ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ9

{mosimage}Οι κινηματογραφιστές όλου του κόσμου εστιάζουν το φακό τους στην μεγάλη γιορτή του ψηφιακού κινηματογράφου που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά φέτος στην Αθήνα από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2009 στο πολιτιστικό κέντρο Bios.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 200 ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων και πειραματικές από όλο τον κόσμο που δημιουργήθηκαν με την χρήση των νέων ψηφιακών μέσων ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πρωτότυπα αφιερώματα και πρωτοποριακά προγράμματα ξένων φεστιβάλ αλλά και τη συμμετοχή σπουδαίων δημιουργών οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα επιμεληθούν σειρά οπτικοακουστικών εργαστηρίων και σεμιναρίων.



Οι ταινίες των ανεξάρτητων δημιουργών θα διαγωνιστούν για το μεγάλο βραβείο ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ το οποίο ψηφίζει η κριτική επιτροπή και για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ το οποίο ψηφίζουν οι θεατές ενώ παράλληλα θα δοθούν και μνείες στις τρεις πρώτες καλύτερες ταινίες.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν η πολυβραβευμένη και πρωτοπόρος Αραβοϊσραηλινή σκηνοθέτιδα Ibtisam Mara’ana, ο επίσης βραβευμένος Έλληνας Αλέξανδρος Βούλγαρης, ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “Porto 7” της Πορτογαλίας Fransisco Lobo de Avila, και ο περσινός νικητής του μεγάλου βραβείου της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ από την Στοκχόλμη John Helleberg. 

Στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ συμμετέχουν το Magma – Mostra di Cinema Breve από την Ιταλία με μια σειρά ταινιών animation, το EU Shorts Film Festival της Ουγγαρίας με μικρού μήκους όλων των ειδών, το MEDIAWAVE επίσης από την Ουγγαρία με ταινίες όλων των ειδών, το Tinklai International Short Film Festival της Λιθουανίας με μια επιλογή ταινιών Λιθουανών δημιουργών, το Cine Club de Avanca της Πορτογαλίας με βραβευμένες ευρωπαϊκές ταινίες animation, και το Durban International Film Festival της Νοτίου Αφρικής με ταινίες μυθοπλασίας αφρικανών σκηνοθετών.{mosimage}

Στο αφιέρωμα Music In Motion συμμετέχουν φεστιβάλ και ανεξάρτητοι δημιουργοί με ταινίες μουσικού περιεχομένου όλων των ειδών. Συγκεκριμένα, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν το ντοκιμαντέρ για τον Θανάση Παπακωσταντίνου και την ορχήστρα του Λαικεδέλικα «Στα Κέρατα του Ταύρου» του Θανάση Παπακώστα, την ταινία για τη ζωή και τη μουσική  του χαρισματικού Ελληνοαμερικανού κιθαρίστα Τέρρυ Παπαντίνα «T 4 trouble and the Self Admiration Society» του Δημήτρη Αθυρίδη, και την μικρού μήκους “Birdland” του Γερμανού Jimmy Grassiant για ένα αγόρι και ένα κορίτσι που λατρεύουν να παίζουν σαξόφωνο αλλά ίσως να λατρέψουν και ο ένας τον άλλο.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα φεστιβάλ που συμμετέχουν στο εν λόγω αφιέρωμα με ταινίες όπως το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της μούσας των φάντο Amalia Rodrigues στη συλλογή του Porto7 International Festival της Πορτογαλίας, με μια πιο ροκ εκδοχή με μικρού μήκους και video clip από το Indie Music Video Festival από το Βανκούβερ, καθώς και με τις πιο πρωτοποριακές επιλογές του Shoot Me Film Festival της Ολλανδίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ibtisam Mara’ana “Lady Kul El Arab” στο οποίο η νεαρή και πανέμορφη Duah Fares, από την πόλη Druze της Sajur στο Βόρειο τμήμα του Ισραήλ, αντιμετωπίζει τις απειλές των συχωριανών της, οι οποίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κάποιο έγκλημα τιμής προκειμένου η μικρή μουσουλμάνα να παραιτηθεί από τον διαγωνισμό ομορφιάς στον οποίο πρέπει να εμφανιστεί με μαγιό.  Μία σκληρή και αληθινή ταινία για τα όρια της ελευθερίας των γυναικών στις ολοκληρωτικές κοινωνίες.

