9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-

{mosimage}Άλλο ένα αφιέρωμα στο πιο παλιό, αλλά και πάντα επίκαιρο και διαχρονικό είδος του κινηματογράφου, το ντοκιμαντέρ, θα απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης τον Μάρτιο, από τις 16 έως τις 25 του μήνα, κατά το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα.

Στο φετινό εμπλουτισμένο φεστιβάλ, που κάθε χρόνο προσελκύει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό θεατών (πέρσι το παρακολούθησαν 34.845 θεατές), θα προβληθούν πολλές από τις τελευταίες παραγωγές ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, θα συμμετάσχουν δεκάδες σκηνοθέτες, ενώ εξίσου ενδιαφέρον αναμένεται το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.
Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πάντα έχει ως κριτήρια για την επιλογή των ταινιών τεκμηρίωσης που φιλοξενεί, το κατά πόσο μέσω αυτών ευαισθητοποιείται και ενημερώνεται το κοινό για σειρά θεμάτων που απασχολούν τη παγκόσμια κοινότητα.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, έχει θέσει ως στόχο το φεστιβάλ να ενεργοποιεί τις συνειδήσεις των θεατών και να παίζει ζωτικό ρόλο στην ψυχαγωγία τους βέβαια, αλλά και στην εναλλακτική ενημέρωση για πολιτικά και κοινωνικά κυρίως γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, αλλά τα οποία τα μέσα ενημέρωσης δεν προβάλλουν.

Το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τίτλο «Κλονισμένη αθωότητα / Troubled Innocence» και είναι εστιασμένο στα παιδιά. Άξονάς του, οι κίνδυνοι, κρυφοί ή φανεροί, που απειλούν την παιδική ηλικία.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διεξαχθεί σχετική Ημερίδα, όπου θα συμμετάσχει και η διπλά προτεινόμενη για Oscar σκηνοθέτης Julia Reichert, ενώ θα προβληθεί και η ταινία της «Ένα λιοντάρι στο σπίτι / Α Lion In The House», που αναφέρεται στην μάχη πέντε παιδιών και των οικογενειών τους με τον καρκίνο.
Οι σκηνοθέτες των ταινιών που φιλοξενούνται στο αφιέρωμα ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, αφού το θέμα που διαχειρίζονται δεν έχει κανενός είδους σύνορα και αποτύπωσαν την παιδική αγωνία, αναζητώντας τις αιτίες της. Ανάμεσα σε αυτές, οι μεταδοτικές ασθένειες, τα χρόνια νοσήματα, η φτώχεια, η κοινωνική αναλγησία, ο πόλεμος, οι προκαταλήψεις.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων της ενότητας «Κλονισμένη Αθωότητα», θα κλείσει με διάλεξή της το Σάββατο 24 Μαρτίου, στην αίθουσα Ολύμπιον Galaxia Vacation Club, στις 11.30 το πρωί, μια από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης, η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, η Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ.  

Στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, δύο νέα αφιερώματα που θα καθιερωθούν ως μόνιμα τμήματα του Φεστιβάλ: τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Βλέμμα στην Ασία.

Το πρώτο αφιέρωμα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία. Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο αυτού του τμήματος, φιλοδοξούν να ρίξουν φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εγείρουν ερωτήματα που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η ελευθερία του λόγου, o πόλεμος, η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, το δικαίωμα σε διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Ενδεικτικό είναι το ντοκιμαντέρ «Εχθροί της Ευτυχίας / Enemies of happiness» της Δανέζας Eva Mulvad, η οποία ταξιδεύει στο Αφγανιστάν με οδηγό μια νεαρή δυναμική γυναίκα που αποφασίζει να πολιτευτεί και να μιλήσει ανοιχτά για απαγορευμένα θέματα σ’ έναν φανατικά ανδροκρατούμενο κόσμο. Οι επανειλημμένες απόπειρες δολοφονίας εναντίον της ήταν η μόνη απάντηση που έλαβε.
Στο ντοκιμαντέρ «Πατρίδα μου, πατρίδα μου/ My country, my country» της Laura Poitras, η σκηνοθέτιδα προσπάθησε να ανακαλύψει αν ήταν δυνατό να είναι δημοκρατικές οι εκλογές που διεξήχθησαν στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2005, δηλαδή λίγο μετά το τέλος του πολέμου και κατέγραψε την έπαρση της αμερικανικής στρατιωτικής και διπλωματικής ηγεσίας στη χώρα, καθώς και τις τραγικές επιπτώσεις της στον ιρακινό λαό.

Το βραβείο του τμήματος θα απονέμει κάθε χρόνο επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας, που θα απαρτίζεται από ειδικούς στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φέτος  η  επιτροπή που θα βραβεύσει την καλύτερη ταινία του τμήματος, αποτελείται από τους δημοσιογράφους Στέλιο Κούλογλου και Παύλο Νεράτζη,  τον καθηγητή στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Πασχαλίδη, την αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ειρήνη Τσολάκη, το  μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Κατερίνα Καλογερά και τον διευθυντή  του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γεράσιμο Κουβαρά.

