Το φετινό Φεστιβάλ διευρύνεται, καθώς στις ήδη υπάρχουσες και επιτυχημένες ενότητες, θα προστεθούν νέες: το 1ο Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών, με τίτλο DigitalWave, ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα που είναι αφιερωμένο στην σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία, αλλά και το Focus, που κάθε χρόνο θα εστιάζει σ’ ένα διαφορετικό θέμα- η αρχή γίνεται με το «Teenage Lust- Teenage Angst» («Εφηβικός πόθος- Εφηβικός πόνος»), ένα αφιέρωμα στην εφηβεία. Ακόμα, φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το πρόγραμμα Works in Progress, μία ενότητα όπου θα παρουσιάζονται σε επαγγελματίες αποσπάσματα βαλκανικών ταινιών που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, με σκοπό να βρεθούν συμπαραγωγοί. Παράλληλα, στο φετινό Φεστιβάλ θα γίνει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη Wim Wenders, αλλά και αφιερώματα στον βραζιλιάνικο και στο νέο κινέζικο κινηματογράφο.
Αναλυτικά το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου:
Κύρια ενότητα για άλλη μία χρονιά το Διεθνές πρόγραμμα, στο οποίο εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, με τις εντός και εκτός συναγωνισμού ταινίες, οι Ειδικές Προβολές και οι ταινίες Έναρξης και Λήξης.
Η αυλαία θα ανοίξει εντυπωσιακά με την προβολή της ταινίας «The Queen» («Η βασίλισσα») του Stephen Frears, στις 10 το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Η υπόθεση πραγματεύεται τον αντίκτυπο που είχε ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα στην απήχηση της Βασίλισσας Ελισάβετ στους Βρετανούς και την ένταση στις σχέσεις της με τον Τόνι Μπλερ. Η ταινία κέρδισε στο Φεστιβάλ της Βενετίας το βραβείο FIPRESCI για τη σκηνοθεσία του Stephen Frears, το βραβείο καλύτερου σεναρίου Golden Osella για το σενάριο του Peter Morgan και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Helen Mirren.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει με την ταινία «Private fears in public places» («Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους») του Alain Resnais και πάλι στο Ολύμπιον στις 9 το βράδυ της 26ης του μήνα. Η ταινία κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας και το βραβείο Pasinetti για την ερμηνεία της Laura Morante στο Φεστιβάλ της Βενετίας 2006.
Στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσμο- μάλιστα, δύο από αυτές είναι ελληνικής παραγωγής, ενώ τέσσερις θα προβληθούν σε παγκόσμια πρώτη και δύο σε ευρωπαϊκή πρώτη.
{mosimage}Σημαντικό θα είναι το πολύπλευρο αφιέρωμα στον Wim Wenders, ο οποίος μάλιστα θα δώσει το παρόν στο Φεστιβάλ, παραδίδοντας ένα masterclass μαζί με τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Walter Salles, το οποίο θα έχει ως κεντρικό θέμα το είδος του road movie. Στο αφιέρωμα στον Wenders θα παρουσιαστεί το σύνολο του έργου του, δηλαδή 27 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση, δική του και της συζύγου του, Donata Wenders, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, αλλά και στα γυρίσματα των ταινιών. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 17 Νοεμβρίου 2006 έως 3 Ιανουαρίου 2007 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ και το Μουσείο Φωτογραφίας, έχοντας την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe, του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης και της Γερμανικής Πρεσβείας. Το αφιέρωμα θα συνοδεύσει ειδική έκδοση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Γερμανού δημιουργού, σε επιμέλεια του Μπάμπη Ακτσόγλου.
{mosimage}Το Φεστιβάλ φέτος θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην κινηματογραφική παραγωγή της Βραζιλίας, προβάλλοντας μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες της χώρας από την δεκαετία του 1960 έως σήμερα. Με την αφορμή αυτή, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός βραζιλιάνος σκηνοθέτης Walter Salles, δημιουργός της ταινίας «Ημερολόγια μοτοσικλέτας». Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Grupo Novo de Cinema e TV, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικού της Βραζιλίας και την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα, ενώ συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση, σε επιμέλεια του Νίκου Σαββάτη. Να σημειωθεί ότι, μετά την λήξη του Φεστιβάλ, το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί από τις 30 Νοεμβρίου και για μία εβδομάδα και στην Αθήνα, στην αίθουσα Μικρόκοσμος.
