SUDDEN SHOWERS OF SILENCE

rootless1Ξεκινώντας από την Πράγα στις 4 και 5 Ιουνίου η νεοσυσταθείσα Ομάδα RootlessRoot παρουσιάζει την πρώτη της παραγωγή με τίτλο Sudden Showers of Silence. το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα (15 & 16 Ιουνίου), το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (10 Ιουλίου), το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (20 Ιουλίου), το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας (22 Ιουλίου), το Φεστιβάλ Automne en Normandie (Νοέμβριος 07) και στο Culturcentrum DeSpil (Μάρτιος 08).


το έργο

Τόσο κράτησε το αγκάλιασμά τους, που ο έρωτας μαζί τους απελπίστηκε
Paul Celan

Ο Ήρωας και η γυναίκα που αφήνει πίσω.
‘Ενα αγόρι αγκαλιάζει ένα ποτάμι δάκρυα.
Ένα κορίτσι σμίγει με μια χούφτα χώμα.
Νεκροί και ζωντανοί συνάμα παλεύουν κι αγκαλιάζονται εμμονικά βιώνοντας την απώλεια, τον χωρισμό, την απουσία. Παιδιά που παίζουν πόλεμο μες το πεδίο της μάχης, - μες στην επίγνωση της απόγνωσης με την απόγνωση της επίγνωσης.
Με μόνη σίγουρη παρηγοριά την καταδίκη τους, δική τους μόνο και αναπόφευκτη και μόνη βεβαιότητα το θάνατο που τους ενώνει εν ζωή.
Η Λίντα Καπετανέα και ο Jozef Frucek αντιμέτωποι με το βαρύ φορτίο της σωματοποίησης του επικού λόγου.

η ομάδα
{mosimage}
Η ομάδα RootlessRoot εδρεύει στην Αθήνα και ιδρύθηκε το 2006 από τους Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek και Βίκυ Κολοβού. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία και παρουσίαση χοροθεατρικών έργων και η οργάνωση εργαστηρίων πάνω σε μια νέα σωματική  έκφραση, βασισμένη στη χειρονομία, ενώ αντικειμενικός σκοπός της, η ολοκλήρωση του ερμηνευτή, έτσι ώστε οι κατηγοριοποιήσεις του ως ηθοποιού, χορευτή και τραγουδιστή να παύσουν να είναι τόσο ξεκάθαρες. Επίσης, η ομάδα προσκαλεί σε συνεργασία καλλιτέχνες διαφορετικών κλάδων, με στόχο την επανεξέταση της πρωταρχικής σχέσης μεταξύ κοινού και ερμηνευτή, όπως αυτή συναντάται στην έννοια του «Αδειάσματος» του Ζεν, αλλά και στο Σωκρατικό «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

οι χορογράφοι

Λίντα Καπετανέα

Γεννημένη στην Αθήνα το 1973, η Λίντα Καπετανέα έλαβε το πτυχίο της από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 1993. Αποφοιτώντας συνεργάστηκε με διάφορες ελληνικές ομάδες όπως οι Sine qua non και Χορευτές.
Ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (1996–98) μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου συνέχισε τις σπουδές της στα στούντιο Merce Cunningham Studio, Movement Research και DanceSpace ενώ συνεργάστηκε με τη Σουηδή χορογράφο Irene Hultman στο έργο “Fire and Ice” (1998). Το 2002 η Λίντα Καπετανέα έλαβε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για το έτος 2001/2 από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ενώ την ίδια χρονιά γίνεται μέλος της ομάδας “Ultima Vez”, συμμετέχοντας σε δημιουργίες όπως το “Blush”, “Sonic Boom” και “Pure”. Το 2006 επιστρέφει στην Ελλάδα και ιδρύει με τους Jozef Frucek και Βίκυ Κολοβού την ομάδα RootlessRoot. Διδάσκει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης καθώς και σε διάφορες ακαδημίες και στούντιο της Ευρώπης (SEAD Salzburg, Dot 504 Prague, Budapest Contemporary Dance Academy κ.α.)