Το δεύτερο καινούργιο τμήμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, «Το Βλέμμα στην Ασία» ανοίγει ένα παράθυρο στον πολύμορφο κόσμο του ντοκιμαντέρ της Ασίας, αλλά και διευρύνει την συνεργασία δυτικής και ασιατικής αγοράς ντοκιμαντέρ. Μερικά από τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από τα ντοκιμαντέρ αυτής της ενότητας είναι ο αναλφαβητισμός, η μητρότητα, οι σχέσεις λαών, η ελευθερία.
Στο ποιητικό ντοκιμαντέρ «Αθωότητα/ Innocence», των Areeya Chumsai και Nisa Kongsri από την Ταϊλάνδη, οι σκηνοθέτιδες αιχμαλωτίζουν στιγμές αθωότητας πριν την ενηλικίωση και καλούν τον θεατή σε ένα ταξίδι προς τον ωκεανό, αλλά και προς την ίδια την ψυχή.
Στο φιλμ «Η Απαγωγή/ Abduction: The Megumi Yokota Story», οι σκηνοθέτες Patty Kim και Chris Sheridan αποκαλύπτουν μυστικά και σχέσεις κρατών που κρύβονται πίσω από τις απαγωγές νέων, με αφορμή την απαγωγή της 13χρονης Μεγκούμι το 1977 στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας.

Φυσικά η φετινή διοργάνωση συμπεριλαμβάνει και τους ήδη καθιερωμένους θεματικούς άξονες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ:
-    Όψεις του Kόσμου, με ταινίες που παρουσιάζουν θέματα κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου.
- H Kαταγραφή της Mνήμης, όπου καταγράφονται γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας.
-    Πορτρέτα- Aνθρώπινες Διαδρομές, με κυρίαρχο στοιχείο τον ανθρώπινο παράγοντα.
-    Mικρές Aφηγήσεις, δηλαδή μικρές προσωπικές ιστορίες που ξεχωρίζουν από την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τους τρόπους καταγραφής τους.
-    Κοινωνία και Περιβάλλον, με θέμα το περιβάλλον και τα προβλήματά του, αλλά και την αλληλεξάρτηση του με τον άνθρωπο και
-    Μουσική, ένα ιδιαίτερα αγαπητό και δημοφιλές τμήμα, με μουσικά ντοκιμαντέρ.

Εξάλλου, στο ελληνικό τμήμα θα παρουσιαστούν όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής. Η επιλογή των ελληνικών ντοκιμαντέρ και η κατάταξή τους γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, με τη βοήθεια τετραμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής.
Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος, στο Ελληνικό Πανόραμα, στα Τηλεοπτικά Πορτρέτα και στην Ανοιχτή Οθόνη.

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ, που απευθύνεται κυρίως στους επαγγελματίες, φέτος διευρύνεται ακόμα περισσότερο και επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Τέλος, το Pitching Forum θα δώσει και φέτος την ευκαιρία στους Έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, masterclasses θα δώσει η πολυβραβευμένη ντοκιμαντερίστρια και δύο φορές νικήτρια Όσκαρ Μπάρμπαρα Κοπλ, το μεγάλο τιμώμενο πρόσωπο του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η σκηνοθέτης θα συζητήσει με επαγγελματίες και κοινό, σε μια εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», στο Λιμάνι, την Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 1 το πρωί.
Ο έτερος τιμώμενος της διοργάνωσης Τζον Άλπερτ θα παραδώσει ένα masterclass με τίτλο «Μέσα Μαζικής Σημασίας», στη διάρκεια του οποίου θα μιλήσει στο κοινό για την έννοια και την αξία των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» στο λιμάνι, την Παρασκευή, 23 Μαρτίου, στις 14.00.
Η αναγνωρισμένη σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Τζένιφερ Φοξ θα παραδώσει ένα masterclass με θέμα το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο θα μοιραστεί με το κοινό πρακτικές πληροφορίες για το πως «ανακαλύπτει τις ταινίες της», πως «σκάβει» σε μια ιστορία για να βρει το σωστό στιλ και τη σωστή δομή, ακόμα και τη διάρκεια της κάθε παραγωγής. Θα μιλήσει για τις μοναδικές δυσκολίες που εμπεριέχει η σκηνοθεσία του εαυτού σου στο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ και θα αποκαλύψει μερικά από τα τρικ που εφηύρε για να μπορέσει να αποτυπώσει στιγμές αλήθειας στο φιλμ. Το masterclass της Φοξ με τίτλο «Κινηματογραφώντας τη ζωή σου» θα δοθεί στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» στο λιμάνι, το Σάββατο  24 Μαρτίου, στη 13.00.

