του Φρ. Ντύρρεμαντ

Μια μικρή πόλη της Κεντρικής Ευρώπης που αργοπεθαίνει από οικονομικό μαρασμό, έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες για τη σωτηρία της στην επίσκεψη μιας γηραιάς κυρίας. Πρόκειται για μια γυναίκα που σαράντα χρόνια πριν εγκατέλειψε τη γενέτειρά της και ξεκίνησε άγνωστη μεταξύ αγνώστων και ανυπόληπτη, να δικαιώσει την ύπαρξή της και να αποκτήσει όλα όσα επιθυμούσε. Τώρα επιστρέφει στην πόλη συνοδευόμενη από τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας του κόσμου.

 Σκοπός της επιστροφής της είναι να εκδικηθεί αρχικά τη μικρή κοινωνία που πριν τέσσερις δεκαετίες την εξευτέλισε και την διαπόμπευσε και στη συνέχεια να τιμωρήσει με τον χειρότερο τρόπο τον τότε εραστή της ο οποίος πριν από χρόνια την εγκατέλειψε χωρίς να σκεφτεί ούτε καν το γεγονός ̀Œτι είχε στα σπλάχνα της το παιδί του.
 
Με την τεράστια περιουσία της καταφέρνει να εξευτελίσει ανθρώπους και θεσμούς της πόλης και να μεταβάλλει τα πάντα σε θέμα απλής αγοραπωλησίας. Εξαγοράζει τον δικαστή, δυο ψευδομάρτυρες και όλους όσοι στο παρελθόν είχαν συμβάλλει στη διαπόμπευσή της. Κι επειδή το χρήμα αποδεικνύεται πάντοτε το μοναδικό ανίκητο όπλο, η Γηραιά Κυρία φεύγει και πάλι από την πόλη έχοντας εκπληρώσει απόλυτα το στόχο της.

(κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη, σε μετάφραση της Ηώς Αμανάκη)