{mosimage}ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΣΤΙΣ 21.15
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ, ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ για πρώτη φορά ερμηνεύουν μαζί, δικά τους τραγούδια...


Είναι σίγουρα το γεγονός του Σεπτέμβρη. Η Χάρις Αλεξίου, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγουδούν μαζί, παίζουν με τις κιθάρες τους και συγκινούν όπως μόνο αυτοί ξέρουν.

Η Χάρις Αλεξίου, μια από τις δεσπόζουσες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, που ενώνει με έναν δημιουργικό και ζωντανό τρόπο το παρελθόν με το παρόν, ερμηνεύτρια των μεγάλων συνθετών αλλά και με ιδιαίτερη προσφορά ως σύγχρονη τραγουδοποιός, συμπράττει με τους νεότερους δημιουργούς Σωκράτη Μάλαμα και Αλκίνοο Ιωαννίδη – τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της τελευταίας δεκαπενταετίας- σε ένα πρόγραμμα που θα επικεντρωθεί στις σημαντικές μουσικές αναφορές αλλά και καταθέσεις των τριών τους.

Δυο βραδιές για 15 χρόνια ραδιοφωνικής ιστορίας. Δυο βραδιές με αφιερώσεις, πρόζες και σαρδάμ (και αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι...). Δυο live γεμάτα φωτιά!!! Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις καλλιτέχνες θα βρεθούν μαζί στην σκηνή για να ερμηνεύσουν δικά τους τραγούδια.

Και τι τραγούδια. Όρεξη να έχουμε να ακούμε...

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες...

ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: Η σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται καθοριστικά από τη φωνή και τα τραγούδια της Χάρις Αλεξίου. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα, στις αρχές της δεκαετίας του '70, μέχρι σήμερα, η Χάρις Αλεξίου έχει διανύσει μια εξαιρετικά γόνιμη και γεμάτη επιτυχίες διαδρομή που οδήγησε αφ'ενός στην αναγνώρισή της σαν ερμηνεύτρια κλασικής αξίας, αφ'ετέρου στην ανάδειξή της σαν κύριο πρόσωπο της νέας ελληνικής δημιουργίας χάρη στους στίχους και τη μουσική της.

Με τη χαρισματική φωνή της, τη μοναδικότητα της ερμηνείας της, τη στιβαρή σκηνική παρουσία της αλλά και τη διαρκή ανίχνευση νέων μουσικών δρόμων η Χάρις Αλεξίου βρίσκεται για πάνω από τριάντα χρόνια στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού και στις καρδιές όλου του κόσμου. Είναι πια η Χαρούλα όλων των Ελλήνων.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ: Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκιδική, έζησε κάποια χρόνια στη Γερμανία και πολλά περισσότερα στη Θεσσαλονίκη, κατέβηκε στην Αθήνα και τώρα πια έχει μεταφέρει την "έδρα" του στο κέντρο της Ελλάδας, σε ένα πολύ ωραίο μέρος, γιατί -εδώ που τα λέμε- η Πίνδος είναι εξαιρετική και τα Τρίκαλα επίσης.

Ξεκίνησε την πορεία του ως μουσικός αλλά και ως δάσκαλος κιθάρας. Όταν αποφάσισε να μας δείξει τα τραγούδια του, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Η μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε με τα τραγούδια "Της μέρας και της νύχτας", απ' όπου και "Τα μεταξωτά", τα οποία τραγούδησε τότε όλη η Ελλάδα.

Τα τραγούδια του έχουν ανάμεσα σε άλλα και ένα μοναδικό χάρισμα: είναι καλοδουλεμένα και ίσως και δύσκολα στην έκφρασή τους, όμως ταυτόχρονα είναι απλά, οικεία, λιτά. Ο ίδιος λέει ότι το μυστικό, αν υπάρχει, είναι όσο τα δουλεύεις στο χρόνο να αφαιρείς, μέχρι να φτάσεις στην πολύτιμη, επιθυμητή απλότητα.
{mosimage}
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ένας πραγματικά μουσικός άγγελος. Στιχουργός, σύνθετης, ενορχηστρωτής, τραγουδιστής. Ένας καλλιτέχνης που διαβάζει πολύ μουσική και που διαρκώς μελετά και αλλάζει τα εκφραστικά του μέσα και με πολύ καλές ενορχηστρώσεις γεμάτες φρέσκιας ιδέες.