Ακόμη, για πρώτη φορά παγκοσμίως θα πραγματοποιηθεί και ένα αφιέρωμα στο νέο κινεζικό κινηματογράφο, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν 23 ταινίες ανερχόμενων Κινέζων σκηνοθετών που δεν έχουν βρει διανομή στην Ευρώπη, αλλά και λιγότερο γνωστά έργα καταξιωμένων δημιουργών που επίσης δεν έχουν φιλοξενηθεί σε αίθουσες εκτός της χώρας τους. Το πρόγραμμα επιμελείται η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, σε συνεργασία με τον έγκριτο κριτικό κινηματογράφου του περιοδικού «Variety» Ντέρεκ Έλι. Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση σε επιμέλεια των Ντέρεκ Έλι και Στίβεν Κρέμιν.
{mosimage}Κατά την δεύτερη χρονιά λειτουργίας του τμήματος «Ημέρες Ανεξαρτησίας», φέτος θα γίνει μια αναδρομή στο έργο του σημαντικού Τσέχου δημιουργού Jan Svankmajer, με προβολή των 30 συνολικά ταινιών του. Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει μια επιλογή από έργα ζωγραφικής, γλυπτά και μαριονέτες που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης και θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου.
{mosimage}Εξάλλου, φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα σε Αφρικανό σκηνοθέτη, καθώς οι Ημέρες Ανεξαρτησίας τιμούν τον Μαυριτανό Abderrahmane Sissako, έναν από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του αφρικανικού σινεμά και έναν από τους βασικούς πρεσβευτές του αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών στην Αφρική.
{mosimage}
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου, τον σκηνοθέτη Jim McCay.
Πάντα στο πλαίσιο των Ημερών Ανεξαρτησίας και εκτός από τα αφιερώματα και τις ταινίες του βασικού κορμού, οι οποίες διαγωνίζονται και για το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων (που πέρσι βράβευσε την ταινία "Τσότσι", η οποία αργότερα βραβεύθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), συνεχίζονται και φέτος τα τμήματα «Κάποιος να τους προσέχει» και «Νέοι Αμερικανοί», ενώ θα συνεχιστούν και οι «Ειδικές Προβολές» αλλά και μια παιδική προβολή, της ταινίας «Το ασχημόπαπο κι εγώ».
Σημαντική ενότητα του Φεστιβάλ, οι «Ματιές στα Βαλκάνια», που παρουσιάζει για άλλη μία χρονιά, την 13η κατά σειρά, μία επιλογή από τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της χρονιάς.
Στο πλαίσιο της ενότητας, φέτος θα γίνει και ένα αφιέρωμα στον παλιό γνώριμο του Φεστιβάλ, τον Τούρκο δημιουργό Nuri Bilge Ceylan, ο οποίος τιμήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο της FIPRESCI για την τελευταία ταινία του «Κλίματα αγάπης» Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή του συνόλου του έργου του, ενώ θα συνοδεύεται από την δίγλωσση έκδοση μιας μονογραφίας και μία φωτογραφική έκθεση που θα λειτουργεί καθ΄ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, με 50 φωτογραφίες του Τζεϊλάν, στις οποίες απεικονίζονται τοπία και πορτρέτα ανθρώπων που συνάντησε ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, καθώς προετοίμαζε τις ταινίες του. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Αγορά Μπεζεστένι, σε επιμέλεια της Μάριον Ιγγλέση και πραγματοποιείται με την στήριξη της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την υποστήριξη των ιδιοκτητών της στοάς Μπεζεστένι.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ένα νέο βιβλίο για το Βαλκανικό σινεμά, σε επιμέλεια της Dr. Dina Iordanova, με τίτλο «24 Frames: The Balkans».
Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα αποδοθεί ένα βραβείο κοινού που συνοδεύεται από 2000 ευρώ στο πιο δημοφιλές έργο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια».
