ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ μια ταινία του Ηλία Ιωσηφίδη

{mosimage}Το Κυπριακό αποτελεί μία από τις σκοτεινότερες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Είναι δύσκολο να αποτιμηθούν τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους ενέχονται, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σ’ αυτό που κοινά ονομάζεται, «προδοσία της Κύπρου», αφού πολλά σημεία αυτής της υπόθεσης τα καλύπτει ένα πέπλο ένοχης σιωπής. Μετά την λήξη του πολέμου στην Κύπρο, το 1974,

 

οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης απαξίωσαν τους Έλληνες φαντάρους και αξιωματικούς που έλαβαν μέρος στον πόλεμο και στάθηκαν εχθρικά απέναντί τους. Την ίδια συμπεριφορά τυγχάνουν και οι συγγενείς των αγνοουμένων, που δεν έπαψαν να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να απαιτούν εξηγήσεις από την Ελληνική πολιτεία για την τύχη των δικών τους. Θύματα του πολέμου στην Κύπρο, τελικά, δεν είναι μόνο οι νεκροί στο πεδίο της μάχης αλλά και όσοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Γι’ αυτούς όλους ο χρόνος σταμάτησε στις 20 Ιουλίου του ’74.

Εξαιρετικό φιλμ μακριά από τις αποστειρωμένες περιλήψεις των βιβλίων Ιστορίας σχετικά με ένα μεγάλο μέρος του Κυπριακού και των αδικοχαμένων Ελλήνων στρατιωτών που εγκαταλείφθηκαν από την ίδια τους την κυβέρνηση στα πεδία μάχης και τα στρατόπεδα χωρίς ελπίδα διάσωσης ή φυγής. 

Βιώνουμε την φρικαλεότητα του πολέμου και τον πόνο κάθε ανθρώπινης απώλειας ξεχωριστά μέσα από επιζήσαντες στρατιώτες και διοικητές λόχων. Βιώνουμε την αδικία και την αχαριστία, την αλλαζονεία και τον υπέρτατο ορισμό του εξευτελισμού μέσα από την ίδια την ελληνική κυβένηση η οποία μέχρι και σημερα αρνείται να λογοδοτήσει, ή έστω να αναγνωρίσει την συνεισφορά αυτών των φαντάρων που στάλθηκαν να πολεμήσουν. Αρνείται να τους αποδώσει τις αρμόζουσες τιμές και μέχρι και το 2006 δεν δεχόταν να νοσηλευτούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία για τραύματα που είχαν υποστεί εξαιτίας του πολέμου, κάτι που σήμαινε πως οι στρατιώτες έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι τα νοσήλεια των επαναλαμβανόμενων επί χρόνια εγχειρήσεων τους. 
Βιώνουμε την επί μακράν άρνηση της Τουρκίας μέχρι και σήμερα να αναφέρει πληροφορίες για 401 "αγνοούμενους" αιχμαλώτους, τους οποίους αναγνώρισε ο Ερυθρός Σταυρός Ελλάδος και ο αντίστοιχος τουρκικός, με την παράλληλη αδιαφορία της ελληνικής κυβερνησης να ασκήσει πίεση για την επιστροφή όσων ζουν στην πατρίδα τους. Αιχμάλωτοι Ελληνες -αγνοούμενοι- οι οποίοι μέχρι και σήμερα κρατούνται παράνομα σε στρατόπεδα και αναγκάζονται να δουλεύουν ως σκλαβοι. Κανείς δεν νοιάζεται για την μοίρα τους και σε όσους συγγενείς τολμούν να τους αναζητήσουν το κράτος απαντά "Εάν νομίζεις ότι δεν είναι νεκρός, τοτε να σου κόψουμε τη σύνταξη του που παίρνεις"

Μία βαθιά, επώδυνη αλλα ειλικρινής ματιά μέσα στην πραγματικότητα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μακριά από την προκατειλλημένη παρουσίαση της συντριπτικής πλειονότητας των εγχώριων βιβλίων.
Tο Πρώτο Βραβείο Ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απέσπασε ο «Παγωμένος Χρόνος», ταινία βασισμένη στο βραβευμένο βιβλίο του Πέτρου Κασιμάτη Αγνοούμενοι - Άκρως Απόρρητο, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το νέο ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη  αναφέρεται στις σκοτεινές σελίδες του Κυπριακού και στην ύπαρξη επιζώντων αιχμαλώτων από την  εισβολή του΄74.

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, που έχει αποσπάσει ενδιαφέρουσες διεθνείς κριτικές, ενώ το τελευταίο μέρος του, που φέρει τον τίτλο «13 Περιστέρια», εμπεριέχει αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και δημιουργούν αίσθηση.

Το φιλμ «Παγωμένος Χρόνος» διαθέτει  εξαιρετική φωτογραφία από τον Ανδρέα Ζαχαράτο, η μουσική είναι του Στ. Σοφιανού, το μοντάζ του Χ. Μαυροφοράκη και  η σκηνοθεσία του Ηλία Ιωσηφίδη. Αφιερώνεται σε όλους εκείνους για τους οποίους ο χρόνος σταμάτησε την ημέρα της εισβολής των Τούρκων.

 

97 min, Copyright 2011, Πρωτότυπη Γλώσσα: Ελληνικά

Φωτογραφία: Ανδρέας Ζαχαράτος   

Μουσική: Στρατής Σοφιανός     

Μοντάζ: Χάρης  Μαυροφοράκης

Παραγωγή: Ζώπυρος      

Διάρκεια: 97΄      

C  2011

Χρήστος Ν. Καρακάσης's Avatar

Χρήστος Ν. Καρακάσης

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές 2016 φωταύγεια 2018 μῆτις . Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine. Ιδρυτής του οργανισμού ΚΟΥΙΝΤΑ IMDB https://www.imdb.com/name/nm3765821

Off Canvas sidebar is empty