Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης διοργανώνει την επίσημη έναρξη της πλατφόρμας θεάτρου Σύστημα Αθήνα 2008/ Athens System 2008, ένα σύστημα επικοινωνίας του ελληνικού θεάτρου με το εξωτερικό. Το Σύστημα Αθήνα 2008 κλείνει με ένα συμπόσιο – συζήτηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 18 Μαΐου στις 12.00μμ στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22) με θέμα «Κέντρα και περιφέρειες» και κύριο θεματικό άξονα τη σχέση του ελληνικού θεάτρου με τη διεθνή σκηνή.
 Το συμπόσιο θα διευθύνει ο  Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής ιστορίας και θεωρίας του Αμερικανικού και Ευρωπαϊκού Θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ειδικής Κριτικής Επιτροπής του Συστήματος Αθήνα.
Στο πάνελ συμμετέχουν οι:
?    Ελευθερία Ντεκώ, Σχεδιάστρια φωτισμών, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού
?    Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, Δρ. Θεατρολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
?    Γρηγόρης Ιωαννίδης, Κριτικός θεάτρου, λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ειδικής Κριτικής Επιτροπής του Συστήματος Αθήνα
?    Ιφιγένεια Ταξοπούλου, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Κ.Θ.Β.Ε., Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Συστήματος Αθήνα 2008

Επίσης τις απόψεις τους θα καταθέσουν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Συστήματος Αθήνα 2008:
?    Joanna Biernacka, Δραματουργός του Wroclawski Teatr Wspolczesny - Dialog Festival (Πολωνία),
?    Dong Wei, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Chinese Theatre Association (Κίνα)
?    Keti Dolitze, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του GIFT Festival (Γεωργία),
?    Marie-Helene Falcon, Γενική και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ TransAmeriques (Καναδάς)
?    Hedda Kage, Δραματουργός, Συνεργάτις του Wiener Festwochen (Αυστρία),
?    Wang Ling, Υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Chinese Theatre Association (Κίνα)
?    Nikita Milivojevic, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του BITEF Festival (Σερβία),
?    Maria Turchaninova, Συντονίστρια ξένων δράσεων στο Chekhov International Theatre Festival (Ρωσία),
?    Giorgio Ursini, Σύμβουλος Προγράμματος για τα Φεστιβάλ Iberoamericano de Teatro de Bogota  και Mess Sarajevo (Κολομβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντίστοιχα)
?    Nick Yu, Παραγωγός, Διευθυντής του Shanghai Dramatic Arts Center (Κίνα)

Στο Σύστημα Αθήνα παρουσιάζονται 13 παραστάσεις από τις πιο αξιόλογες της θεατρικής περιόδου 2007-2008. Επίσημοι προσκεκλημένοι του Συστήματος Αθήνα είναι πρόσωπα διεθνούς προβολής, όπως διευθυντές σημαντικών φεστιβάλ του εξωτερικού, κριτικοί θεάτρου αλλά και διευθυντές πολιτιστικών φορέων που έχουν τη δυνατότητα μετάκλησης παραστάσεων.
Σκοπός της δράσης είναι να οδηγήσει σε διεθνείς συνεργασίες και σε πρόσκληση των ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ. Παράλληλα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ιδιαίτερα αξιόλογες παραστάσεις, ενώ θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο των παραστάσεων αυτών.