Επίσης, φέτος εγκαινιάζεται το πρόγραμμα Balkan Works in Progress, κατά το οποίο θα παρουσιάζονται σε επιλεγμένους αγοραστές, διανομείς και προγραμματιστές Φεστιβάλ από όλον τον κόσμο ανολοκλήρωτα ακόμα projects από την περιοχή των Βαλκανίων.
Το πρόγραμμα θα κλείσει μια συναυλία, με την επταμελή μπάντα Festival Band, την οποία απαρτίζουν τρεις γνωστοί καλλιτεχνικοί διευθυντές Φεστιβάλ: οι Stefan Kitanov και Stefan Laudyn, διευθυντές των Φεστιβάλ της Σόφια και της Βαρσοβίας, και ο Stefan Uhrik, διευθυντής των τμημάτων Φόρουμ των Ανεξάρτητων και Τσέχικων ταινιών του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.
Το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να συγκεντρώσει και μία νέα ενότητα με τίτλο Focus, που κάθε χρόνο θα εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα- ξεκινά φέτος με την εφηβεία, υπό τον τίτλο «Teenage Lust/ Teenage Angst» (Εφηβικός πόθος/ Εφηβικός πόνος). Θα παρουσιαστούν 12 πρόσφατες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, που εστιάζουν στην εκρηκτική και συχνά επίπονη εμπειρία της εφηβείας.
Το Industry Centre φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη 8 του λιμανιού και περιλαμβάνει καινοτόμες πρωτοβουλίες, ποικίλες δραστηριότητες και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, βασισμένα σε διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία.
Αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν:
- Το 2ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου, με νέα καλλιτεχνική διευθύντρια την Marie-Pierre Macia, που έχει διατελέσει διευθύντρια του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών. Στόχος του Crossroads είναι η υποστήριξη των παραγωγών με σχέδια ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων, φέρνοντας τους σε επαφή με ένα δίκτυο χρηματοδοτών, συμπαραγωγών και κορυφαίων επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο. Φέτος, το Crossroads έχει επιλέξει έναν αριθμό projects από την Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ανάμεσα στα οποία και τα νέα σενάρια των καταξιωμένων σκηνοθετών Άμος Γκιτάι, Ραούλ Ρουίζ και Μίμο Καλοπρέστι.
- Η Αγορά Κινηματογραφικών Ταινιών Agora από τις 17 έως τις 26 Νοεμβρίου, που διαθέτει φέτος ένα ευρύ φάσμα ταινιών από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών τους, τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την ενίσχυση της προβολής και διανομής των ταινιών που συμμετέχουν σε όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ, καθώς και την ανάπτυξη μιας Ετήσιας Αγοράς Κινηματογραφικών Ταινιών με εστιασμένο γεωγραφικό ενδιαφέρον και κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή μας.
- Το Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίου-Balkan Fund, από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου, που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του για τέταρτη χρονιά και χαρακτηρίζεται ως βασική ατραξιόν για τους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας. Φέτος επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος 12 νέα σενάρια.
- το 1ο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Σεναρίου, στις 21 και 22 Νοεμβρίου.
- και το Salonica studio, από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου, όπου τελειόφοιτοι σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών στον τομέα της παραγωγής θα κάνουν την πρακτική τους με σεμινάρια πάνω στη διεθνή χρηματοδότηση και τις πωλήσεις.
