{mosimage}H Εταιρεία Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ΕΝΤΡΟΠΙΑ (www.theatre-entropia.gr) διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής 1 – 25 Οκτωβρίου 2007 Ακολουθεί ο Γενικός Προγραμματισμός του Φεστιβάλ, το πρόγραμμα & σκεπτικό της Πλατφόρμας @workNetwork, Σύντομα θα ακολουθήσει και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ και τα επιμέρους event.
Συνεργάτες 5ου Φ.Ε.Σ.: Λένα Αναστασιάδου, Χρήστος Καρακάσης, Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, Νίκη Προδρομίδου, Μαριάνα Ρίζου
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΥIΝΤΑ Productions
Δραματική Σχολή ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΣΜΟΙ Κέντρο Έρευνας & Πρακτικών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού anthropos.gr
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
HIGHLIGHTS Έκδοση για τις Τέχνες & τον Πολιτισμό
Περιοδικό ΦΟΥΑΓΙΕ
KOYINTA Art e-magazine
GALAXY 92 FM
Στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες & υλικό.
Μαρίλλη Μαστραντώνη
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φ. Ε. Σ.
(Τηλ. επικοινωνίας: 6972257756)
ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ:
- 1 – 20/10: Platform @workNetwork
Διεθνής Συνάντηση (1 – 4 Oκτωβρίου) Ομάδων και Καλλιτεχνών των
Παραστατικών Τεχνών, με κοινωνικούς φορείς και θεσμούς, σε μια
προσπάθεια διερεύνησης πιθανών κοινών δράσεων και σχεδιασμού
συμπαραγωγών πολιτιστικών προϊόντων Ευρωπαϊκής εμβέλειας, που θα
πλαισιωθεί από περφόρμανς, happening, μουσικά live και την εικαστική
έκθεση με τίτλο Artists@Work.
(Κύριοι φορείς της πρωτοβουλίας: TeaterKUNST - Δανία, TEATERMASKINEN -
Σουηδία, REALITY RESEARCH CENTER - Φιλανδία, Berlin n@work - Γερμανία,
THE RED ROOM - Μ. Βρετανία, ΕΝΤΡΟΠΙΑ - Ελλάδα).
ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, Τηλ.: 210.5242211-3
ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Α. Μεταξά 20, Εξάρχεια, Τηλ.: 210.3303385
- 10 – 15/10: Ελληνικές και Ξένες ομάδες & καλλιτέχνες από το
χώρο του θεάτρου, του χοροθεάτρου, της performance art, της video art,
των multi-media, των ταινιών μικρού μήκους.
Θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ, Μ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, Τηλ.: 210.3465634
- 20 – 25/10: Εργαστήρι & Work Demonstration - Performance
(Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, 21.00) πάνω στις μάσκες του κλασικού Μπαλινέζικου
Χοροθεάτρου Topeng, από την περφόρμερ & Καλλιτεχνική Διευθύντρια
της ομάδας GAMBUH PURA DESA ENSEMBLE από την Ινδονησία, Cristina
Wistari Formaggia.
Δραματική Σχολή ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Ρηγίλλης & Βασ. Σοφίας
Πλατφόρμα @workNetwork
Διεθνής Συνάντηση με παρουσιάσεις, διαλέξεις, συζητήσεις, ανταλλαγή
ιδεών και εμπειριών, καθώς και εργαστήρια, με ελεύθερη πρόσβαση σε
φορείς και καλλιτέχνες με ενδιαφέρον στο ερευνητικό και με σύγχρονο
προσανατολισμό και κοινωνικό προβληματισμό και αναφορές Θέατρο, που θα
λειτουργεί επίσης ως ανοιχτή πλατφόρμα μελλοντικών συνεργασιών. Μια,
για πρώτη φορά στη χώρα μας σε τέτοια μορφή και έκταση, ευκαιρία των
Ελλήνων καλλιτεχνών να γνωρίσουν και να επωφεληθούν από τις πρακτικές
των Ευρωπαίων και άλλων συναδέλφων τους, καθώς και να αναζητήσουν άμεσα
συνεργάτες για διεθνείς συμπαραγωγές και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Επίσημη γλώσσα εργασίας: Αγγλικά
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ:
Στον ΧΩΡΟ: ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Δευτέρα 1/10:
18.00 – 20.30 Υποδοχή, Διαπιστεύσεις
21.00 Παράσταση «Τραγούδια για μικρές εξορίες» με την Χριστίνα Κυριαζίδη [Διάρκεια: 60΄]
Μια τρίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά) solo performance, βασισμένη
στην ποίηση των J.P.Sartre, V. Perez-Sauquillo, Κ. Καβάφη και Χ.
