Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 12.30 μ.μ., στο Βιβλιοπωλείο IANOS πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Εκδήλωση - Συνέντευξη Τύπου για την σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Στα Μονοπάτια της Επιστήμης. Στην παρουσίαση παρευρέθηκε πολύς κόσμος και πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή των επιστημόνων αλλά και του κόσμου!
Στη σειρά παρουσιάζονται κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες από τους κλάδους της βιολογίας, της φυσικής, της πληροφορικής και της ιατρικής. Συνομιλούν με τον Γιώργο Γραμματικάκη για την ζωή και το επιστημονικό έργο τους, σχολιάζουν σοβαρά επιστημονικά ζητήματα του τομέα τους, αλλά και προβλήματα που αφορούν στην επιστημονική έρευνα και στην παιδεία στην Ελλάδα.. Πρόκειται για άνθρώπους που δεν επιζητούν την δημοσιότητα και που ο τηλεοπτικός φακός σπάνια τους αναζητά. Εκπροσωπούν όμως, όπως και πολλοί άλλοι, το επιστημονικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας – μια “παράλληλη” Ελλάδα – που παρά τις ποικίλες δυσκολίες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, διαθέτει πάθος, οραματισμό και σπουδαία επιτεύγματα για να επιδείξει..
Τα δέκα επεισόδια της σειράς και οι επιστήμονες που παρουσιάζονται είναι ως εξής:
Κώστας Κόκκοτας, Θεωρητικός Φυσικός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στο επεισόδιο Τα Κύματα Του Σύμπαντος μας πλοηγεί με ασφάλεια, ανάμεσα από μαύρες τρύπες και επιθετικούς γαλαξίες, στους αστέρες νετρονίων, στα βαρυτικά κύματα που εκπέμπονται στο σύμπαν και στον τομέα της αστεροσεισμολογίας, πρωτοπόρος του οποίου είναι ο ίδιος. (σκηνοθέτης, Κ. Μπουγιούρης)
Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ανήκει στους διεθνώς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στα τσουνάμι. Διευθύνει το Κέντρο για τα Τσουνάμι του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (U.S.C.). Οι έρευνές του εκτείνονται σε όλους τους ωκεανούς, τα δε αποτελέσματά τους αποτελούν σημεία αναφοράς για τη διαχείριση των ακτών και των παραλιών σε όλες τις χώρες με σχετική πολιτική. Τίτλος επεισοδίου Ο Άνθρωπος Των Κυμάτων. (σκηνοθέτης K. Μπουγιούρης)
{mosimage}
Μαρία Παπαδοπούλη, Επίκουρη Καθηγητήρια της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην αιχμή της έρευνας γύρω από τα ασύρματα δίκτυα, στις Η.Π.Α. και στην Κρήτη, η Μαρία Παπαδοπούλη παρουσιάζει το όραμά της για την επερχόμενη «έξυπνη» καθημερινή ζωή, για την αύρα της πληροφορίας που θα μας αγγίζει κάθε στιγμή, για την ανάπτυξη μίας έβδομης ανθρώπινης αίσθησης. Συγχρόνως, και το όραμά της για την εξέλιξη των φοιτητών και της εκπαίδευσης. Τίτλος επεισοδίου Η Αύρα Της Πληροφορίας. (σκηνοθέτης, Κ. Μπουγιούρης)
Λεωνίδας Ρεσβάνης, Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Ινστιτούτου ΝΕΣΤΩΡ. Ένα από τα σημαντικότερα πειράματα της σύγχρονης Φυσικής είναι το πείραμα ανίχνευσης νετρίνων, ΝΕΣΤΩΡ. Μέσα από αυτό αναδύεται μία νέα αστρονομία, πέρα από το φως και πέρα από την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, από την οποία ο Λεωνίδας Ρεσβάνης και η διεθνής ομάδα του αναμένουν το απρόσμενο. Τίτλος επεισοδίου Αστρονομία Από Τα Βάθη Της Θάλασσας. (σκηνοθέτης, Κ. Μπουγιούρης)
Δάφνη Μανουσάκη , Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης . Από τα Χανιά της Κρήτης στην πρωτοπορεία της έρευνας σε διάφορα ιδρύματα του εξωτερικού. Μετά από μία πετυχημένη περιήγηση σε Αμερική και Ευρώπη αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει την έρευνα της στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Τίτλος επεισοδίου Τα Βιομαθηματικά Και Ο Κόσμος Τους. (σκηνοθέτης, Γ. Κασπίρης)
Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βρέθηκε στην πρωτοπορεία της έρευνας σε διάφορα ιδρύματα του εξωτερικού και έλαβε πολλές διακρίσεις για τη δουλειά του. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι εξαίρετος δάσκαλος και γι αυτό έχει διακριθεψί με πολλά βραβεία. Τίτλος επεισοδίου Η Επικοινωνία Του Ανθρώπου Με Τις Μηχανές. (σκηνοθέτης, Γ. Κασπίρης)
Χρόνης Τζεδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τη Δράμα στην Αμερική, στο Καίμπριτζ και στο Λιντς, στην πρωτοπορεία της έρευνας και με πολλές διακρίσεις για το έργο του, ο Χρόνης Τζεδάκης συνεχίζει την έρευνα του στη Μυτιλήνη και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τίτλος επεισοδίου Η ΑρχαιολογίαΤου Περιβάλλοντος. (σκηνοθέτης, Γ. Κασπίρης)
Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2005 η ομάδα του βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο Καρτέσιου για την ερευνητική της δουλειά πάνω στους αστέρες νετρονίου. Είναι γνωστός στη Θεσσαλονίκη για τη διδασκαλική δεινότητά του στην εκλαΐκευση της επιστήμης. Τίτλος επεισοδίου Η Αρχαιολογία Του Σύμπαντος. (σκηνοθέτης, Γ. Κασπίρης)
Σπύρος Πανδής, Καθηγητής Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τίτλος επεισοδίου Η Ατμοσφαιρική Ρύπανση Και Τα Νανοσωματίδια. (σκηνοθέτης, Γ. Κασπίρης)
Χρίστος Παπαδημητρίου, Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με τον Χρίστο Παπαδημητρίου , γνωστό και σημαντικό ερευνητή στη πληροφορική , καθηγητή σε ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου και της Αμερικής το Μπέρκλευ. Για τον ίδιο οι υπολογιστές και η πληροφορική είναι ο πρόλογος για το διαδίκτυο , το οποίο έχει αλλάξει τον κόσμο. Συζητούν και τολμούν συγκρίσεις της Ελληνικής Ακαδημαικής κοινότητας και έρευνας με εκείνες της Αμερικής. Μας μιλάει ακόμα για τις έρευνες του στην πληροφορική, για το μέλλον του διαδικτύου , για το μέλλον του πλανήτη και για την πλούσια συγγραφική του εργασία . (σκηνοθέτης, Γ. Κασπίρης)
Η Εκδήλωση περιλάμβανε μια δεκάλεπτη προβολή με αποσμπάσματα των επεισοδίων, σύντομη εισήγηση του Γ. Γραμματικάκη και δυο λόγια από τους σκηνοθέτες Γ. Κασπίρη και Κ. Μπουγιούρη.