Στα πλαίσια των ανεξάρτητων προβολών του φεστιβάλ, εκτός διαγωνιστικών τμημάτων, είναι και η βραβευμένη στα φεστιβάλ της Ιστανμπούλ, Λος Άντζελες και Μπέλφορτ ταινία «Ροζ» του Αλέξανδρου Βούλγαρη . Μία ταινία όπου ο Βασίλης Γκάλης φοβάται να μεγαλώσει. Η Σνεζάνα Τκατσένκο φοβάται να καταλάβει. Ο Σάκης ο Στάρ φοβάται να νιώσει. Η Εμιλυ η Ιρλανδέζα φοβάται να ξαναρχίσει. Η Λωρέν η Σύζυγος φοβάται να παραδεχθεί. Η Αγνή η Δασκάλα φοβάται να ζήσει και Ο Πατέρας φοβάται να μιλήσει. Η Μητέρα φοβάται να γυρίσει. {mosimage}

Το ΑΦΙΕΡΩΜΑ ANTHROPOS διαπραγματεύεται ένα είδος που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει μεγάλη προσοχή από ολοένα και περισσότερους «χώρους». Ο κινηματογράφος αλλά και η ίδια η επιστήμη αρχίζουν να το χρησιμοποιούν αλλά και να προσπαθούν να το εντάξουν σε διάφορες κατηγορίες.   Γενικότερα το κινηματογραφικό είδος που ονομάζουμε Ντοκιμαντέρ και που μέσα του βρίσκουμε πολλές διαφορετικές μορφές κινηματογράφησης και προσέγγισης  έχει πάρει μια τεράστια δυναμική ακόμα και στη χώρα μας που μέχρι πριν από λίγα χρόνια η λέξη ταυτιζόταν σχεδόν μόνο με ιστορίες για τα ζώα και μακρινές «άγνωστες» περιοχές. Ο χώρος λοιπόν της Οπτικής Ανθρωπολογίας» συνεχίζει να μεταλλάσσεται και μαζί κι εμείς που προσπαθούμε να αναδείξουμε ορισμένες πτυχές του.  Αυτή τη 2η χρονιά συνεχίζουμε με τα εθνογραφικά φιλμ που έγιναν από φοιτητές σε τμήματα είτε Ανθρωπολογίας (και συγκεκριμένα σε προγράμματα με το ίδιο τίτλο «Οπτική Ανθρωπολογία»), είτε σε διαφορετικά τμήματα όπου το ενδιαφέρον του ή της δημιουργού έφτασε μέχρι την προσπάθεια απεικόνισης του αντικειμένου του/της με τη χρήση της κάμερας. Το όλο αφιέρωμα επιμελούνται  οι Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και Νικόλαος Σφακιανάκης. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν θα λείψουν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με κυρίαρχο το “My Own Acropolis” όπου Έλληνες και ξένοι φοιτητές επί τέσσερις ημέρες θα κινηματογραφήσουν και θα μοντάρουν το making of της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ9 ενώ παράλληλα, θα λειτουργήσει και εργαστήριο μοντάζ. 

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα σεμινάρια του φεστιβάλ.  Η Ibtisam Mara’ana θα παρουσιάσει το σεμινάριο με τίτλο «Γυναίκες Δημιουργοί Ντοκιμαντέρ» (Women Making Docs), ο Αλέξανδρος Βούλγαρης το σεμινάριο «Μεγαλώνοντας: από τη μικρού στη μεγάλου μήκους ταινία» (Going Big: small grown feature) και ο Κωσταντίνος Αιβαλιώτης σεμινάριο με θέμα την Οπτική Ανθρωπολογία.  Παράλληλα, θα υπάρξει και το σεμινάριο “New Ideas Remix» όπου η ομάδα Creative Commons GR θα θίξει το θέμα των αδειών εκμετάλλευσης έργων πνευματικής ιδιοκτησίας Creative Commons, όπως αυτές έχουν τεθεί στη διάθεση των δημιουργών και χρηστών έργων στην ελληνική τους έκδοση, και η χρήση των αδειών αυτών για τη διάθεση στο κοινό οπτικοακουστικών έργων είτε απευθείας από το δημιουργό ή δικαιούχο αυτών είτε μέσω ψηφιακών αποθετηρίων οπτικοακουστικών έργων.  Στην ίδια ενότητα η ομάδα TEDx Athens θα παρουσιάσει την ιδέα και τον στόχο της να αναδείξει ξεχωριστές ιδέες και εμπειρίες από διάφορους ομιλητές, επεκτείνοντας σε τοπικό επίπεδο τη φιλοσοφία του TED (Technology, Entertainment, Design) πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρή δύναμη στον κόσμο από τη δύναμη μιας ιδέας. Ο βασικός προβληματισμός βρίσκεται στην επισήμανση των συνθηκών και των όρων που περιορίζουν και διευκολύνουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα.


Βασικός στόχος του ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ9 είναι να φέρει σε επαφή δημιουργούς από όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας την αξία του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού.

Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας αστικού πολιτισμού Πλατφόρμα σε συν-διοργάνωση με την εταιρία επικοινωνίας και διαφήμισης   mscomm.

κατεβάστε το πρόγραμμα του φεστιβάλ απο εδώ

κατεβαστε το αναλυτικο δελτιο τυπου με τους χορηγους

{mospagebreak} 


Πληροφορίες Koyinta

Off Canvas sidebar is empty