Το περίφημο έργο του Ευριπίδη, που γράφτηκε το 431 π.Χ. και έως τις μέρες μας συγκλονίζει, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λάκη Καραλή, από την Τετάρτη 21 Φεβουαρίου στις 9.15μ.μ. και μέχρι το τέλος της θεατρικής σεζόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτό τον καιρό η «Μήδεια» κινηματογραφείται για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς, όπου σύντομα θα κυκλοφορήσει μετά το ενδιαφέρον που προκάλεσε. Κινηματογραφική σκηνοθεσία: Ανδρέας Θωμόπουλος, επιμέλεια κειμένων: Θανάσης Σκρουμπέλος, παραγωγή: Στούντιο Άλφα – Δημήτρης Ευαγγελόπουλος.
Τη μετάφραση της «Μήδειας» έκαναν οι Μαρία Σκούπα και Λάκης Καραλής, τις μάσκες η Τίνα Αλεξοπούλου, τους φωτισμούς ο Παύλος Ζαμενόπουλος.
Την τραγική μάγισσα από την Κολχίδα, την Μήδεια, ενσαρκώνει η Μαρία Σκούπα. Παίζουν επίσης ο Ηλίας Γκογιάννος (Ιάσονας), ο Βασίλης Koυκαλάνι (Παιδαγωγός, Κρέοντας), ο Τάσος Ράπτης (Άγγελος, Αιγέας) και 8μελής χορός.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο λόγο και τη μουσική της παράστασης.
Τα χορικά ερμηνεύονται από χορό Κορίνθιων Γυναικών σε νεοελληνικό μεταφρασμένο λόγο, ενώ χορικά στα αρχαία ελληνικά ακούγονται και λειτουργούν σα ‘μουσικό’ χαλί που συνοδεύει το σύγχρονο λόγο του χορού.
Η μουσική της παράστασης στηρίζεται σε βυζαντινούς και δημοτικούς δρόμους και την ηχορυθμική λειτουργία του ποιητικού λόγου. Ζωντανά παίζει με σιτάρ και πνευστά λεπτές και σπάνιες μελωδίες ο Μάρκος Δαμιανός.
Η καινοτομία, όμως, της φετινής παράστασης είναι τα δύο ‘πολυόργανα’ που κατασκεύασε ο Λάκης Καραλής, ως μουσικός, για την φετινή «Μήδεια». Οι ειδικές αυτές μουσικές κατασκευές, που είναι τοποθετημένες αριστερά και δεξιά από τη σκηνή, δημιουργήθηκαν για την παραγωγή ήχων που δεν παράγονται από συμβατικά όργανα, αποτελούνται δε από έγχορδο και κρουστό μέρος. Χορδές, σωλήνες και μεταλλικά ελάσματα αποτελούν τα δύο μεγάλα αυτά ιδιότυπα όργανα, τα οποία ‘παίζει’ ο χορός για να δίνει έμφαση στη δραματική ένταση του έργου.
{mosimage}
Ο Λάκης Καραλής σημειώνει για τη σκηνοθεσία και τη μουσική της «Μήδειας»:
«Η προσωδιακή φύση της αρχαίας μουσικής διασώζεται στο δημοτικό τραγούδι και στη βυζαντινή μουσική με μια αξονική σχέση. Έτσι επιτυγχάνεται η καταβύθιση του σώματος του λόγου στην ψυχή και η ανάδυση της γλώσσας του σώματος που πηγάζει από το λόγο.
»…Ο ποιητικός λόγος της τραγωδίας, το βυζαντινό μέλος, που συνοδεύεται από μουσικά όργανα ανατολίτικης προέλευσης, η κινησιολογία μανιάτικου μοιρολογιού, οι χορευτικές κινήσεις ζεϊμπέκικου και δημοτικών χορών, η μουσική της γλώσσας και του ρυθμού, οι μάσκες, που παίζουν σε κάποια στιγμή του έργου, τα κοστούμια του χορού δένονται σε μια Αριστοτελική σύσταση πραγμάτων. Η ψυχολογία των ηρώων διαγράφεται σε βάθος κάτω από τη σκέπη της τελετουργικής τραγωδίας…
»…Η αρχαία τραγωδία δεν είναι βαρύ και δύσπεπτο θέαμα, σημειώνει. Αντιθέτως είναι γνήσιο λαϊκό θέατρο που οδηγεί ακόμα και τον πιο αμύητο θεατή στη μέθεξη. Η εμπειρία του θιάσου ΠΡΟΣΩΔΙΑ με παραστάσεις τραγωδίας όχι μόνο σε μεγάλα φεστιβάλ, αλλά ακόμα και σε χωριά (της Κρήτης, της Χίου κ.ά) έδειξε πως η τραγωδία ξυπνάει στον απλό κόσμο μια μυστήρια κυτταρική μνήμη, και παρακολουθεί την παράσταση με σπάνια προσήλωση και αμείωτο ενδιαφέρον ως την τελική κάθαρση».
Η Μήδεια της παράστασης
Μ Η Δ Ε Ι Α
?Μήδεια ?? μήδομαι ??? μηχανεύομαι, καταστρώνω σχέδια
το θέμα του απόλυτου έρωτα
Ερωτική τραγωδία είναι η Μήδεια και εκφράζει την απολυτότητα του έρωτα. Η Μήδεια θα οδηγήσει την ερωτική ιστορία της προς ένα βάρβαρό τέρμα, όχι για να την τελειώσει μα για να την αποθεώσει. Γιατί ο σκοπός του έρωτα είναι η οπωσδήποτε ένωση.
