Off Canvas sidebar is empty

Γρηγόρης Γιαρέλης η μουσική είναι μέσο αναστοχασμού

Γρηγόρης Γιαρέλης Η μουσική ως επαγγελματική δραστηριότητα ήρθε ως απόφαση λίγο μετά τα εφηβικά μου χρόνια. Είναι ένα πεδίο της ανθρώπινης σκέψης αλλά και πράξης που δίνει μεγάλο χώρο στην έκφραση πράγμα που θεωρώ πολύ σημαντικό.

 

Τι είναι για εσάς η μουσική

Είναι μέσο αναστοχασμού, μέσο χαλάρωσης και απόλαυσης, πεδίο έκφρασης και εργασίας. Ίσως κάπως έτσι θα το συνόψιζα.

 Γρηγόρης Γιαρέλης

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας

Με συγκινούν ιδιαίτερα σκοτεινές περίοδοι της ανθρώπινης ιστορίας, τραγικές θα έλεγα που έχουν να κάνουν με πόλεμο ή με απώλεια. Βρίσκω κάτι πολύ ποιητικό και μια αιτία προβληματισμού σε αυτές. Βέβαια ίσως αυτό είναι μια μονάχα αιτία έμπνευσης. Θα έλεγα πως αισθάνομαι την πιθανότητα ή τη δυνατότητα συγκίνησης ακόμα και σε μια απλή πράξη ή σε μερικές λέξεις…

 

Τι θυμάστε από την πρώτη φορά που ήρθατε σε επαφή με τις νότες

Παρόλο που ήρθα σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρός, ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές σε σχετικά μεγάλη ηλικία, περίπου στα 19 μου χρόνια. Ένιωσα μια περηφάνια. Σαν να ήμουν σε θέση πλέον να αποκωδικοποιήσω κάτι που πριν μου ήταν άγνωστο.

Ποια είναι τα μουσικά ακούσματα που σας επηρέασαν

Σίγουρα έχω επηρεαστεί από κλασικούς συνθέτες, ιδιαίτερα από την κλασική και τη ρομαντική περίοδο της μουσικής. Υπάρχουν επίσης ακούσματα που αφορούν το Blues όπως και ακούσματα που συνδέονται με το rock στις πιο ήπιες αλλα και “επιθετικές” του μορφές αν μπορώ να το πω έτσι.

Μίλησε μας λίγο για την σημερινή κατάσταση στην μουσική

Θα μιλήσω για την κατάσταση στην Ελλάδα πρωτίστως. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική η επένδυση στη μουσική και στη μουσική παιδιά των ανθρώπων. Όπως και στην τέχνη γενικότερα. Θεωρώ πως η σχέση μας με την τέχνη στην Ελλάδα είναι περισσότερο προσωπική μας υπόθεση παρά μια κοινωνική και διαδεδομένη πραγματικότητα. Όμως είναι απαραίτητες οι αλλαγές προς μια κατεύθυνση περισσότερο ουσιαστικής εκτίμησης του ρόλου της τέχνης και της μουσικής ειδικότερα στη ζωή μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο.

 

Θα μας αναφέρετε 5 πολύ αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε 

Πραγματικά δύσκολη ερώτηση…

Το 2ο κοντσέρτο του Brahms για πιάνο και ιδιαίτερα το πολύ αγαπητό μου 4ο μέρος…

Απλώς μου αρέσει πολύ.

Μια σειρά από μαζούρκες του Chopin, γιατί αγαπώ πολύ χορούς παιγμένους στο πιάνο.

To ίδιο και για μια σειρά απο valses του ιδιου συνθέτη.

Και κάτι διαφορετικό, ένα αριστουργηματικό τραγούδι θεωρώ της σύγχρονης ροκ μουσικής, το high hopes των Pink Floyd.

Τέλος ένα τραγούδι που πρώτοτραγούδησε η Sarah Vaughan και το οποιο λεγεται Charade. Των Henry Mancini και Johnny Mercer. Το πρωτοακουσα χωρίς να το προσέξω πιάνοντας τον εαυτό μου να επιστρέφει με αγωνία σε αυτό για να το ξανακούσω. Δεν είμαι βέβαιος γιατί, πέρα από το ότι είναι μελωδικά πανέμορφο.

 

Ο Γρηγορης Γιαρελης, κιθαριστας και τραγουδιστης του blues, γεννηθηκε στην Αθηνα.
Η επαφη του με το blues ηρθε σε μικρη ηλικια μεσα απο δισκους του Muddy Waters και του Buddy Guy.
Ξεκινησε να παιζει κιθαρα στα 10 του χρονια. Κιθαριστες οπως ο Otis Rush, Albert King, Albert Collins, Ronnie Earl, Buddy Wittington αποτελουν καποιες απο τις βασικες επιρροες του.
Απο το 2004 βρισκεται στη σκηνη στο πλαισιο μουσικων σχηματων ή ως σολο μουσικος, ενω εχει μοιραστει το παλκο με καλλιτεχνες οπως ο Lucky Peterson, Michael Dotson και Eddie Taylor jr.
To 2012 ολοκληρωθηκε η πρωτη προσωπικη δισκογραφικη δουλεια του με τιτλο "Five years of trouble" με εξι πρωτοτυπες συνθεσεις.

Koyinta Art