Στο πλαίσιο του ελληνικού τμήματος, εκτός από την παρουσίαση του συνόλου της φετινής κινηματογραφικής παραγωγής, θα υπάρξουν και τρία μεγάλα αφιερώματα: δύο πλήρη και αναδρομικά στο έργο των σκηνοθετών Σταύρου Τσιώλη και Δήμου Θέου και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μετανάστευση μέσα στον ελληνικό κινηματογράφο, με τίτλο «Σε ξένο τόπο: 50 χρόνια μετανάστευσης στον Ελληνικό κινηματογράφο». Το αφιέρωμα θα πλαισιώσουν 29 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Αναλυτικά, το αφιέρωμα στο σύνολο της φιλμογραφίας του Σταύρου Τσιώλη θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση-μονογραφία, σε επιμέλεια του Hλία Kανέλλη, ενώ θα προβληθούν οι ταινίες του:
- «Ο μικρός δραπέτης»
- «Πανικός»
- «Η ζούγκλα των πόλεων»
- «Κατάχρηση εξουσίας»
- «Μια τόσο μακρινή απουσία»
- «Σχετικά με τον Βασίλη»
- «Ακατανίκητοι εραστές»
- «Έρωτας στη χουρμαδιά»
- «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε»
- «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά»
- «Ας περιμένουν οι γυναίκες»
- και «Φτάσαμεεε!...»
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ρίχνει για πρώτη φορά φως στο έργο του Δήμου Θέου, ενός ξεχωριστού, αντισυμβατικού δημιουργού, με ένα αφιέρωμα που θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη και θα συνοδεύεται από μονογραφία του σε επιμέλεια του Στράτου Κερσανίδη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες:
- «Εκατό ώρες του Μάη» (ένα μικρού μήκους πολιτικό ντοκυμαντέρ που ήταν και η πρώτη προσωπική δουλειά του Θέου)
- «Κιέριον»
- «Διαδικασία»
- «Καπετάν Μεϊντάνος»
- και «Ελεάτης Ξένος»
{mosimage}Το μεγάλο αφιέρωμα με θέμα τη μετανάστευση έχει στόχο να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται το κοινωνικό αυτό φαινόμενο στην ελληνική φιλμογραφία των πέντε τελευταίων δεκαετιών. Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται και από δίγλωσση έκδοση, σε επιμέλεια των Αθηνάς Καρτάλου, Αφροδίτης Νικολαΐδου και Θάνου Αναστόπουλου. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι ταινίες:
- «Δολάρια και όνειρα» (1956) του Ίωνα Νταϊφά
- «Αναπαράσταση» (1970) του Θεόδωρου Αγγελόπουλου
- «Φωτογραφία» (1986) του Νίκου Παπατάκη
- «Απ’ το χιόνι» (1993) του Σωτήρη Γκορίτσα
- «Απ’ την άκρη της πόλης» (1998) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
- «Νύφες» (2004) του Παντελή Βούλγαρη
- και «Delivery» (2005) του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις και προβολές στη μνήμη των σκηνοθετών Αλέξη Δαμιανού, Μαρίας Πλυτά και Γιάννη Φαφούτη, που «έφυγαν» φέτος.
{mosimage}
Κατά το αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό θα προβληθεί στις 23 Νοεμβρίου η ταινία του «Μέχρι το πλοίο», στο πλαίσιο του αφιερώματος για την μετανάστευση στον ελληνικό κινηματογράφο. Ταυτόχρονα, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προβάλλονται, στη διάρκεια της ίδιας μέρας, οι ταινίες του «Ευδοκία» και «Ηνίοχος», από ένα επεισόδιο από τις τηλεοπτικές σειρές «Πατούχας» και «Παράξενος Ταξιδιώτης», αλλά και ντοκιμαντέρ Ελλήνων σκηνοθετών για τη ζωή και το έργο του Αλέξη Δαμιανού, καθώς και μια επιλογή σκηνών από ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε ο Δαμιανός ως ηθοποιός. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Λάκη Παπαστάθη «Όταν ο Δαμιανός γύριζε την “Ευδοκία”».
{mosimage}
Στη μνήμη του σκηνοθέτη Γιάννη Φαφούτη, θα προβληθεί η ταινία του «Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια».
Στο αφιέρωμα στη Μαρία Πλυτά, την πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, θα προβληθεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες της, η «Εύα» του 1953, με πρωταγωνιστές τον Aλέκο Aλεξανδράκη, τον Mάνο Kατράκη και την Nίνα Σγουρίδου στον ομώνυμο ρόλο.
Εξάλλου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος θα προβληθούν και οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας.
Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης μια τιμητική εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων για τους σεναριογράφους Βαγγέλη Γκούφα, Πάνο Κοντέλη, Λάκη Μιχαηλίδη και Γιάννη Τζιώτη.
