Off Canvas sidebar is empty

Προϋπολογισμός Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

{mosimage}Προϋπολογισμός Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για το 2007 – Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του Ελληνικού Κινηματογράφου μέσω του Ε.Κ.Κ.

 O Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης παραχώρησε σήμερα μαζί με την Διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Ε.Κ.Κ. για το 2007, καθώς και τις νέες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ελληνικού κινηματογράφου. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε τα εξής:


  • Έχω την αίσθηση ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι χρονιά στην οποία θα παρθούν αρκετές αποφάσεις για τον κινηματογράφο. Αυτές σχετίζονται αφενός μεν με το συνέδριο - το οποίο είναι σε φάση προετοιμασίας και σε λίγο θα πραγματοποιηθεί - αφετέρου με το σχεδιασμό που έχει γίνει από το Κέντρο Κινηματογράφου, και φυσικά, με ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προσπαθούμε να προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή, γιατί μας ενδιαφέρει οτιδήποτε γίνει να πάει τα πράγματα μπροστά και να μη δημιουργεί προσκόμματα.
  • Ο προϋπολογισμός για το Ε.Κ.Κ. για το 2007 θα ανέλθει στα 7 εκατ. €, απ’ τα οποία 3 εκατ. θα είναι η επιστροφή φόρου δημοσίων θεαμάτων, 1,600 θα είναι απ’ τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου, 1,600 επίσης θα είναι απ’ τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου, δηλαδή 3,200 σύνολο και 800 χιλιάδες από τις δημόσιες επενδύσεις. Να σημειωθεί ότι πέρα των χρημάτων αυτών έχει δοθεί επιχορήγηση στις ταινίες του και Αγγελόπουλου και του κ. Σμαραγδή, οι οποίες είναι 1,5 εκατ. € περίπου συνολικά. Συνεπώς, νομίζω ότι από πλευράς χρηματοδότησης γίνεται μία σημαντική κίνηση. Στη συνέχεια η Διοίκηση του Κέντρου Κινηματογράφου θα σας εξηγήσει τον τρόπο σχεδιασμού και απορρόφησης των κονδυλίων για την παραγωγή ταινιών μέσα στο 2007. Παραγωγή που θα γίνει σε κανονικό ρυθμό. Απ’ ότι ξέρω έχουν ήδη εγκριθεί 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 10 μικρού και 8 ντοκιμαντέρ.
  • Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι έπειτα από μεγάλη συζήτηση η ένταξη του Κέντρου στο νέο νόμο περί ΔΕΚΟ αφορά μόνο την ένταξη σε ειδικό κωδικό για τη χρηματοδότηση του Κέντρου. Η Διοίκηση, οι πολιτικές επιλογές του Κέντρου, η διαδικασία που σχετίζεται με τις αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται, είναι καθαρά κομμάτι που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Κέντρο Κινηματογράφου. Δηλαδή, ουσιαστικά εξαιρείται το Κέντρο Κινηματογράφου απ’ το άρθρο 3, το οποίο αναφέρεται στη σύνθεση των διοικητικών οργάνων και στην αυτονομία του. Για λόγους δημόσιου λογιστικού, που ενδιέφερε και εμάς άλλωστε, εντάσσεται στο νόμο αυτό, διότι εξασφαλίζει καλύτερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών του.
  • Ξεκαθάρισα στη διάρκεια προηγούμενης συνέντευξης Τύπου που είχαμε για το συνέδριο του κινηματογράφου, ότι ο νόμος που υφίσταται για την κινηματογραφία επιδέχεται βελτίωσης. Έχει αποδειχθεί ότι στο νόμο αυτό υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν τον κινηματογράφο, κάποια άλλα πρέπει να συμπληρωθούν κι άλλα να ακυρωθούν. Ωστόσο, υπάρχει μια βάση, μια αφετηρία. Ταυτόχρονα, όμως, σας είχα πει ότι γίνονται δύο κινήσεις, οι οποίες εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές και οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ, θέλω να ελπίζω ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ, τον κινηματογράφο γενικά. Αυτές είναι κυρίως σε θεσμικό επίπεδο. Η μία αφορά τη θέσπιση του λεγομένου taxshelter, δηλαδή του πλέγματος των φορολογικών ενισχύσεων και εκπτώσεων, να το πω έτσι, που θα βοηθήσουν την παραγωγή στην Ελλάδα, και το δεύτερο είναι το filmcommission, δηλαδή τον μηχανισμό εκείνο, ο οποίος θα διευκολύνει τους ξένους παραγωγούς να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα.
  • Για το taxshelter, σας είχα πει παλιότερα ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή κοινή στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Θέλω να πω ότι η Επιτροπή αυτή έχει ολοκληρώσει το έργο της. Η απόφαση είναι να προχωρήσει αυτό το σχέδιο νόμου. Πολύ σύντομα θα το έχω στη διάθεσή μου. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμα ποσοστά των εκπτώσεων, γι’ αυτό και δεν σας το ανακοινώνω ακόμα. Το σημαντικό πάντως είναι ότι έχει παρθεί η πολιτική απόφαση, εντός του έτους, να υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου που θα βοηθήσει τον κινηματογράφο.
  • Με το film commission προχωράμε, καταρχήν, στη δημιουργία ενός ολιγομελούς ευέλικτου σχήματος που θα παρέχει βοήθεια σε παραγωγούς από ξένες χώρες, που προτίθενται να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι υπήρξαν στο παρελθόν προσπάθειες ξένων παραγωγών να έρθουν στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να βρουν άκρη κυρίως λόγω του δαιδαλώδους σχήματος και συστήματος που υπάρχει στη χώρα μας, αλλά και ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού, ο οποίος δεν τους επέτρεπε να κάνουν τις κινήσεις που θέλανε. Πρέπει να πω, στο σημείο αυτό, ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με ξένους παραγωγούς να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα. Ήδη Αμερικανός παραγωγός, αφού συναντήθηκε με ανθρώπους του Κέντρου αποφάσισε να γυρίσει ταινία στη Μάνη. Επίσης, η Νία Βαρδάλος αρχίζει την προετοιμασία για παραγωγή ταινίας το φθινόπωρο. Και είναι και ορισμένοι άλλοι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας, με το Κέντρο Κινηματογράφου και οι οποίοι συζητούν αν και κατά πόσο θα μπορούσαν να κάνουν ταινίες στην Ελλάδα. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι η Ελλάδα προσφέρεται σαν χώρα. Εμείς θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να διευκολύνουμε την υπόθεση αυτή.

