6η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας

{mosimage}Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, η 6η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, που πραγματοποιήθηκε επί έξι ημέρες για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, υπό τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Αγών» και του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», καθώς και με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αμέσως μετά τη λήξη της 47ης διοργάνωσής του.
Τα βραβεία: - Το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» απένειμε ειδικό βραβείο στην ταινία «Ο κήπος των θεών» του  Michael Schlamberger (Αυστρία), για τις πολλαπλές της αρετές, που φέρνουν τον θεατή κοντά στην ελληνική πραγματικότητα.
{mosimage}
- Το βραβείο εκπαιδευτικής ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ακενατών,1350 π.Χ.» του Jean Patrick, παραγωγής Palette Production (Γαλλία), επειδή παρουσιάζει ανάγλυφα και με τρόπο κατανοητό ότι η ιστορία των πολιτισμών ακολουθώντας κύκλους, ανατρέπει κι ανατρέπεται.

- Το βραβείο φωτογραφίας κέρδισε η ταινία «Ταξίδι στην ελληνική μυθολογία» του Κώστα Μαχαίρα, παραγωγής του Δημήτρη Μπακάλμπαση (Ελλάδα), για την απόλυτη ταύτιση της φωτογραφίας με τη μεταφυσική αντίληψη του σκηνοθέτη για το μυθολογικό τοπίο.
{mosimage}
- Το βραβείο πρωτοτυπίας στη σύλληψη απονεμήθηκε στην ταινία «Η αυτοκρατορία του μαρμάρου» του Folco Quilici, παραγωγής του Ινστιτούτου Luce (Ιταλία), για τον τρόπο με τον οποίο ο σκηνοθέτης αναδεικνύει τη σχέση του υλικού πολιτισμού με τις κοινωνικές διαστρωματώσεις και την εξουσία

 - Το βραβείο αρχαιολογικού ρεπορτάζ πήρε η ταινία «Ο θαμμένος Φαραώ» του Αntoine Chene, παραγωγής του Γαλλικού Ιδρύματος Ερευνών, για την περιγραφή της στενής βιωματικής σχέσης ανάμεσα στον αρχαιολόγο και το αρχαιολογικό εύρημα. - Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στην ταινία «Κνωσσός, ο λαβύρινθος των μύθων» του Νίκου Νταγιαντά, παραγωγής ΕΡΤ, γιατί παρουσιάζει την υποκειμενικότητα της αρχαιολογικής ματιάς και τον αναστοχασμό, για το ρόλο που παίζει η αρχαιολογία.

- Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Κόα, ο ποταμός με τα χιλιάδες προϊστορικά χαρακτικά» του  Jean-Luc Bouvret, παραγωγής Gabriel Chabanier, για την ακρίβεια με την οποία ο σκηνοθέτης εξηγεί και αναδεικνύει τη σημασία που έχει το εύρημα για την κατανόηση του παλαιολιθικού πολιτισμού και του ρόλου των συμβόλων του.

- Το βραβείο κοινού κέρδισε η ταινία «Το κύκλωμα» του Ανδρέα Αποστολίδη, παραγωγής Γιάννη Κασπίρη, καθώς συγκέντρωσε το 95% της προτίμησης του κοινού και βαθμολογία 4,75 με άριστα το 5.
{mosimage}
- Τέλος, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει ειδικό βραβείο στην ταινία «Ο ζωντανός θρύλος της Αράττα» του Olivier Julien, παραγωγής Marie Pierre Aulas – GEDEON, γιατί αποδεικνύει ότι η αρχαιολογία έχει τη δύναμη να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.

Η κριτική επιτροπή:
Πρόεδρος: Μάνος Ζαχαρίας Μέλη (με αλφαβητική σειρά):
-Gerald Βarbet, αρχαιολόγος, διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Besancon,
Γαλλία - Κωνσταντίνος Κωτσάκης, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Λάκης Παπαστάθης, σκηνοθέτης
- Μέμη Σπυράτου,  σκηνοθέτης

Ευγενία Χατζηνικολαίδου

Off Canvas sidebar is empty