Η μουσική του είναι επηρεασμένη από τους έντεχνους συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της Κύπρου, την κλασική, τη τζαζ, και τη ροκ.

Στιχουργικά, έχει δώσει το δικό του στίγμα, με τη μετατροπή του προσωπικού υπαρξιακού βάθους σε γλώσσα συλλογικής επικοινωνίας. Κατά την μέχρι τώρα πορεία του, συνεργάστηκε με αρκετούς από τους σημαντικότερους συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές, μουσικούς και τραγουδοποιούς της Ελληνικής πραγματικότητας.
{mosimage}

Και... Ο ΜΕΛΩΔΙΑ...
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1991 ένα νέο ραδιόφωνο εκπέμπει το πρώτο του τραγούδι. Σε μια εποχή που αρκετοί τραγουδοποιοί αρχίζουν να ψάχνονται και άλλοι τόσοι τραγουδιστές κάνουν βόλτες στις μουσικές σκηνές και κερδίζουν αυθόρμητα τους θαυμαστές τους έρχεται ένα ραδιόφωνο για να γίνει η γαλέρα τους. Και τα καταφέρνει.

Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια τα νούμερα είναι ενδεικτικά. Το 2% των πρώτων μηνών γίνεται 4% στον πρώτο χρόνο και φτάνει το απίστευτο 11% μέχρι το 1994! Όπλο του? Ένα παράθυρο ανοιγμένο στο πέλαγο και η φράση του Γιώργου Σεφέρη από το ποίημα «Ένας γέρος στην ακροποταμιά».

«Δεν θέλω τίποτα άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές, που σιγά σιγά βουλιάζει. Και την τέχνη την στολίσαμε τόσο πολύ, που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της. Κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει
πανιά...»

15 χρόνια περιπέτειας στο ραδιόφωνο συμπληρώνει τον Σεπτέμβριο ο ΜΕΛΩΔΙΑ. Ένας σταθμός που ταύτισε το όνομά του με το ελληνικό τραγούδι, την Iστορία του, τις αγωνίες του, τις πιο δημιουργικές εκφράσεις του αλλά και το σύγχρονο αποτύπωμά ου στον χάρτη του πολιτισμού μας.

Ο ΜΕΛΩΔΙΑ, έχοντας διοργανώσει ορισμένες από τις σημαντικότερες παραγωγές – συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Λοίζο το 2001 και συναυλία σύγχρονων τργουδοποιών το 2003, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 16.000 θεατές- θα γιορτάσει τα 15 χρόνια του με δύο συναυλίες που φιλοδοξούν να είναι το γεγονός του καλοκαιριού στο ελληνικό τραγούδι.

Κυρίες και κύριοι.
Ο Μελωδία κλείνει 15 χρόνια ζωής. Και είναι το ραδιόφωνο που έκανε επιτυχίες τα τραγούδια που έμειναν στην καρδιά μας για πάντα. Όχι μόνο για μια σαιζόν! Τα κατάφερε και συνεχίζει να τα πηγαίνει πολύ καλά. Και στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου σας περιμένει στον Λυκαβηττό για να σας αποδείξει ότι το τραγούδι είναι φαντασία. Η φαντασία στην εξουσία λοιπόν!

Προπώληση εισιτηρίων
ΜETROPOLIS Ταμείο Ελληνικού φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39)
Ticket shop (www.ticketshop.gr)
Τιμές εισιτηρίων 20€ και φοιτητικό 15€
Ώρα έναρξης 21.15

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΜΕΛΩΔΙΑ
210-48.00.190