Off Canvas sidebar is empty

Claudio Salomoni

zeroΟ Claudio Salomoni ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τη μουσική, σπουδάζοντας πιάνο, σαξόφωνο και συνθέτοντας μουσική, με την ποίηση (κυκλοφορεί στην Ιταλία η ποιητική του συλλογή «Generi di fantasia»), τον κινηματογράφο (ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή σεναρίων για ταινίες τρόμου) και  το θέατρο, γράφοντας κωμωδίες και άλλα είδη του θεατρικού λόγου.


Όσον αφορά στο θέατρο, γράφει έργα που ξεχωρίζουν για το ρυθμό και τη δυναμική τους. Στις κωμωδίες του «Πέντε» (Cinque), «Αρθούρος 43» (Arturo 43) «Μια αυλή όπως τόσες άλλες»(Un cortile come tanti), «Τόσοι άντρες, κανένα αρσενικό» (Tanti uomini, nessun uomo), «Εκατό τοις εκατό άντρας» (Criminalmente maschio)
O Salomoni δημιουργεί χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, ήρωες των οποίων η καθημερινότητα ανατρέπεται ακαριαία, δημιουργώντας σκηνές γέλιου και ψυχική ευφορίας. Παράλληλα, προκαλεί το θεατή να ανακαλύψει τις ευαίσθητες πτυχές τους και να ταυτιστεί μαζί τους.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο σύντομα μονόπρακτα «Η προσευχή» και «Κόκκινο πέταλο, μαύρο πέταλο», στ αοποάι ο συγγραφέας εξετάζει θέματ α όπως η θρησκευτική πίστη και οι ακρότητες στις οποίες οδηγούν τους ανθρώπους οι πολιτικές τους πεποιθήσεις.
O Salomoni συνέθεσε τη μουσική για τα δυο μιούζικαλ που έγραψε: «Το προάστιο των μοναχικών γάτων» και «Το κάστρο του χαμόγελου».


Περιλήψεις θεατρικών έργων


1. Το προάστιο των χαμένων γάτων (Il quartiere dei gatti dispari)

Είδος: Κωμωδία Μιούζικαλ (commedia musicale)
2 πράξεις
Ρόλοι: 7 ανδρικοί 7 γυναικείοι

Περίληψη
Η ζωή μιας ομάδας ιταλών μεταναστών που ζουν σε ένα αμερικανικο προάστιο. Κάποια στιγμή η ανακοίνωση μιας επικείμενης καταστροφής που θα τους σκοτώσει όλους, προκαλούνται διάφορες αντιδράσεις μπροστά στην επίγνωση του θανάτου. Πρόκειται για μια κωμωδία μιούζικαλ με δραματικές διαστάσεις, όπου το σημείο στο οποίο εστιάζει ο συγγραφέας είναι η πίστη. 16 πρωτότυπα τραγούδια συνοδεύουν τη δράση.

2. Πέντε (Cinque)

Είδος: Κωμωδία (commedia)
1 πράξη
Ρόλοι: 1 ανδρικός / 5 γυναικείοι

Περίληψη
Πέντε φίλες και παλιές συμφοιτήτριες ξανασυναντιούνται πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους και ανακαλύπτουν ότι στα χρόνια του πανεπιστημίου είχαν σχέση και οι πέντε ταυτόχρονα με τον ίδιο συμφοιτητή τους. Και σήμερα όλες έχουν μια σχέση. Τι θα γίνει όμως αν ανακαλύψουν πως και πάλι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο;

3.    Αρθούρος  43 (Arturo 43)

Είδος: Κωμωδία (commedia)
2 πράξεις
Ρόλοι: 4 ανδρικοί/ 2 γυναικείοι

Περίληψη
Ένας επιστήμονας, μετά από 42 αποτυχημένα πειράματα, καταφέρνει να κατασκευάσει τον άνθρωπο της νεάς χιλιετίας: τον Αρθούρο. Το αποτέλεσμα του πειράματος είναι ένα ον μισό άνθρωπος και μισό μηχανή που δεν γνωρίζει τίποτα από τον κόσμο που τον περιτριγυρίζει και θέλει να μάθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με τις αναπόφευκτες παρεξηγήσεις και επιπλοκές.

4.  Θανάσιμα αρσενικός (Criminalmente maschio)

Είδος: Κωμωδία(commedia)
2 πράξεις
Ρόλοι: 5 ανδρικοί / 2 γυναικείοι

Περίληψη
Τη μέρα πριν το γάμο του Ρέντζο, οι αγαπημένοι φίλοι του οργανώνουν ένα μπάτσελορ πάρτι, επιστρατεύοντας μια εκπλητικής ομορφιάς πόρνη. Ανάμεσα στους φίλους υπάρχει και κάποιος που θέλει να ματαιώσει το γάμο, γι’αυτό στέλνει στο γαμπρό μια τρανσέξουαλ ονόματι Ουμπάλντα και ειδοποιεί τη μέλλουσα νύφη...