Jozef Frucek

Ο Jozef Frucek αποφοίτησε από την Ακαδημία Μουσικής και Δραματικών Τεχνών (VSMU) στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας το 1997. Το 2001 κέρδισε τον τίτλο του Διδάκτορα στον τομέα της τέχνης (PHD, ArtsD) με την εργασία «Τεχνική Φωνής – Αναπνοή και Κίνηση». Από το 1997 εξασκείται τακτικά στα συστήματα Κινεζικών Εσωτερικών Πολεμικών Τεχνών Tai Chi Chuan και San Feng. Ως δάσκαλος, εργάζεται τακτικά στην Ακαδημία Θεάτρου και Τεχνών (Μπρατισλάβα, Σλοβακία), στο Κέντρο Χορού Jette (Βρυξέλλες, Βέλγιο) και στην Αθήνα. Επίσης διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, στο RITS και στο KVS (Φλαμανδικό Βασιλικό Θέατρο, Βέλγιο, Βρυξέλλες). Ο Jozef Frucek εργάζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ανοιχτή Ουδέτερη Πρόταση» που εστιάζει σε τρόπους εφαρμογής της μεθοδολογίας των πολεμικών τεχνών στην εκπαίδευση ηθοποιών, performers και χορευτών. Από το 1996 έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς θεατρικές και χορευτικές παραγωγές (Ultima Vez, Anna Sedlackova, Elen Weinzierl, Tanz Atelier Wien κ.α.). Ως σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με το RITS (Σχολή Δράματος και Τέχνης, Βέλγιο), το KVS σε συμπαραγωγή με τους οργανισμούς Kunst Festival des Arts, La rose des Vent/Scene Nationale Lille, Theatre National κ.α. ενώ έχει τιμηθεί για την παραγωγή No Enter με το βραβείο Jarmila Jerabkova Prize. Το 2006 έρχεται στην Ελλάδα και ιδρύει με τους Λίντα Καπετανέα και Βίκυ Κολοβού την ομάδα RootlessRoot. Διδάσκει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης καθώς και σε διάφορες ακαδημίες και στούντιο της Ευρώπης (SEAD Salzburg, Dot 504 Prague, Budapest Contemporary Dance Academy κ.α.)

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη, χορογραφία και εκτέλεση:Jozef Frucek και Λίντα Καπετανέα
Μουσική:Δημήτρης Δεσύλλας
Σχεδιασμός ήχου:Άγης Γυφτόπουλος
Σκηνογραφία/Σχεδιασμός φωτισμού:Δημήτρης Νασιάκος
Δραματουργία:Μάρθα Φριτζήλα
Κοστούμια:Νατάσα Δημητρίου
Φωτογραφία:Λίλα Σωτηρίου
Ηχητικά Γλυπτά:Λουκάς Τσολακιάν

                                     Πρόγραμμα περιοδείας

ΙΟΥΝΙΟΣ 07
Δευτέρα 4 & Τρίτη 5, 21:00
Archa Theatre, Πράγα, Τσεχία (παγκόσμια πρεμιέρα)
Παρασκευή 15 & Σάββατο 16, 21:00
Ελληνικό Φεστιβάλ, Πειραιώς 260

 
ΙΟΥΛΙΟΣ 07
Τρίτη 10, 21:00
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Παρασκευή 20, 21:00
13ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Κυριακή 23, 21:00
Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 07
Automne en Normandie, Ρουέν, Γαλλία

ΜΑΡΤΙΟΣ 08
Culturcentrum DeSpil, Roeselare, Βέλγιο


Επικοινωνία με τον Τύπο
Νίκος Λεγάκης, 693.6509210, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Βίκυ Κολοβού, 694.8273349 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Πληροφορίες Koyinta

Off Canvas sidebar is empty