Αιτήσεις μπορείτε να βρείτε στην νέα ιστοσελίδα του Θεάτρου ΕΝΤΡΟΠΙΑ www.theatre-entropia.gr
Α) Του κυρίως Φεστιβάλ, με ως επί το πλείστον ελληνικές συμμετοχές από το χώρο του θεάτρου, χοροθεάτρου, performance art, μουσικής, video art, multi-media, ταινιών μικρού μήκους.
Β) Της Διεθνούς Συνάντησης Ομάδων και Καλλιτεχνών των Παραστατικών Τεχνών @workNetWORK (1 – 4 Oκτωβρίου). 4 ημέρες παρουσιάσεων, διαλέξεων, συζητήσεων, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, καθώς και εργαστηρίων, με ελεύθερη πρόσβαση σε φορείς και καλλιτέχνες με ενδιαφέρον στο ερευνητικό και με σύγχρονο προσανατολισμό και κοινωνικό προβληματισμό και αναφορές Θέατρο, που θα λειτουργεί επίσης ως ανοιχτή πλατφόρμα μελλοντικών συνεργασιών. Μια, για πρώτη φορά στη χώρα μας σε τέτοια μορφή και έκταση, ευκαιρία των Ελλήνων καλλιτεχνών να γνωρίσουν και να επωφεληθούν από τις πρακτικές των Ευρωπαίων και άλλων συναδέλφων τους, καθώς και να αναζητήσουν άμεσα συνεργάτες για διεθνείς συμπαραγωγές και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
(Κύριοι φορείς της πρωτοβουλίας: TeaterKUNST - Δανία, TEATERMASKINEN - Σουηδία, REALITY RESEARCH CENTER - Φιλανδία, Berlin n@work - Γερμανία, THE RED ROOM - Μ. Βρετανία, ΕΝΤΡΟΠΙΑ – Ελλάδα).σ
στην επόμενη σελίδα μπορείτε να δείτε το Σκεπτικό της Πλατφόρμας.
Γ) Της εικαστικής έκθεσης με γενικό τίτλο Artists@Work, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της παραπάνω Πλατφόρμας – Συνάντησης του Δικτύου. Απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς καλλιτέχνες (φωτογραφία, κόμικ – σκίτσο, video art, performance art, multi-media, εγκαταστάσεις), να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για μια συλλογική έκθεση με θέμα την «Εργασία» σε όλες τις εκφάνσεις και τις εννοιολογικές υποδηλώσεις της στο σύγχρονο τοπίο.
Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα: www.theatre-entropia.gr, καθώς και στο τηλ. 6978779354 & το email:
{mospagebreak}
@workNetwork Platform
Το σκεπτικό
Το διεθνές meeting @workNetwork θα γίνει στην Αθήνα μεταξύ 1 και 4 Οκτωβρίου 2007 στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής που διοργανώνεται από την Εταιρία Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ΕΝΤΡΟΠΙΑ. Η συνάντηση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σταθερού network για τις παραστατικές τέχνες, ανάμεσα σε καλλιτέχνες που υπηρετούν ένα ανεξάρτητο, ερευνητικό θέατρο που αντλεί τη θεματολογία του από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα καλλιτεχνικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου που απασχολούν το σύγχρονο καλλιτέχνη και τη δουλειά του. Με τη συμμετοχή φορέων και δημιουργών θα γίνει μια προσπάθεια να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα και να διερευνηθούν οι τρόποι προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαικών χωρών.
Οι κύριοι εκπρόσωποι αυτής της πρωτοβουλίας είναι: TeaterKUNST–Δανία, TEATERMASKINEN-Σουηδία, REALITY RESEARCH CENTER-Φινλανδία, Berlin n@work-Γερμανία, THE RED ROOM-Μ.Βρετανία και ΕΝΤΡΟΠΙΑ-Ελλάδα. Καθώς οι πέντε από αυτούς προέρχονται από χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, η συνάντηση της Αθήνας, που διοργανώνεται από την Ελληνική εταιρία ΕΝΤΡΟΠΙΑ, θα είναι μια ευκαιρία για ένα άνοιγμα προς τις χώρες της Μεσογείου και της Βαλκανικής.