{mosimage}
Ακόμα, ο διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Νίκος Καβουκίδης, έχοντας κλείσει πενήντα χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στο χώρο, θα δώσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ masterclass με θέμα την φωτογραφία στον κινηματογράφο.
Η κυριότερη προσθήκη στο Ελληνικό τμήμα αφορά στη δημιουργία του Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών, ενός νέου διαγωνιστικού τμήματος που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία, με τίτλο «DigitalWave». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του νέου τμήματος, Θάνο Αναστόπουλο, η δημιουργία του
DigitalWave συνάντησε απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση από τους κινηματογραφιστές. Το ξεκίνημα της ενότητας θα γίνει με την προβολή δύο από τις πρώτες ταινίες μυθοπλασίας που γυρίστηκαν στην χώρα μας, των φιλμ «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) του Ζόσεφ Χεπ και «Ο μάγος της Αθήνας» (1931) του Αχιλλέα Μαδρά, που θα παιχτούν με τη συνοδεία ζωντανής, ηλεκτρονικής μουσικής από τον συνθέτη και παραγωγό Peekay Tayloh. Στην τελετή λήξης του DigitalWave θα προβληθεί η νέα δημιουργία του Κώστα Σφήκα «Μεταμόρφωση». Το DigitalWave έχει τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο θεσμοθετεί το πρώτο βραβείο, ενώ οι χορηγοί θα δώσουν το βραβείο κοινού.
Μεταξύ άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, αξίζει να αναφερθούν τα masterclasses που θα παραδώσουν ο Κώστας Γαβράς και η παραγωγός Κριστίν Βασόν, η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ταξιδεύουν από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου στις εξής πόλεις:
- Κιλκίς (22-26 Νοεμβρίου)
- Σέρρες (23-25 Νοεμβρίου)
- Αλεξανδρούπολη (24-28 Νοεμβρίου)
- Φλώρινα (25-28 Νοεμβρίου)
- Βέροια (26-28 Νοεμβρίου)
- Καβάλα (27 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου)
- Κοζάνη (28-30 Νοεμβρίου)
- Γρεβενά (29 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου)
- και Καστοριά (1-3 Δεκεμβρίου).
Περισσότερες πληροφορίες:
- Η κριτική επιτροπή του 47ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής:
- Christine Vachon (ΗΠΑ), παραγωγός
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής:
- Diego Galan (Ισπανία), κριτικός κινηματογράφου/ σκηνοθέτης
- Katia Lund (Βραζιλία), σκηνοθέτης/ σεναριογράφος/ παραγωγός
- Λεύτερης Βογιατζής (Ελλάδα), θεατρικός σκηνοθέτης/ ηθοποιός
- Mogens Rukov (Δανία), σεναριογράφος/ καθηγητής σεναριογραφίας και δραματουργίας
- Pierre Rissient (Γαλλία), σκηνοθέτης/ διανομέας/ κινηματογραφικός σύμβουλος
- Xu Jinglei (Κίνα), σκηνοθέτης/ σεναριογράφος/ ηθοποιός
Τα βραβεία:
{slide=Bραβεία :: Διεθνούς Eπιτροπής Xρυσός Aλέξανδρος}Bραβεία της Διεθνούς Eπιτροπής Xρυσός Aλέξανδρος (βραβείο καλύτερης ταινίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 37.000 ευρώ), Aργυρός Aλέξανδρος (Ειδικό βραβείο της επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 22.000 ευρώ), βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο σεναρίου, βραβείο ανδρικής ερμηνείας, βραβείο γυναικείας ερμηνείας, βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος.{/slide}
{slide=Βραβείο :: «Ανθρωπίνων Αξιών»}Βραβείο «Ανθρωπίνων Αξιών» από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, για ταινία που προάγει τις αξίες που δίνουν περιεχόμενο και ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή.{/slide}
{slide=Βραβείο :: «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών»}Βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών», ένα νέο βραβείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το οποίο απονέμεται σε ταινία πρόσφατης παραγωγής με κριτήριο να πραγματεύεται με επιτυχή τρόπο ζητήματα ισότητας, καταδεικνύοντας τις ανισότητες ή/και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες ισότητας μεταξύ φύλων.{/slide}