Κυριαζίδη, με θέμα την μετανάστευση, το ταξίδι και την προσωπική,
εσωτερική εξορία του καθενός μας.
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κυριαζίδη
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κουμαραδιός & Shaghoon Kim
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ
Τρίτη 2/10:
10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 Εργασίες Πλατφόρμας
Τετάρτη 3/10:
10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 Εργασίες Πλατφόρμας
Πέμπτη 4/10: 10.00 – 15.00 Εργασίες Πλατφόρμας
Στον ΧΩΡΟ: ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Α. Μεταξά 20, Εξάρχεια
Έκθεση με τίτλο «Documentary Artwork / Ground Flight»
Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ., Dance Performance: ώρα 8.30 μ.μ.
Διάρκεια: 5 – 20 Οκτωβρίου 2007, ώρες λειτουργίας: Τρ – Πα
3 - 9 μ.μ., Σα 1 - 8 μ.μ., Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Είσοδος Ελεύθερη
Οργάνωση: ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ground Flight – Dance Performance
Η χορευτική ομάδα Anasa παρουσιάζει παραδοσιακούς Αφρικανικούς χορούς, με συνοδεία live κρουστών.
Η έμφαση δίνεται σε χορογραφίες που ενέχουν μοτίβα, τα οποία πηγάζουν
από τον βασικό κύκλο της αγροτικής εργασίας (σπορά - θερισμός -
συγκομιδή), όπως αυτά συναντώνται στις Δυτικοαφρικάνικες κοινωνίες.
Η performance θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης και θα πλαισιώνεται από προβολή video και ενημερωτικό υλικό.
Documentary Artwork
Η ομάδα (Performance Art) Tricksters χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά ως εργαλεία , μιλά για την ιστορία της εργασίας.
Ένα θεατρικό κοστούμι και ένα video performance, αφηγούνται κάποια
αποσπάσματα από τον χωρο-χρόνο της ιστορίας της εργασίας και
συγκρούονται με την άγνοια.
Χώρος: Τα υφάσματα γίνονται το μέσο (τόπος), όπου εκφράζονται οι τάσεις
μιας περιόδου, όταν ανατράπηκε η αριστοκρατία και ανυψώθηκαν για πρώτη
φορά η αστική και λαϊκή εργατική τάξη.
Χρόνος: Οι χρονολογίες που χαράχθηκαν ανεξίτηλα στην ιστορική πορεία της εργασίας, καταλήγοντας στη μορφή που έχει σήμερα.
Κατασκευή κοστουμιού & performance: Mιχάλης Αφολάνια
Video Art & Editing: Πηνελόπη Σκουρλά, Κωνσταντίνα Βισβιροπούλου
Στην επόμενη σελίδα μπορείτε να βρείτε το σκεπτικό του @workNetwork Platform
{mospagebreak}
@workNetwork Platform
Το σκεπτικό
Το διεθνές meeting @workNetwork θα γίνει στην Αθήνα μεταξύ 1 και 4 Οκτωβρίου 2007 στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής που διοργανώνεται από την Εταιρία Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ΕΝΤΡΟΠΙΑ. Η συνάντηση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σταθερού network για τις παραστατικές τέχνες, ανάμεσα σε καλλιτέχνες που υπηρετούν ένα ανεξάρτητο, ερευνητικό θέατρο που αντλεί τη θεματολογία του από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα καλλιτεχνικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου που απασχολούν το σύγχρονο καλλιτέχνη και τη δουλειά του. Με τη συμμετοχή φορέων και δημιουργών θα γίνει μια προσπάθεια να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα και να διερευνηθούν οι τρόποι προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαικών χωρών.
Οι κύριοι εκπρόσωποι αυτής της πρωτοβουλίας είναι: TeaterKUNST–Δανία, TEATERMASKINEN-Σουηδία, REALITY RESEARCH CENTER-Φινλανδία, Berlin n@work-Γερμανία, THE RED ROOM-Μ.Βρετανία και ΕΝΤΡΟΠΙΑ-Ελλάδα. Καθώς οι πέντε από αυτούς προέρχονται από χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, η συνάντηση της Αθήνας, που διοργανώνεται από την Ελληνική εταιρία ΕΝΤΡΟΠΙΑ, θα είναι μια ευκαιρία για ένα άνοιγμα προς τις χώρες της Μεσογείου και της Βαλκανικής.
