ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ , Ο ΟΓΚΙ , ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ...
ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΠΟΥ, ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ…
ΕΚΕΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΠΙΚΙ , ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ "ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΑΠΟΔΟ ΚΟΣΜΟ".
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΤΟΥΣ "ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ" ΤΟΥΣ, ΕΝΑΝ ΑΓΓΛΟ ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ΤΟΝ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ, ΤΗ ΜΙΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ 1993, ΜΙΑ ΠΑΠΙΑ, ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ, ΕΝΑ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΛΛΑ ΙΚΑΝΕΣ ΑΚΟΜΑ...ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟ ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ Ή ΣΤΟ ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.
Η θεατρική ομάδα ΔΕΝ είναι:
Σκηνοθεσία /Φωτισμοί
Ιωσηφίνα Δάρρα
Σκηνικά
Ιωάννα Κωνσταντινίδη
Κοστούμια
ΔΕΝ
Επιμέλεια ηχογραφήσεων
Μάνος Πατερακής, Θάνος Αργυρίου
Βίντεο
Ιωσήφ Βικτωράτος
Ηχοληψία
Άκης Παπαβασιλείου, Κάβουρας
Διανομή
Μητέρα Όγκι, κάμερα, πάπια
Αγγελική Παπαβασιλείου
Όγκι
Θάνος Αργυρίου
Ηχογραφημένη Φωνή Σέρβας,Μαμά της Μπικι
Ιωσηφίνα Δάρρα
Γκρινιάρης, Γ.Γ. ΝΑΤΟ,Σκοπευτής
Βαγγέλης Ευαγγελάκος
Μπίκι
Κυριακή Ματσαμά
Miss Σαράγεβο
Στέλλα Νούλη
Ρεπόρτερ/ Άντρας με κινητό
Νικόλας Παπαδομιχελάκης
Μόιτσα, πατέρας Μπίκι
Μήτσος Πασχάλης
Διευθύντρια Ζωολογικού Κήπου
Ιωάννα Κωνσταντινίδη
Άννια
Κατερίνα Καραμανλίδου
Βέσνα
Χριστίνα Μανιαβού
Έλενα Πέγκα
Θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ασχολείται επίσης με την πεζογραφία και το σενάριο.
Σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, και σενάριο-συγγραφή θεατρικών έργων στο University of Southern California του Λος Άντζελες. Στις ΗΠΑ έζησε 10 χρόνια, όπου άρχισε την καριέρα της ανεβάζοντας έργα σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης. Στη δεκαετία του 90 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να γράφει θέατρο, πεζογραφία και σενάρια. Θεατρικά έργα: "6 νούμερα ζήλιας", "The Greek Alien & τα δηλητήρια της θάλασσας", "Ένας βασιλιάς που ακούει", "Βαλς Εξιτασιόν", που παίχτηκε στην Αθήνα, στον Βόλο και στη Φραγκφούρτη, "Η Καίτε Κόλλβιτς παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία της μοντέρνας τέχνης", "3-0-1 Μεταφορές", "Όταν χορεύουν οι Go-Go Dancers". To έργο της "Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα" βασισμένο στο παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν ανέβηκε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1999 στο κλαμπ +Soda, σε μορφή πολυθεάματος, με ιδιαίτερη επιτυχία.
Χρησιμοποιεί στα έργα της ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα ή κλασικές ιστορίες, επιδιώκοντας μέσα από αυτά τον προσδιορισμό του παρόντος. Έτσι και στο «Ποιοι είναι οι καινούριοι μας φίλοι» οι περισσότεροι χαρακτήρες και πολλές από τις ιστορίες είναι πραγματικές. Για παράδειγμα ο Όγκι, η Μπίκι, η Μις Σεράγεβο, ο ρεπόρτερ, η Άννια, οι αναφορές στα Τιραννα, στον Τσαουσέσκου κ.α..
Τα έργα της χαρακτηρίζονται από την αποσπασματικότητα, τις συνειρμικές εικόνες, τη χρήση νέων τεχνολογιών (βίντεο, ηχογραφήσεις) και την επιδιώξη του διαλόγου με άλλες φόρμες τεχνών όπως τον χορό και τα εικαστικά. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης επιδιώκει την παρουσίαση των έργων της σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους όπως γκαλερί, κλαμπ, πασαρέλες.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
«Το έργο αυτό γράφτηκε μέσα σε διάστημα αρκετών χρόνων, όσο οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία βρίσκονταν σε τρομακτικές εξελίξεις, τινάζοντας κυριολεκτικά τη γειτονική μας χώρα στον αέρα. Οι άνθρωποι που γνώρισα, όπως και οι ιστορίες τους, με εντυπωσίασαν βαθιά. Χωρίς να είναι κομμάτι της καθημερινής μου ζωής στην Ελλάδα, έγιναν μέρος της εσωτερικής μου ζωής, του ψυχικού μου κόσμου. Μέσα από εκείνους τους ανθρώπους, φίλους, φίλους φίλων ή και αγνώστους, άρχισα να νιώθω πως αυτοί οι τόσο βίαιοι και μπερδεμένοι πόλεμοι μέσα στην Ευρώπη, πόλεμοι που κράτησαν χρόνια, με αφορούσαν. Θέλησα να μάθω γι’ αυτούς, και όσο περισσότερα μάθαινα, τόσο συνειδητοποιούσα αυτό που πολλοί από εμάς είτε έχουμε πει είτε έχουμε ακούσει: «όλοι οι πόλεμοι είναι ίδιοι, εκτός από τον δικό μας». Η Βοσνία-όλα αυτά που συνέβησαν εκεί- πονάνε την Ευρώπη. Ποιοι λαοί και κάτω από ποιες συνθήκες μπορούν να υποτάξουν ένστικτα θανάτου τόσο ισχυρά που τους οδηγούν σε ανατριχιαστικές ακρότητες;».
πολυχώρος ΑΛΕΚΤΟΝ (Πλαταιών και Σφακτηρίας, Μεταξουργείο)
Είσοδος (προαιρετικά): 3 ευρώ
διάρκεια παράστασης: 100 ΄