{mosimage}Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη οποιασδήποτε μορφής τέχνης, ήταν πάντοτε η διάδραση. Στην περίπτωση της Autour de Minuit, μιλάμε για μια καλλιτεχνική προσέγγιση που παντρεύει τις πλαστικές τέχνες με τον δημιουργικό σχεδιασμό, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Πρόκειται για μια εννοιολογική / ενδοσκοπική μελέτη του σινεμά η οποία ωστόσο επιτυγχάνεται δια μέσου της εικαστικής ματιάς μιας καλλιτεχνικής κολεκτίβας που ακούει στο όνομα Autour de Minuit.Η Autour de Minuit είναι εταιρία παραγωγής με κέντρο το Παρίσι. Δημιουργήθηκε το 2001 με σκοπό την υποστήριξη καινοτόμων αισθητικά εγχειρημάτων και έκτοτε παράγει projects με ιδιαίτερο σχεδιασμό που διαθέτουν παράλληλα ένα πολύ συμπαγές και καλοστημένο θεωρητικό υπόβαθρο. Η εταιρία, που ιδρύθηκε από τον Nicolas Schmerkin, αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του κινηματογραφικού χώρου με ανεφάρμοστες ιδέες και γραφιστικές τεχνικές οι οποίες σκοπεύουν να προσδιορίσουν εκ νέου την οπτική τέχνη προσθέτοντας καινούριες αισθητικές εμπειρίες.

Στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, η διάσημη πλέον, Γαλλική εταιρία παραγωγής παρουσιάζει κάποια από τα πιο διάσημα αλλά και ορισμένα από τα πιο underground καλλιτεχνικά της επιτεύγματα σε ένα αφιέρωμα που θα συζητηθεί. Ο βραβευμένος με Oscar, παραγωγός του ασύλληπτα ιδιοφυούς "Logorama" αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό καλλιτεχνικό κοινό. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 13 μικρού μήκους Γαλλικές παραγωγές, όλες με την υπογραφή της Autour de Minuit.

Η ξεχωριστή αυτή, μίνι ρετροσπεκτίβα θα περιλαμβάνει τα εξής:

Το "Logorama" που είναι ένας κόσμος φτιαγμένος από λογότυπα και μαρκετίστικες ανάγκες. Ένα αλληγορικό καλλιτέχνημα που προσεγγίζει ευφυέστατα το θέμα της καταναλωτικής κοινωνίας. 'Ενα γραφιστικό όργιο που τιμήθηκε με Όσκαρ για τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε την κοινωνική σάτιρα.

Τα "4", "Splitting the Atom", "Empire" και "Flesh" αποτελούν το σύνολο σχεδόν της φιλμογραφίας του ταλαντούχου σκηνοθέτη Edouard Salier.

"4": 4 γράμματα, 400.000 πιθανότητες. Μόνο μία όμως είναι εφικτή.

"Splitting the Atom": Το επίσημο βιντεοκλίπ του αισθαντικού ομότιτλου κομματιού των Massive Attack

"Empire": Η Pax Americana προσυπογράφει την ειρήνη μας, διασφαλίζει την ελευθερία μας, εγγυάται την ευτυχία μας...μια ειδυλλιακή postcard της Νέας Αυτοκρατορίας.

"Flesh":Για κάποιους, ο γήινος οργασμός ψηφιακών ιερόδουλων. Για κάποιους ο αιώνιος οργασμός 70 παραδεισένιων παρθένων.

Το "Carlitopolis", που περιγράφει τη ζωή ενός ποντικού η ζωή του οποίου είναι ένα μεγάλο πείραμα.

Το "Dix", όπου ο Marc ακολουθεί μια θεραπεία για να ξεπεράσει το φόβο του να μην περπατά πάνω στις πλάκες.

Το "Ombras", μια τεχνική αναπαράσταση της αστικής μετάλλαξης, με βάση τη Βαρκελώνη.

Το "Babioles", όπου ο μικρός λαγός, χαμένος σε μια χωματερή και χωρίς κανέναν να του δίνει σημασία, γνωρίζει τον μικρό ινδιάνο και ανακαλύπτουν τον κόσμο,      και το "Mrdrchain", με τις δοκιμασίες και τα βασανιστήρια του Sliceman στον σκοτεινό και τρομακτικό κόσμο του murderchain. μια εισαγωγή στον κόσμο του Shoot 'em up!


Διοργάνωση Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ
© 2010 - Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών