{mosimage}Μετά από πρόσκληση του Τομέα Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και του
Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο αρχιτέκτων ΧΟΣΕ ΑΤΣΕΜΠΙΓΙΟ
(JOSEP A. ACEBILLO) θα μιλήσει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
με θέμα: «25 χρόνια στρατηγικών μελετών και αστικών μεταμορφώσεων στην πόλη της Βαρκελώνης, 1981- 2006»
την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 19:30.
Την διάλεξη θα προλογίσει ο κ. Αντρέας Γιακουμακάτος, αναπληρωτής
καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος
Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Είσοδος ελεύθερη.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ-ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ αποτελεί μοναδική εμπειρία σε διεθνές επίπεδο. Τα επιτεύγματα στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, βασισμένα στην τοπική πολεοδομική ιστορία και παράδοση που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, είναι αποτέλεσμα βασικών προϋποθέσεων οργανωτικής και θεσμικής κυρίως φύσης, στρατηγικού και μακρόπνοου συντονισμού, πρωτότυπης, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής μεθοδολογίας, καθώς και συλλογικής συναίνεσης. Είναι επίσης αποτέλεσμα μιας ορισμένης φιλοσοφικής αντίληψης και νοοτροπίας για τον χαρακτήρα του δημόσιου χώρου ως πρωταγωνιστή του σχεδιασμού (η πόλη είναι ο δημόσιος χώρος της) και ως κοινού αγαθού. Όλα βασίζονται σε δύο καίριες προϋποθέσεις: τον συστηματικό σχεδιασμό και την τέχνη της λήψης αποφάσεων.
Σε μια μεγάλη πόλη υπάρχουν τόσα πολλά και μεγάλα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση και που είναι τόσο δύσκολο να ιεραρχηθούν με βάση αντικειμενικές προτεραιότητες, ώστε το πρώτο πράγμα που λαμβάνει κανείς υπόψη του είναι η δυνατότητα υλοποίησης κάθε μελέτης αστικού σχεδιασμού. Αυτό που μπορεί να γίνει έχει σχεδόν πάντα προτεραιότητα. Οι μελέτες αστικού σχεδιασμού, όπως μεθοδεύτηκαν στην περίπτωση της Βαρκελώνης, επιδιώχτηκε να διατυπώνουν άμεσα προτάσεις, να επιβάλλουν τη λύση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να προσδιορίζουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης και άμεσης διαχείρισης. Επίσης, οι μελέτες διατυπώνονται ως ενιαίες προτάσεις του δημιουργού τους –κατά προτίμηση αρχιτέκτονα– και δεν προκύπτουν ως το προσθετικό αποτέλεσμα διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η στρατηγική προσέγγισης και οι πολεοδομικές μέθοδοι της Βαρκελώνης ξεκινούν από το 1980 και οφείλονται σε δύο σοσιαλδημοκράτες δημάρχους: τον Narcis Serra και τον Pasqual Maragall, μαζί με το καλά εκπαιδευμένο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι μέθοδοι αυτές εμφανίζονται κατά κάποιον τρόπο διαφορετικές ως προς την πολιτική και τις παραδοσιακές μεθόδους προσέγγισης. Πρόκειται για μια αλλαγή η οποία θα έχει αναμφίβολη απήχηση σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και θα επιτρέψει να γίνεται λόγος για το «μοντέλο της Βαρκελώνης». Τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, από τα ολυμπιακά έργα ως την πιο πρόσφατη περιοχή του Φόρουμ 2004 θα είναι το αντικείμενο της διάλεξης του διακεκριμένου Καταλανού ομιλητή.
Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΧΟΣΕ ΑΤΣΕΜΠΙΓΙΟ (JOSEP A. ACEBILLO) είναι διευθυντής Πολεοδομίας, Υποδομών και Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βαρκελώνης. Είναι επίσης διευθυντής της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής στο Μεντρίζιο-Λουγκάνο, του Πανεπιστημίου της Ιταλικής Ελβετίας. Είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος της αστικής μεταμόρφωσης της Βαρκελώνης από το 1981 και μετά, ενώ συντόνισε το εγχείρημα πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού για την υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη το 1992. Για τα επιτεύγματα σε αυτό το πεδίο η πόλη της Βαρκελώνης έχει βραβευθεί πολλές φορές: Βραβείο του Πρίγκηπα της Ουαλίας για τον Αστικό Σχεδιασμό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1990), Ειδικό Βραβείο Πολεοδομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (1998), Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο του 1999 για την Αρχιτεκτονική από το RIBA (Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων), Ειδικό Βραβείο για την 8η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής από την Μπιενάλε Βενετίας (2002).