ο φόνος
…. Ο φόνος των παιδιών έδειξε στους ετοιμοπόλεμους Αθηναίους της εποχής, τη βαρβαρότητα της γενοκτονίας και τον πόνο που συνοδεύει η απώλεια των παιδιών τους στον πόλεμο, το βάρος που κουβαλάει το αίμα των αθώων παιδιών.
σύμβολο του γυναικείου ψυχισμού
Η Μήδεια έγινε σύμβολο μοναδικό της ανομολόγητης πάλης και της φρίκης των αντιφατικών συναισθημάτων που υπάρχει μέσα στην κάθε γυναίκα, γιατί στη δική της πλάστιγγα το χρέος της μάνας βάρυνε λιγότερο από την προσωπική της λύτρωση.
πολυσύνθετη προσωπικότητα
Τρυφερή μάνα σε οδυνηρό αδιέξοδο είναι η Μήδεια. Η παράσταση δε μένει μόνο στο πρόσωπο του μύθου, τη βάρβαρη μάγισσα με το σκοτεινό πάθος και το φρενιασμένο δίχως όρια έρωτα. Αναζητά τη Μήδεια στις γυναίκες που γνωρίσαμε από παλιές κιτρινισμένες φωτογραφίες, στις γυναίκες που ζουν δίπλα μας, κάτω από τις στέγες των σπιτιών μας.
{mosimage}
Συντελεστές
Παραγωγή: Εταιρία θεάτρου «ΠΡΟΣΩΔΙΑ» (θέατρο ΒΑΦΕΙΟ)
Μετάφραση: Μαρία Σκούπα, Λάκης Καραλής
Σκηνοθεσία: Λάκης Καραλής
Μουσική Σύνθεση & Διδασκαλία: Λάκης Καραλής
Ανατολίτικα όργανα (σιτάρ+πνευστά) (ζωντανά): Μάρκος Δαμιανός
Φωτισμοί : Παύλος Ζαμενόπουλος
Μάσκες: Τίνα Αλεξοπούλου
Κοσμήματα Μήδειας: Αλέξης Παπαχαντζής
παίζουν οι ηθοποιοί:
Μαρία Σκούπα (Μήδεια), Ηλίας Γκογιάννος (Ιάσονας),
Βασίλης Κουκαλάνι (Παιδαγωγός, Κρέοντας), Τάσος Ράπτης (Άγγελος, Αιγέας)
Χορός-Τροφοί
Τίνα Αλεξοπούλου, Δανάη Παπουτσή, Χαρά Γαλελιανού, Μαριλίζα Χρονέα,
Γεωργία Μπαλιώτη, Μυρτώ Μπουρίτη, Μαργαρίτα Μακαρούνη, Χριστολίνα Καλανιώτη
Θέατρο Βαφείο, Α’ Σκηνή
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός
τηλ: 210-3425.637
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 9.15 μ.μ.
Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα)
Θέσεις Θεάτρου:100
Έως:Τέλος σεζόν
Εισιτήρια:18 €, 10 € φοιτητικό, ατέλειες δεκτές
Ώρες ταμείου: 6μμ-9μμ καθημερινά (εκτός Δευτέρας)
Υπενθυμίζεται ότι η «ΜΗΔΕΙΑ», το καλοκαίρι του 2006, παρουσιάστηκε:
Στο Βόλο: Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου και του ΕΟΤ «Τα Αργοναυτικά» (γιορτή για την καθέλκυση της «Αργούς»).
Στην Αθήνα, Αττικό Άλσος, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.
Στο χώρο της Αρχαίας Κορίνθου (Ναός Οκταβίας).
Στη Λίμνη Στυμφαλία, στον παλιό Γοτθικό Ναό, υπό την αιγίδα του Δήμου Στυμφαλίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας.
Στο Λασίθι Κρήτης (Ψυχρό Δικταίας), στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο «Δικταίον Άνδρον», εγκαινιάζοντας το νέο θερινό θέατρο της περιοχής.
Στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στην Πρέβεζα (Δημοτικό Κηποθέατρο)
Εταιρία Θεάτρου «ΠΡΟΣΩΔΙΑ» (Θέατρο Βαφείο)
Η εταιρία θεάτρου «ΠΡΟΣΩΔΙΑ», με καλλιτεχνικό διευθυντή το δάσκαλο, σκηνοθέτη και μουσικό Λάκη Καραλή, ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη, διάδοση και έρευνα της θεατρικής τέχνης και να λειτουργήσει σαν άξονας για τη συσπείρωση και έκφραση νέων καλλιτεχνικών ρευμάτων και τάσεων.
Η δράση της «ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ» συνδέεται με πρωτοποριακές αναζητήσεις στη θεατρική πράξη, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, προσβλέποντας στη διαμόρφωση ενός κοινού πολιτιστικού μωσαϊκού ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Στη δράση της «Προσωδίας» πολύ συχνά το μέσο γι’ αυτήν την καλλιτεχνική επαφή είναι το αρχαίο ελληνικό δράμα.
Το Φουαγιέ του Βαφείου
Ανάμεσα στα παλιά και καλοδιατηρημένα αντικείμενα του πραγματικού εργοστασίου-βαφείου της οικογένειας Σικ από την εποχή του 1885, στο Φουαγιέ του «Βαφείου», από φέτος το κοινό έχει τη δυνατότητα, μετά την παράσταση, να ακούσει μουσική και να πιει ποτό σε φιλική ατμόσφαιρα (κι όποιος έχει διάθεση, μπορεί να παίξει πιάνο ή κιθάρα μέσα σε κλίμα παρέας). Κάθε Τετάρτη.
Πληροφορίες/Επικοινωνία
Δέσποινα Ερρίκου, τηλ. 6944-613.607,
και στο θέατρο «Βαφείο», τηλ. 210-3425.637