Η Επιστροφή

{mosimage}Μια ιστορία από το παρελθόν που συναντά το ζωντανό παρόν της ελληνικής κοινωνίας. Μια ταινία για την ξενιτιά, τον έρωτα και το θάνατο. Η Επιστροφή, πρώτη μεγάλου μήκους του Βασίλη Δούβλη, αφηγείται την ιστορία ενός ιδιότυπου ερωτικού τριγώνου επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να προσεγγίσει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας, τη μετανάστευση. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στα Ζαγοροχώρια και στα Γιάννενα.

βραβείο FIPRESCI
στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Νοέμβριος 2007

Η Επιστροφή προβλήθηκε στο Market του Φεστιβάλ Βερολίνου, τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχουν δείξει πολλά Διεθνή Φεστιβάλ (Mόσχα, Σεράγεβο, Βομβάη, Μιλάνο, Μανχάιμ, Αττάλεια, Τρόϊα, Λέτσε, Paris cinema κ.α.). Η Αυστραλιανή εταιρία διανομής Pallas Films αγόρασε τα δικαιώματα για τη διανομή της ταινίας στην Αυστραλία, η A FIDALGO για τη διανομή της ταινίας στη Νορβηγία, ενώ η Κρατική Τηλεόραση της Σλοβενίας R T.V – SLOVENIA και το CBS της Αυστραλίας αγόρασαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ταινίας. O ξένος Tύπος υποδέχθηκε, επίσης, ευνοϊκά την ταινία, που απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές σε έγκυρα ξένα κινηματογραφικά περιοδικά: «Μια αξιοσημείωτη πρώτη ταινία….Κάτι πολύ περισσότερο από μια ιστορία ερωτικής προδοσίας» Variety, «Μια αποκάλυψη… Ένα οξύ βλέμμα πάνω στους οικονομικούς μετανάστες», Positif )

Λίγα λόγια για την ταινία
Μετά από 35 χρόνια στη Γερμανία, ο Ηλίας, ένας μεσήλικας Ηπειρώτης, επιστρέφει στο ερημωμένο χωριό του κι αγοράζει ένα βενζινάδικο στον κεντρικό δρόμο για τα Γιάννενα. Θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή, αλλά γρήγορα νιώθει και πάλι ξένος• αυτή τη φορά, στην ίδια του την πατρίδα. Η Ελένη, η κατά πολύ νεότερη γυναίκα του, που τον παντρεύτηκε για να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη μιζέρια του χωριού, τώρα ασφυκτιά σ’ ένα γάμο δίχως έρωτα. Η ζωή τους θ’ αλλάξει όταν ο Ηλίας θα σώσει από τους συνοριοφύλακες τον Πέτρο, έναν νεαρό Αλβανό λαθρομετανάστη, που του θυμίζει τον εαυτό του, όταν ήταν νέος. Θα τον προσλάβει στο μαγαζί του, κι ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια ιδιότυπη σχέση πατέρα-γιου. Συγχρόνως η Ελένη κι ο Πέτρος θα ερωτευτούν απελπισμένα, με τραγικές συνέπειες για όλους.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη «η ταινία επιχειρεί, μέσα από μια προσωπική ιστορία, να προσεγγίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης, έτσι όπως αυτό εμφανίζεται στη σύγχρονη Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί από χώρα μετανάστευσης σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η ουσία της ταινίας βρίσκεται ακριβώς εκεί, στη σχέση του Έλληνα μετανάστη με τον νεαρό Αλβανό, καθώς, κατά κάποιο τρόπο, ο ένας αποτελεί το alter ego του άλλου . Ο Ηλίας αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Πέτρου τον εαυτό του, αφού για τριάντα πέντε χρόνια στη Γερμανία βρισκόταν στη δική του θέση: αυτός ήταν ο ξένος , ο διαφορετικός , ο «γκασταμπάιντερ». Και οι δυο έχουν βιώσει στο πετσί τους το ρατσισμό και την ξενοφοβία, αναζητώντας σ’ ένα ξένο τόπο το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Τώρα, ωστόσο, βρίσκονται σε διαφορετική θέση, καθώς ο Ηλίας έχει γίνει πια αφεντικό, αυτό που ονειρεύεται, μια μέρα, να γίνει κι ο Πέτρος.»

Για τα πρόσωπα της ταινίας ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Τα τρία πρόσωπα στα οποία βασίζεται ισότιμα η ταινία, είναι, συγχρόνως, θύτες και θύματα. Στην ταινία δεν υπάρχουν θετικοί και αρνητικοί ήρωες. Μόνο τραγικά πρόσωπα, που κυνηγούν ένα όνειρο που τους υπερβαίνει… Πρόσωπα που ασφυκτιούν κι αναζητούν ένα τρόπο να αναπνεύσουν, να ζήσουν…Διεκδικούν τη ζωή μ’ ένα τρόπο σχεδόν πρωτόγονο και φτάνουν στα άκρα απλούστατα γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Η ταινία δεν ηθικολογεί, αλλά προσπαθεί να ρίξει φως στις πράξεις τους . Κι αυτό καθορίζει όχι μόνο την ιστορία, αλλά και την ίδια την αφηγηματική φόρμα της ταινίας, εναλλάσσοντας στην αφήγηση τις οπτικές γωνίες και των τριών κεντρικών ηρώων.»

Συντελεστές
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης.
Παίζουν: Άρτο Απαρτιάν, Μαρία Σκουλά, Αρτούρ Λούζι, Αλέξανδρος Μούκανος, Ελισάβετ Ναζλίδου, Χρήστος Νομικός, Γιώργος Νάκος, Κωνσταντίνος Λάγγος, Κατερίνα Μαυρογιώργη .
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας.
Σκηνικά-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου.
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Ήχος: Σπύρος Δρόσος.
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιώργος Κυριάκος.
Παραγωγός: Κώστας Λαμπρόπουλος.
Χρήστος Ν. Καρακάσης's Avatar

Χρήστος Ν. Καρακάσης

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές 2016 φωταύγεια 2018 μῆτις . Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine. Ιδρυτής του οργανισμού ΚΟΥΙΝΤΑ IMDB https://www.imdb.com/name/nm3765821

Off Canvas sidebar is empty