{mosimage}Η ιρανική ταινία του Abdolreza Kahani «Aan ja/ Over there/ Εκεί πέρα»
πήρε το μεγάλο βραβείο του φετινού, 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Θεσσαλονίκης. Το φιλμ τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο, το βραβείο
καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας, που συνοδεύεται από 37 χιλιάδες ευρώ.
Ο Αργυρός Αλέξανδρος, το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής, μαζί με 22 χιλιάδες ευρώ, πήγε στην ταινία «Pescuit sportiv/ Hooked/ Κυριακάτικο ψάρεμα», του Adrian Sitaru, ρουμανογαλλικής συμπαραγωγής.
Με το βραβείο Σκηνοθεσίας τιμήθηκε η Celina Murga για την ταινία της «Una semana solos/ A week alone/ Μια εβδομάδα μόνοι», από την Αργεντινή και το βραβείο Σεναρίου πήρε ο Mathew Newton, που έγραψε το σενάριο της Αυστραλιανής ταινίας «Three blind mise/ Τρία τυφλά ποντίκια».
Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού μοιράστηκαν η Ioana Flora και η Maria Dinulescu, για την συμμετοχή τους στην ταινία «Pescuit sportiv/ Hooked/ Κυριακάτικο ψάρεμα» του Adrian Sitaru.
Αντίστοιχα εξ ημισείας δόθηκε και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, στους Sid Lucero και Emilio Garcia, για την συμμετοχή τους στην ταινία «Selda/ The inmate/ Ο τρόφιμος» των Ellen Ramos και Paolo Villaluna, από τις Φιλιππίνες.
Το βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος δόθηκε στον σκηνοθέτη Szabolcs Tolnai, για την ταινία του «Fovenyora/ Hourglass/ Η κλεψύδρα, συμπαραγωγής Ουγγαρίας, Σερβίας και Μαυροβούνιου.
Ειδική Μνεία δόθηκε στον σκηνοθέτη Diasteme, για την ταινία «Le Bruit des gens autour/ Sunny spells/ Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας», από τη Γαλλία.
Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, που συνοδεύεται από 15 χιλιάδες ευρώ, απονέμεται στην γερμανικής παραγωγής ταινία «Teza», του γεννημένου στην Αιθιοπία σκηνοθέτη Haile Gerima.
Η ταινία, που διαδραματίζεται στην πατρίδα του σκηνοθέτη στα χρόνια του ’70, προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας με τρυφερότητα και χιούμορ, με σκηνοθετική ευρηματικότητα και έξοχες ερμηνείες των νεαρών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της.
Το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 5,5 χιλιάδων ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Snijeg/ Snow/ Χιόνι», της Aida Begic, συμπαραγωγής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιράν.
Η ταινία παρουσιάζει τις ανισότητες που υπάρχουν σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Αναδεικνύει ακόμη την βιαιότητα που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους πολέμου και τις συνέπειες σε βάρος τους.
Το βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που συνοδεύεται από 15 χιλιάδες ευρώ, πήρε η ταινία «Firaaq/ Αποχωρισμός», της Nandita Das, από την Ινδία.
Από την φετινή διοργάνωση δίνεται και το βραβείο «Το σινεμά και η πόλη», που αποφάσισε να απονέμει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην ταινία από το διεθνές πρόγραμμα, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το αστικό τοπίο. Το πρώτο βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ, απονέμεται φέτος στην ταινία «Of time and the city/ Για το χρόνο και την πόλη», του τιμώμενου Βρετανού σκηνοθέτη Terence Davies.
Τα βραβεία που απονέμει φέτος η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI):
- για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία «Voy a exlotar/ I’ m gonna explode/ Θα εκραγώ» του Gerardo Naranjo από το Μεξικό.
- για τον Ελληνικό Κινηματογράφο 2007 στην ταινία «Καλά κρυμμένα μυστικά: Αθανασία», του Πάνου Καρκανεβάτου, συμπαραγωγής Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ολλανδίας και Βελγίου.
Τα βραβεία κοινού Fischer:
Το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, που συνοδεύεται από 3 χιλιάδες ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Le bruit des gens autour/ Sunny spells/ Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας», του Diasteme, από τη Γαλλία, ενώ το αντίστοιχο βραβείο του Ελληνικού Προγράμματος, που επίσης συνοδεύεται από 3 χιλιάδες ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου.
Το βραβείο του τμήματος DigitalWave, που συνοδεύεται από δύο χιλιάδες ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Το σύνδρομο της Χιονάτης», του Άγγελου Σπάρταλη και τέλος το βραβείο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» που συνοδεύεται από δύο χιλιάδες ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Turneja/ The tour/ Η περιοδεία», του Goran Markovic, συμπαραγωγής Σερβίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και Κροατίας.
Το βραβείο της ΠΕΚΚ απονέμεται στην ταινία «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, σε συμπαραγωγή Ελλάδας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας για ελληνική παραγωγή απονέμει η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης- ΟΤ στην ταινία «Without» του Αλέξανδρου Αβρανά.
Το βραβείο Crossroads- Nokia, που συνοδεύεται από 10 χιλιάδες ευρώ, απονέμεται εξ ημισείας στα πρότζεκτ «Πλατεία Αμερικής» (σεναριογράφος- σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, παραγωγοί Πάνος Παπαχατζής και Μαρία Τσίγκα ΑΡΓΩΝΑΥΤΕΣ Α.Ε, Ελλάδα) και «False witness» (σεναριογράφος- σκηνοθέτης Iglika Triffonova, παραγωγός Rossitsa Valkanova, KLAS FILM, Βουλγαρία).
Λόγω της φετινής διπλής βράβευσης, το ποσό του βραβείου θα αυξηθεί κατά 6.000 ευρώ.
Τέλος, δόθηκαν τέσσερα βραβεία Balkan Fund για την ανάπτυξη σεναρίου, που συνοδεύονται από 10 χιλιάδες ευρώ για κάθε ταινία. Οι βραβευμένες ταινίες:
- «Zincograph» (σεναριογράφος Vladislav Todorov, σκηνοθέτης, Javor Gardev, παραγωγός Buriana Zakharieva, εταιρία: Perepeteia LLC Βουλγαρία)
- «Number zero» (σεναριογράφος- σκηνοθέτης Sirri Sureyya Onder, παραγωγός Necati Akpinar, εταιρία: Besiktas Kultur Merkezi Τουρκία)
- «White thread, black thread» (σεναριογράφος Νατάσα Σέγκου, σκηνοθέτης, Χρήστος Καρακέπελης, παραγωγός, Ζωή Λισγάρα, εταιρία: CL Productions Ελλάδα)
- «Submission» (σεναριογράφος Zeynep Ozcan, σκηνοθέτης, Emre Yalgin, παραγωγός Ayfer Tuncer, εταιρία: SRL Film Productions Τουρκία).