 

  • Σε συνέχεια της κοινωνικής πολιτικής που ξεκινήσαμε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, πέρσι τον Ιούλιο με τα dvd για τις 10 ελληνικές ταινίες με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής. Στους επόμενους μήνες παραδόθηκαν στην Ομοσπονδία Κωφών άλλες 14 ταινίες, συνολικά 1.000 dvd. Πρόκειται για ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τη Δευτέρα 7 Μαΐου στο ΤΡΙΑΝΟΝ στις 6 το βράδυ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών, θα κάνουμε μια προβολή της ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου «Καλώς ήρθε το δολάριο», παρουσία του πρωταγωνιστή της ταινίας Γιώργου Κωνσταντίνου και του Θανάση Βέγγου.
  • Θέλω να πω, επίσης, όσον αφορά την ψηφιοποίηση, ότι πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα πολύ φιλόδοξο αλλά απαραίτητο πρόγραμμα. Πέρα απ’ την βασική του πλευρά που σημαίνει ασφαλή διάσωση του υλικού, μας ανοίγονται πλέον πολλές δυνατότητες για την προώθηση αλλά και την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου με σύγχρονες μεθόδους και μέσα. Δεν θα υποστηρίξω ότι με αυτό το πρόγραμμα βρισκόμαστε μπροστά στις εξελίξεις. Αλλά είναι βέβαιο ότι σε αυτό τουλάχιστον τον τομέα συμπορευόμαστε με τις εξελίξεις που γίνονται παγκοσμίως. Το πρόγραμμα Ψηφιακό Αρχείο του Ελληνικού Κινηματογράφου έχει ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες και οι ταινίες που θα ψηφιοποιηθούν, καλύπτουν χρονικά μία περίοδο 50 ετών, από το 1950 έως το 2000.
  • Επίσης, με πολύ χαρά πληροφορήθηκα ότι ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα που θα βοηθήσει νέα παιδιά να κάνουν ταινίες. Είναι πολύ σημαντικό, μια και συντελεί στη δημιουργία μιας νέας γενιάς με κινηματογραφική εκπαίδευση. Αυτό το πρόγραμμα έχει συζητηθεί πριν από μήνες και με το Υπουργείο Παιδείας που το έχει δει με πολύ καλό μάτι. Το Κέντρο θα δίνει λίγα χρήματα για ταινίες πολύ μικρού μήκους, αλλά θα βοηθήσει και τα παιδιά παρέχοντας αφενός τον εξοπλισμό και αφετέρου συμβουλές πάνω στο σενάριο, τη σκηνοθεσία και την τεχνική.
  • Τέλος, να πω ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αρχίζει συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Ο Γιάννης Χουβαρδάς συναντήθηκε ήδη με τον Δημήτρη Σοφιανόπουλο και συμφώνησαν καταρχήν να οργανώσουν προβολές ταινιών στο REX που να βασίζονται σε θεατρικά έργα.

Πληροφορίες Koyinta