβολο του κινήματός του.
{mosimage}
Το αφιέρωμα στα πρόσωπα του φασισμού περιλαμβάνει 14 ταινίες από το Ισραήλ, την Ταϊλάνδη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Δανία, την Φινλανδία, την Κορέα, αλλά και την Ελλάδα.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Βιρμανία: δύο ονόματα για μία δικτατορία», το οποίο σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Γεράρδης σε σενάριο του Σωτήρη Δανέζη, παρουσιάζει την χαοτική κατάσταση στην ασιατική αυτή χώρα που επισήμως πλέον ονομάζεται Μιανμάρ και στην οποία βασιλεύει η στρατιωτική χούντα.

Την νέα πραγματικότητα που ισχύει παγκοσμίως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σκιαγραφεί η ταινία «Under the hood:A voyage into the world of torture/ Κάτω από την κουκούλα: Ένα ταξίδι στον κόσμο των βασανιστηρίων» του Χιλιανού σκηνοθέτη Patricio Henriquez, πρώην δημοσιογράφου ο οποίος κατέφυγε στον Καναδά μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Το ντοκιμαντέρ καταδεικνύει ότι με το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας η καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται πλέον καθημερινότητα και μας οδηγεί σε έναν νέο μεσαίωνα.

Το φιλμ «Citizen Nawi / Πολίτης Νάουι» του Ισραηλινού Nissim Mossek, παρουσιάζει την ζωή του συμπατριώτη του σκηνοθέτη και πολιτικού ακτιβιστή Έζρα Νάουι, υδραυλικού στο επάγγελμα, ο οποίος έχει αφιερωθεί στον αγώνα για την προστασία των Παλαιστινίων της νότιας Χεβρώνας, και φυσικά έγινε στόχος των αρχών της χώρας του.
{mosimage}
Ένα σκληρό και ανατριχιαστικό θέμα έχει η ταινία του τιμώμενου στο φετινό φεστιβάλ, Αμερικανού σκηνοθέτη Joe Berlinger «Gray matter/ Φαιά ουσία». Πρόκειται για την υπόθεση της συγκέντρωσης, σε κλινική της Βιέννης, περίπου 700 βάζων με εγκεφάλους παιδιών με πνευματικές ή σωματικές αναπηρίες, τα οποία δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ευθανασίας» των ναζί, υπό την καθοδήγηση του «δρ.» Χάινριχ Γκρος. Ο Berlinger βρίσκει τα ίχνη του Γκρος και προσπαθεί να μάθει περισσότερα για αυτόν.

Συνολικά οι ταινίες του αφιερώματος:
• «Children in exile/ Παιδιά στην εξορία», Chris Swider- ΗΠΑ 2007, 57΄
• «Citizen Nawi/ Πολίτης Νάουι», Nissim Mossek- Ισραήλ 2007, 80΄
• «As seen through these eyes/ Μέσα απ΄ αυτά τα μάτια», Hilary Helstein- ΗΠΑ 2007, 70΄
• «Territories/ Εδάφη», Mary Helen Davis- Καναδάς 2007, 65΄
• «The last card/ Το τελευταίο χαρτί», Sylvain Biegeleisen- Ισραήλ/Γαλλία 2007, 77΄
• «Operation homecoming/ Επιχείρηση γυρισμός», Richard E. Robbins- ΗΠΑ 2007, 81΄
• «Purity beats everything/ Καθαρότητα υπεράνω όλων», Jon Bang Carlsen- Δανία 2007, 52΄
• «The truth be told/ Να ειπωθεί η αλήθεια», Pimpaka Towira- Ταϊλάνδη 2007, 110΄
• «Three times divorced/ Τρεις φορές χωρισμένη», Ibtisam Mara’ana- Ισραήλ 2007, 75΄
• «To find tiger Kim/ Αναζητώντας τον τίγρη Κιμ», Koo Bon-hwan, Κορέα 2006, 94΄
• «Under the hood: a voyage into the world of torture/ Κάτω από την κουκούλα: ένα ταξίδι στον κόσμο των βασανιστηρίων», Patricio Henriquez- Καναδάς 2007, 90΄
• «Βιρμανία: δύο ονόματα για μία δικτατορία», Δημήτρης Γεράρδης- Ελλάδα 2008, 65΄
• «Shadow of the Holy Book/ Η σκιά του ιερού βιβλίου», Arto Halonen- Φινλανδία 2007, 90΄
• «Gray matter/ Φαιά ουσία», Joe Berlinger- ΗΠΑ/Γαλλία 2004, 59΄


Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα, τα αφιερώματα και τις δράσεις του φετινού, 10υ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα, στο site: http://tdf.filmfestival.gr/