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει προσπάθεια να οριοθετηθεί το περιβάλλον και να διακριθούν οι δομές που διαμορφώνουν το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούν οι παραστατικές τέχνες στην Ευρώπη. Η πολυσυλλεκτικότητά του θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τις πηγές ανά χώρα (τοπικά δίκτυα, κατάλογοι, δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφόρηση, κεφάλαια και μέσα) και να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε από ένα σύστημα εσωτερικής πολιτιστικής πολιτικής και κατανάλωσης σε μια αγορά που δε θα περιορίζεται από εθνικά σύνορα. Ελπίζουμε ότι αυτό το μοναδικό project θα καταφέρει να προωθήσει τον πολιτιστικό διάλογο και θα επιτρέψει εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα που αφορούν στην ελευθερία και διακίνηση καλλιτεχνών και ιδιαιτέρως στις διεθνείς συμπαραγωγές και την πολιτιστική συνεργασία.
Για αυτόν το λόγο, απευθύνουμε πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να παρουσιάσει σε αυτήν τη συνάντηση ένα θέμα προς συζήτηση ή να κάνει μια ανακοίνωση, αρκεί να μας ενημερώσει εκ των προτέρων, ώστε να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα. Η διοργανώτρια ομάδα θα επιχειρήσει να αναδείξει τους παράγοντες εκείνους που ρυθμίζουν και καθορίζουν την καλλιτεχνική δημὶ¿υργία και να εμπλέξει θεσμικούς εκπροσώπους, επιχειρηματίες, συνδικάτα κ̀±ι πολιτιστικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει για το μέλλον τη σταθερή συμμετοχή καλλιτεχνών και να εξασφαλίσει την προβολή και τη βιωσιμότητα του project.
Η πλατφόρμα @workNetwork δε θα εστιάσει μόνο στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και την καθιέρωση μιας τακτικής ετήσιας συνάντησης για ανεξάρτητους καλλιτέχνες της εναλλακτικής σκηνής. Στόχος είναι επίσης η συμμετοχή ανθρώπων από διάφορες ομάδες του εργαζόμενου πληθυσμού, πανεπιστήμια, ερευνητές, πολιτιστικές οργανώσεις και ιδρύματα. Στη διάρκεια χωριστών συναντήσεων και εργαστηρίων, άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους θα συζητήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν και έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και την προσωπική έκφραση. Συνεχίζοντας κατά κάποιο τρόπο το project της προηγούμενης χρονιάς με τίτλο “Η Ιστορία της Εργασίας”, και σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η καλλιτεχνική έκφραση στην καθημερινή ζωή των εργαζόμενων ανθρώπων, η φετινή συνάντηση θα εστιάσει στη σχετική θεματολογία με τίτλο “Τέχνη, Πολιτισμός και Εργαζόμενος”.
Αυτή η πρωτοβουλία θα μας δώσει την ευκαιρία να συγκρίνουμε μοντέλα πολιτιστικής πολιτικής και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς εκείνους που κινητοποιούν το ενδιαφέρον των πολιτών προς τις τέχνες και προωθούν τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις διαφορετικές χώρες. Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε πώς συνδέονται εργασία και δημιουργικότητα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός και η τέχνη συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή.
Για αυτόν το λόγο σημαντικό κομμάτι αυτής της συνάντησης είναι αφιερωμένο στις μειονότητες και τα προβλήματά τους. Εκπρόσωποι αυτών των κοινωνικών ομάδων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις δυσκολίες που αυτοί οι άνθρωποι συναντούν στην προσπάθεια έκφρασης της πολιτιστικής τους ταυτότητας σε έναν άλλο τόπο. Θα μιλήσουν για τη διαφορετικότητα στη σύγχρονη κοινωνία, την ξενοφοβία, τις ιδιαίτερες ανάγκες και το δικαίωμα του καθενός στον πολιτισμό, καθώς και για τις ευκαιρίες που έχουν και τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στη δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων και προϊόντων και να επωφελούνται από αυτά.