Πάντα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του 9ου  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν φέτος και τρία σημαντικά εργαστήρια, διαφορετικού περιεχομένου, αλλά με κοινό παρονομαστή την ψηφιακή τεχνολογία. Αναλυτικά, πρόκειται για τα εξής:
1.    «Η απομυθοποίηση του High Definition», αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», Παρασκευή 23 Μαρτίου, 11:00:
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξηγήσει τις βασικές αρχές της τεχνολογίας σε όσους εργάζονται στο χώρο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, να εστιάσει στα πλεονεκτήματα των σημερινών εργαλείων παραγωγής της HD τεχνολογίας, ώστε να γίνει κατανοητή και προσιτή όταν φτάσει η στιγμή της απόφασης: Ποιο format πρέπει να επιλέξει κανείς, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αλυσίδα διανομής και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, για το πρότζεκτ του; Εισηγητής του εργαστηρίου είναι ο Νίκος Καλπίδης, ένας «σιωπηλός» πρωτοπόρος του χώρου, ο οποίος διαθέτει ένα επαγγελματικό ρεκόρ που αγγίζει τα 30 χρόνια στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των συστημάτων τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής μετάδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
2.    «Το Ντοκιμαντέρ συναντά την ψηφιακή τεχνολογία», αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» Πέμπτη 22 Μαρτίου, 14.00:
 Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, το οποίο διοργανώνεται από το Δίκτυο Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ, οι εισηγητές Kees Kees Ryninks, Cay Wesnigk και Ben Ross θα αναλύσουν τις εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει το ψηφιακό μέλλον του ντοκιμαντέρ.

3.    «Θεμελιώδες μοντάζ- Ένα λιοντάρι στο σπίτι», αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης»,  Τετάρτη 21 Μαρτίου, 11.00:
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι σκηνοθέτες Στίβεν Μπόγκναρ και Τζούλια Ράιχαρτ θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους στο δωμάτιο του μοντάζ. Προβάλλοντας αποσπάσματα και δοκιμαστικές λήψεις από το ντομιμαντέρ “Ένα λιοντάρι στο σπίτι”, θα αναλύσουν την διαδικασία εύρεσης δομής, ρυθμού, αλλά και ψυχής για μια ταινία.

Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει και τέσσερις ξεχωριστές ημερίδες. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κλονισμένη Αθωότητα» θα διεξαχθεί σχετική Ημερίδα, στην  Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», την Τρίτη, 20 Μαρτίου στις 11:00, στην οποία  θα συμμετάσχει και η διπλά προτεινόμενη για Oscar σκηνοθέτης Julia Reichert.  Επίσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα της ΕΡΤ με τίτλο «Παραγωγή Ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη» την Πέμπτη 22 Μαρτίου και μία ακόμη ημερίδα του Δικτύου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ντοκιμαντέρ: Η “μεταγραφή” του πραγματικού, ο ρόλος του δημιουργού» την Τετάρτη 21 Μαρτίου.

Ακόμα, το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το  Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί φέτος  την έκθεση φωτογραφίας της Τίερνι Γκίρον με τίτλο «The Mother Project» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποκαλύπτοντας το ταλέντο που γεννήθηκε  μέσα από ένα ταξίδι στους οικογενειακούς δεσμούς,  ένα ταξίδι αυτογνωσίας και κάθαρσης. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 39 φωτογραφίες, εγκαινιάζεται το Σάββατο 17 Μαρτίου, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του πρώτου φωτογραφικού λευκώματος της δημιουργού. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβληθεί και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ «The Mother Project», στην ενότητα Πορτραίτα: Ανθρώπινες Διαδρομές του Φεστιβάλ.
Η έκθεση The Mother Project θα διαρκέσει από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 15 Απριλίου 2007.

Τέλος, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί και δυο ξεχωριστές συναυλίες. Την Πέμπτη 22 Μαρτίου, οι Macire Syla & Djembe Fare  από την Γουινέα θα βρεθούν στην σκηνή του  Μύλου, ενώ το Σάββατο 24 Μαρτίου, η τραγουδοποιός- αποκάλυψη της φετινής χρονιάς Ελληνίδα Monika και το συγκρότημα 5 Star Hotel από τη Θεσσαλονίκη θα δώσουν μια συναυλία στην Αποθήκη Γ.



Οι προβολές των ντοκιμαντέρ θα γίνονται στις αίθουσες Ολύμπιον Galaxia Vacation Club και  Παύλος Ζάννας, στις  δύο αίθουσες της Αποθήκης 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, καθώς και στις αίθουσες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του ΙΕΚ Ακμή, στην Τσιμισκή 43.

Ευγενία Χατζηνικολαίδου

Off Canvas sidebar is empty