{mosimage}
Στο πλαίσιο του DigitalWave έγινε το πρωί της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου μία πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση με θέμα το ψηφιακό κινηματογράφο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της γαλλικής κολλεκτίβας καλλιτεχνών «Kourtajme».
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς είπε ότι ο ψηφιακός κινηματογράφος κατέστησε τη δημιουργία των ταινιών πολύ πιο εύκολη και οικονομική υπόθεση.
{mosimage}
Ο γιος του Κώστα Γαβρά, Romain, ένας εκ των ιδρυτών αυτής της «αναρχικής» κολεκτίβας καλλιτεχνών «Kourtrajme», είπε για την ομάδα του «είμαστε μία παρέα 134 ανθρώπων, σκηνοθετών, μουσικών, ζωγράφων, που χρησιμοποιώντας μόνο την ψηφιακή μορφή του κινηματογράφου, έχουμε την ελευθερία να κάνουμε ότι θέλουμε, γιατί δεν χρειαζόμαστε χρήματα κι έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.
Μάλιστα προβλήθηκε και ένα μέρος του ανολοκλήρωτου ακόμα ντοκιμαντέρ που έκανε το μέλος των Kourtajme Ladj Ly σχετικά με τις πρόσφατες αιματηρές κινητοποιήσεις των Γάλλων φοιτητών.
Στη συνέχεια, ο Βραζιλιάνος διανομέας εναλλακτικών ταινιών Ugo Sorrentino, περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα του είπε ότι, ενώ ο πληθυσμός είναι 190 εκατομμύρια άνθρωποι, των 93% των δήμων δεν έχουν κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι δεν έχουν δει ποτέ ταινία. Παρόλο, όμως, το αναγκαστικά μειωμένο ενδιαφέρον, αυτή την εποχή πολλές βραζιλιανικές παραγωγές γίνονται ψηφιακά.
Πρόσθεσε δε ότι «το ψηφιακό κύμα πιθανόν να ανοίξει την λατινική αγορά. Οι θεατές, έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τον αμερικάνικο κινηματογράφο, που όταν βλέπουν κάτι πειραματικό, τους φαίνεται παράξενο. Αλλά υπάρχει κοινό που μπορούμε να προσεγγίσουμε και ελπίζουμε ότι οι ψηφιακές ταινίες θα αλλάξουν τα πράγματα. Ήδη στην Ιαπωνία προβάλλονται ταινίες μέσω κινητού».
{mosimage}
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός διανομέας ντοκιμαντέρ Huub Roelvink τόνισε ότι οι ψηφιακές ευκαιρίες είναι πολλές και το κόστος είναι πολύ μικρότερο από το γύρισμα σε φιλμ.
{mosimage}Ο Έλληνας σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, αφού σημείωσε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αίθουσες για ψηφιακές ταινίες, σημείωσε ότι το ψηφιακό σινεμά μάθαμε να το συνδέουμε με την ανάγκη, όμως η αλήθεια είναι ότι αν μία ταινία αξίζει ή όχι, δεν εξαρτάται από τον τρόπο που έγινε. «Υπάρχει βέβαια», πρόσθεσε «μία έκπτωση στην ποιότητα, αλλά από το να μην γίνει ή να μην δούμε καθόλου μία ταινία, ας την δούμε, έστω κι έτσι». Αναφέρθηκε ακόμα και στο Internet, το οποίο χαρακτήρισε ως τη μοναδική διαδρομή για να ανταλλαγούν ταινίες.
Αργότερα, δε, σε άλλη συζήτηση σχετικά με την Διεύθυνση φωτογραφίας, ο διάσημος σκηνοθέτης και τιμώμενος στο φετινό φεστιβάλ, Wim Wenders, μιλώντας για την ταινία του «Land of plenty» την οποία γύρισε ψηφιακά, εξήγησε εκτενώς τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού σινεμά, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το κόστος της ταινίας με αυτό τον τρόπο έφτασε μόλις το 5% από ότι θα κόστιζε αν γυριζόταν με τον παραδοσιακό τρόπο.