antigoni1Στο γεμάτο κόσμο, καθηλωμένο από το λόγο του Σοφοκλή, στο διαποτισμένο από σιγή και προσήλωση Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Αυγούστου 2014 η θερινή περιοδεία της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ»  στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί δύο παραστάσεις στην Αθήνα, την Τετάρτη 30 Ιουλίου τ.ε. στο Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη-Άννα Συνοδινού (Βύρωνας) και την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 στο Θέατρο της Πετρούπολης, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας.

 

Ο επιβλητικός βράχος του Βύρωνα και της Πετρούπολης ταυτίστηκε αρμονικά με τα σκηνικά της παράστασής , δικαιώνοντας τους εμπνευστέςτου εγχειρήματός , το σκηνοθέτη Αλεξάντρ antigoniΣμολιακόβ και το σκηνογράφο Κωνσταντίν Ρόζανοβ. Ο ήχος των καμπαναριών, το τιτίβισμα των πουλιών και η μουσική υπόκρουση των τζιτζικιών στο πανέμορφο Κάστρο Καλαμάτας, με φόντο το κυανό χρώμα του Μεσσηνιακού Κόλπου, συνέθεταν μία μεθυστική πανδαισία λόγου, ήχου, χρωμάτων, μηνυμάτων.  

Εμείς, οι ηθοποιοί, αισθανθήκαμε εξαιρετικά όμορφα, αρμονικά και γαλήνια πάνω στη σκηνή και ελπίζουμε να κατορθώσαμε να περάσουμε στο κοινό τα αθάνατα, διαχρονικά και όσο ποτέ  άλλοτε επίκαιρα μηνύματα του Σοφοκλή, της πίστης στα ιδανικά, σε πανανθρώπινες ιδέες και αξίες, στον ηθικό, άγραφο νόμο, στο εθιμικό δίκαιο, της προσήλωσης και αφοσίωσης στο καθήκον,  της καθολικής, πανανθρώπινης αγάπης, της πραγματικής αρετής.

Το τοπίο, ο περιβάλλοντας χώρος  ενέπνευσαν, και οι συντελεστές εισέπραξαν  την αγάπη του κοινού  

antigoniΘέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες μας, τα συνεργεία της ελληνικής πλευράς, που συνεργάστηκαν αρμονικά με τους Ρώσους τεχνικούς του θεάτρου «Luna Theater», τους φίλους, που επισκέφθηκαν τις παραστάσεις μας, τους γνωστούς και άγνωστους σε εμάς θεατές. Επιτρέψατέ μας να αναφέρουμε μερικούς καλούς φίλους, ζητώντας εκ των προτέρων την κατανόησή σας, σε περίπτωση που παραλείψουμε κάποιον: τον Πιοτρ Κούπρικοβ, σύμβουλο πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και φίλο από τα παλιά, την κα Αιμιλία Υψηλάντη, τους σκηνοθέτες Άγγελο Σιδεράτο, Γρηγόρη Καραντινάκη, Τάσο Λέρτα, το συγγραφέα Λέανδρο Πολενάκη, τη φιλόλογο Ηρώ Αργυράκη, το συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο  στην Αθήνα και το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της «ΦΑΡΙΣ» Κωνσταντίνο Μπασακίδη, την αρμόδια τουριστικών θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας Πόλλα Κούλη την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας Βίκυ Καρέλια, την αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη, τα στελέχη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτη Μπαζίγο, Ιωάννη Πράνταλο, Μάρθα Χρυσομάλλη κ.α. 

 

 

Για άλλη μία φορά εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συντελεστές των ελληνικών και ρωσικών συνεργείων. Στην Ελλάδα συνειδητοποιήσμε και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό. Είμαστε ομάδα, όλοι,όσοι, πλαισιώνουμε την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», είμαστε οικογένεια, με την πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα του καθενός, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή, με μία κοινή συνοστώσα – λατρεύουμε το παιδί μας, το δημιούργημά μας, την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» μας.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους διακρίθηκανι ο διακεκριμένος ομογενής ηθοποιός της Ρωσίας Ευκλείδης Κιουρτζίδης (Κρέων) και η Θεοδώρα Γιαννίτση (Αντιγόνη).  Μουσική – Νίκος Ξανθούλης