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει προσπάθεια να οριοθετηθεί το περιβάλλον και να διακριθούν οι δομές που διαμορφώνουν το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούν οι παραστατικές τέχνες στην Ευρώπη. Η πολυσυλλεκτικότητά του θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τις πηγές ανά χώρα (τοπικά δίκτυα, κατάλογοι, δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφόρηση, κεφάλαια και μέσα) και να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε από ένα σύστημα εσωτερικής πολιτιστικής πολιτικής και κατανάλωσης σε μια αγορά που δε θα περιορίζεται από εθνικά σύνορα. Ελπίζουμε ότι αυτό το μοναδικό project θα καταφέρει να προωθήσει τον πολιτιστικό διάλογο και θα επιτρέψει εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα που αφορούν στην ελευθερία και διακίνηση καλλιτεχνών και ιδιαιτέρως στις διεθνείς συμπαραγωγές και την πολιτιστική συνεργασία. Για αυτόν το λόγο, απευθύνουμε πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να παρουσιάσει σε αυτήν τη συνάντηση ένα θέμα προς συζήτηση ή να κάνει μια ανακοίνωση, αρκεί να μας ενημερώσει εκ των προτέρων, ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα.
Η διοργανώτρια ομάδα θα επιχειρήσει να αναδείξει τους παράγοντες εκείνους που ρυθμίζουν και καθορίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία και να εμπλέξει θεσμικούς εκπροσώπους, επιχειρηματίες, συνδικάτα και πολιτιστικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει για το μέλλον τη σταθερή συμμετοχή καλλιτεχνών και να εξασφαλίσει την προβολή και τη βιωσιμότητα του project.
Η πλατφόρμα @workNetwork δε θα εστιάσει μόνο στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και την καθιέρωση μιας τακτικής ετήσιας συνάντησης για ανεξάρτητους καλλιτέχνες της εναλλακτικής σκηνής. Στόχος είναι επίσης η συμμετοχή ανθρώπων από διάφορες ομάδες του εργαζόμενου πληθυσμού, πανεπιστήμια, ερευνητές, πολιτιστικές οργανώσεις και ιδρύματα. Στη διάρκεια χωριστών συναντήσεων και εργαστηρίων, άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους θα συζητήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν και έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και την προσωπική έκφραση. Συνεχίζοντας κατά κάποιο τρόπο το project της προηγούμενης χρονιάς με τίτλο “Η Ιστορία της Εργασίας”, και σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η καλλιτεχνική έκφραση στην καθημερινή ζωή των εργαζόμενων ανθρώπων, η φετινή συνάντηση θα εστιάσει στη σχετική θεματολογία με τίτλο “Τέχνη, Πολιτισμός και Εργαζόμενος”.
Αυτή η πρωτοβουλία θα μας δώσει την ευκαιρία να συγκρίνουμε μοντέλα πολιτιστικής πολιτικής και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς εκείνους που κινητοποιούν το ενδιαφέρον των πολιτών προς τις τέχνες και προωθούν τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις διαφορετικές χώρες. Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε πώς συνδέονται εργασία και δημιουργικότητα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός και η τέχνη συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή. Για αυτόν το λόγο σημαντικό κομμάτι αυτής της συνάντησης είναι αφιερωμένο στις μειονότητες και τα προβλήματά τους. Εκπρόσωποι αυτών των κοινωνικών ομάδων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις δυσκολίες που αυτοί οι άνθρωποι συναντούν στην προσπάθεια έκφρασης της πολιτιστικής τους ταυτότητας σε έναν άλλο τόπο. Θα μιλήσουν για τη διαφορετικότητα στη σύγχρονη κοινωνία, την ξενοφοβία, τις ιδιαίτερες ανάγκες και το δικαίωμα του καθενός στον πολιτισμό, καθώς και για τις ευκαιρίες που έχουν και τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στη δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων και προϊόντων και να επωφελούνται από αυτά.