5.  Μια αυλή όπως όλες οι άλλες (Un cortile come tanti)
Είδος: Κωμωδία (commedia)
2 πράξεις
Ρόλοι: 7 ανδρικοί / 3 γυναικείοι

Περίληψη
Σε μια αυλή στην περιφέρεια του Μιλάνο, δυο ηλικιωμένοι συνταξιούχοι παραυρίσκονται στην άφιξη ενός ιδιωτικού ερευνητή που παρακολουθεί μια κυρία από το Μιλάνο. Είναι μάρτυρες μιας πιθανής δολοφονίας και βρίσκονται με ένα ογκώδες πτώμα στα χέρια το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να εξαφανίσουν.

6.  Προσευχή (Preghiera)

Είδος: Δράμα (Dramma)
Σύντομο μονόπρακτο
Ρόλοι: 2 ανδρικοί

Περίληψη
Ένας άντρας μπαίνει στην εκκλησία αναζητώντας ένα στήριγμα της πίστης του. Θα ήθελε να τελειώνει μαζί της, δεν θυμάται ούτε το Θεό, αλλά η συνάντησή του με έναν άστεγο θα αλλάξει τις σκέψεις του και, οι χίλιες ερωτήσεις που απευθύνει στο θεό βρίσκουν –αν όχι μια απάντηση- ένα λογικό σκοπό.

7.    Τόσα αρσενικά, κανένας άντρας (Tanti maschi, nessun uomo)

Είδος: Κωμωδία (commedia)
2 πράξεις
Ρόλοι: 6 ανδρικοί

Περίληψη
Ένας εκδότης περιοδικού για gay που έχει φτιάξει τον μικρόκοσμό του και ζει ευτυχισμένος μέσα σε αυτόν, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον αδερφό του τον ιερέα τον οποίο δεν έχει συνατήσει εδώ και δέκα χρόνια.
Η άφιξη του ιερέα και οι εξομολογήσεις του θα προκαλέσουν κρίση στις βασικές θέσεις πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ζωή του πρωταγωνιστή.

8.   Το κόκκινο και το μαύρο πέταλο(Il petalo rosso rd il petalo nero)

Είδος: Δράμα (dramma)
Σύντομο μονόπρακτο
Ρόλοι: 3 ανδρικοί/ 1 γυναικείος

Περίληψη
Πάνω στη σκοτεινή σκηνή υπάρχουν δυο καρέκλες. Στην πρώτη κάθεται ένας άντρας που ξέρει ότι πέθανε το 1943, αφού εκτελέστηκε από τους αντάρτες επειδή ήταν φασίστας.
Στην άλλη καρέκλα κάθεται μια γυναίκα η οποία ξέρει πως πέθανε το 1943, όταν την εκτέλεσαν οι φασίστες.
Στο διάλογο ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ο Μάριο, ένας θεατής από το κοινό.
Δημιουργείται έτσι μια σύγκριση ανάμεσα στον άνθρωπο του 2005 και τους δυο πρωταγωνιστές.
Τον κύκλο συμπληρώνει η φιγούρα του θανάτου, που έρχεται να δώσει νόημα σε όλο αυτό.

9.   Το κάστρο του χαμόγελου (Il castello dei sorissi)

Είδος: Μιούζικαλ (musical)
2 πράξεις
Σκηνικά: 1
Ρόλοι: 7 ανδρικοί / 4 γυναικείοι

Περίληψη
Ένα μουσικό παραμύθι που μιλάει για ένα βασιλιά που τα έχει όλα: ένα ωραίο κάστρο, ένα μεγάλο βασίλειο, μια εκπληκτική βασίλισσα, αλλά παρόλα αυτά δεν καταφέρνει να χαμογελάσει. Γι’αυτό διοργανώνεται ένας διαγωνισμός παγκόσμιας εμβέλειας για να ξαναβρεί ο βασιλιάς το χαμόγελό του. Σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετέχουν προικισμένοι σοφοί, κωμικοί και τραγουδιστές, μάγοι και μάγισσες, οι οποίο πιστεύουν πως έχουν τη συνταγή να κάνουν το βασιλιά να χαμογελάσει. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού και οι μυστικές συμμαχίες αποτελούν το βασικό σημείο αυτού του μιούζικαλ.

Πληροφορίες Koyinta