{slide=Βραβείο :: Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης}Βραβείο Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, άλλο ένα νέο βραβείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο απονέμεται σε ταινία πρόσφατης παραγωγής με κριτήριο για τη βράβευση ταινίας η ταινία να αναδεικνύει είτε σε επίπεδο συμπαραγωγής, είτε από πλευράς θεματολογίας τη συνεργασία των λαών και δη των λαών της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής.{/slide}
{slide=Bραβεία :: FIPRESCI}Bραβεία FIPRESCI (International Federation of Film Critics), τα βραβεία της διεθνούς Oμοσπονδίας Kριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI){/slide}
{slide=Βραβεία :: Κοινού}Τα Βραβεία Κοινού, για τη δημοφιλέστερη ελληνική και ξένη ταινία του επίσημου προγράμματος, μετά από μια διαδικασία ψηφοφορίας κατά την έξοδο των θεατών από την αίθουσα. Για τα ξεχωριστά βραβεία κοινού τους, διαγωνίζονται και οι ταινίες των τμημάτων Ματιές στα Βαλκάνια και DigitalWave.{/slide}
{slide=Bραβεία :: Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου}Bραβεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στις ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ που ξεχώρισαν κατά την κρίση της πλειοψηφίας των μελών της.{/slide}
{slide=Βραβεία :: Ένωσης Τεχνικών Κινητογράφου και Τηλεόρασης}Βραβεία της Ένωσης Τεχνικών Κινητογράφου και Τηλεόρασης, για την αρτιότερη τεχνικά ελληνική παραγωγή.{/slide}
{slide=Βραβείο :: ΕAVE Scholarship}ΕAVE Scholarship- το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών του Οπτικοακουστικού Χώρου, που εξετάζει την θεσμοθέτηση υποτροφίας σε μια από τις παραγωγές που συμμετέχουν στο Crossroads.{/slide}
{slide=Βραβεία :: DigitalWave}Βραβεία DigitalWave, τρία συνολικά βραβεία στο πλαίσιο του νέου διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ{/slide}
{slide=Βραβείο :: Crossroads}Βραβείο Crossroads, που για πρώτη φορά φέτος θα απονείμει χρηματικό βραβείο ύψους 10.000 ευρώ.{/slide}
Πληροφορίες:
Τα εισιτήρια για όλες τις αίθουσες του Φεστιβάλ:
- Ολύμπιον
- Παύλος Ζάννας
- Σταύρος Τορνές
- Τζον Κασσαβέτης
- Φρίντα Λιάππα
- Τόνια Μαρκετάκη
- Βακούρα 1 & 2
- και αίθουσα Μανώλης Ανδρόνικος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
είναι διαθέσιμα από το:
- ticketing center, στην Αποθήκη Δ και στην Αποθήκη 1, στην Προβλήτα Α στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- και στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ GALAXIA VACATION CLUB.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 5€, εκτός από εκείνα για τις προβολές των 21:00 και 23:00 στην αίθουσα Ολύμπιον που κοστίζουν 6€.
Φέτος υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικών κρατήσεων για όλες τις προβολές και όλες τις ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού εισιτηρίων από τις 09:30 έως τις 17:30 στα τηλέφωνα: (+30)2310-37.84.50-2.
Επιπλέον είναι διαθέσιμη και η 10ήμερη CineΚάρταF, που κοστίζει 50€ και 35€ για τους φοιτητές και που πωλείται στην Αποθήκη Γ στην Προβλήτα Α στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Οι φοιτητές και οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού έχουν ελεύθερη είσοδο, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, στις προβολές του Ολύμπιον που τελειώνουν έως τις 17:00 και της αίθουσας «Παύλος Ζάννας» που τελειώνουν έως τις 14:30. Απαραίτητη είναι η επίδειξη της Φοιτητικής Ταυτότητας ή της Κάρτας Πολιτισμού.
Περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, www.filmfestival.gr