Off Canvas sidebar is empty

δρΥός τόΠοι

{mosimage}Η θεατρική ομάδα «δρΥός τόΠοι»– είναι μία νεοσύστατη ομάδα, μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούσε από το 1992 μέχρι σήμερα στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού θεάτρου, και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 'Δρυς, Δράση, Δράμα', τρεις λέξεις με την ίδια ετυμολογική ρίζα, που συμβολίζουν το ενδιαφέρον της ομάδας για την προσέγγιση του θεάτρου μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική.  
 Η μελέτη των θρησκευτικών πρακτικών, από όπου προέρχεται το θέατρο, όπως η δενδρολατρεία, κατευθύνει την εργασία της ομάδας μέσω του συνδυασμού μοντέρνων και μεταμοντέρνων στοιχείων, παράλληλα με πολυάριθμες ανταλλαγές τέχνης και έρευνας. Η ονομασία – ΔΡΥΣ – όπως και το δένδρο της βελανιδιάς, σημαίνει την αναζήτηση της αλήθειας, ενός βαθύτερου φιλοσοφικού περιεχόμενου στα έργα και των πλέον αρχέγονων σχέσεων ανάμεσα στον άνθρωπο και στο θέατρο. Διερευνώντας τη φύση του θεάτρου, ακόμη και αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αυτοαναίρεσή του, ως φυσικού τόπου των ιδεών, συνδέουμε τη θεατρική διαδικασία με τα φιλοσοφικά ερωτήματα.

Το σώμα στις παραστατικές τέχνες είναι ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα των συντελεστών της. Στο ενεργητικό της έχει το χορο-θεατρικό δρώμενο: ‘Νέκυια, αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης΄, που παρουσιάστηκε στο Μικρό Μουσικό Θέατρο το Μάρτιο του 2004 και την παράσταση Wittgenstein – Βιτγκενστάιν που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο 2004 στον Άδειο Χώρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση Νέκυια, Το αρχέγονο ταξίδι παρουσιάστηκε στον πρώτο κύκλο επαναλήψεών της (2004 -2005), στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και στο Θέατρο Σκαραβαίος των  Βρυξελλών, στο Θέατρο της Δόρας Στράτου, στο Θέατρο Απόλλων του Πύργου, στο Θέατρο Αδ. Λεμού στις Οινούσσες, στη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Σπηλαιολογικού Συνεδρίου κ.α. και συνεχίζει νέο κύκλο παραστάσεων για το 2006, με παρουσίαση στη Δράμα, στο Αμφιθέατρο Νομαρχίας, και στο Σύλλογο Ποντίων Αργοναύτες - Κομνηνοί.  Με την παράσταση αυτή η ομάδα προτείνει ειδικότερα τη συμμετοχή των ανά περιοχή πολιτιστικών συλλόγων με δικά τους τραγούδια και χορούς που εντάσσεται στο σκεπτικό της παράστασης, καθώς και τη συνεργασία με τους φορείς της Μ. Εκπαίδευσης, ως μία εκδοχή εναλλακτικής μορφής διδασκαλίας και δραματοποίησης του αρχαίου και παραδοσιακού υλικού της ελληνικής και πανανθρώπινης κληρονομιάς μας.

Με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, από το καλοκαίρι του 2005, που πλαισιώνεται από επαγγελματίες καλλιτέχνες, ομάδα πρωτοβουλίας νέων και φοιτητών και Πανεπιστημιακούς ερευνητές, έχει παρουσιασθεί στη Χίο, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού, στον Δήμο Καλλιθέας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ έχει παρουσιασθεί στην Ελλάδα (Πάτμος σπήλαιο αποκαλύψεως), στο ΙΜΕ (Ελληνικός Κόσμος) και στο Urbino Ιταλίας. Η παράσταση αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Νεολαία» υποστηριζόμενο από τη Γεν. Γραμματεία Ν. Γενιάς.

Από τον Οκτώβριο 2006 και μέχρι τον Οκτώβριο 2007 η Ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα δ ρ Υ ο ς  τ ο Π ο ι  παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Αγριοτριαντάφυλλα - Μυστήριον», στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην κατεύθυνση μιας πρωτότυπης αναβίωσης  και  με υπόβαθρο τη γνώση και την έρευνα στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού η χοροθεατρική παράσταση, «Αγριοτριαντάφυλλα» και «Μυστήριον» στοχεύει στην σύγχρονη καλλιτεχνική αναπαράσταση και επομένως ανάδειξη της σημασίας τους για τις σημερινές αναζητήσεις της τέχνης και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. 

Τα «Αγριοτριαντάφυλλα» είναι εμπνευσμένα από το ομότιτλο διήγημα του Ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Μήτση, και αναφέρεται στην ιστορία του μικρού Θοδωρή, ενός 11χρονου αγοριού, αντιμέτωπου με την μικρή κοινωνία ενός Ηπειρώτικου χωριού τη δεκαετία του ’50, το οποίο ανακαλύπτει το χορό, τον έρωτα και τη δύναμη της φύσης. Το «Μυστήριον» με αφετηρία το ομότιτλο μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1965), αποτελεί μια ελεύθερη δημιουργία ως συνέχεια της ενασχόλησης της ομάδας με το υλικό που αναφέρεται στην κάθοδο στον Άδη, μέσα από κείμενα της Οδύσσειας – παραδοσιακό τραγούδι και σύγχρονη ποίηση (Νέκυια, ένα αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης -2004 και  Νέκυια, Το αρχέγονο ταξίδι 2004 - 2006).

 H Άννα Λάζου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Θέατρο στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Είναι επιστημονικός συνεργάτης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάκτορας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Από το 1991 έχει δημιουργήσει τη Θεατρική Πρωτοβουλία Νέων ΔΡΥΣ με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλλιτεχνών και Πανεπιστημιακών και έχει παρουσιάσει δικές της θεατρικές συνθέσεις και  15 περίπου έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Καναδάς, Γερμανία, Μαρόκο κ.α.).

Το 2004 δημιούργησε την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ παρουσιάζοντας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα έργα Νέκυια – Το αρχέγονο ταξίδι και Αντιγόνη του Σοφοκλή. Το έργο της Wittgenstein – Βιτκενστάιν, παρουσιάσθηκε στην Αθήνα από Πανεπιστημιακούς και καλλιτεχνικούς θιάσους και στην Άδεια Σκηνή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (2004).

Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την αρχαία ελληνική γραμματεία (Φιλοσοφία και Φιλολογία), και την αρχαιοελληνική πολιτιστική κληρονομιά και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με θέματα Αρχαίας και Σύγχρονης γενικά Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Θεάτρου και του Χορού. Η έρευνά της στα θέματα του αρχαιοελληνικού χορού συντελείται σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Σωματείου Ελληνικών Χορών ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ. Ιδρυτικό μέλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της AITU/IUTA (Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού θεάτρου) και εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. του C.I.D. (Διεθνούς Συμβουλίου του Χορού).
 

 Φιλοσοφική Σχολή – Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
157 84 Αθήνα Τηλ.: 2107277795 -7,
fax:210 7248979 κινητό: 6948600946
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
www.phil.uoa.gr/~lazou/
Χρήστος Ν. Καρακάσης's Avatar

Χρήστος Ν. Καρακάσης

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές 2016 φωταύγεια 2018 μῆτις . Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine. Ιδρυτής του οργανισμού ΚΟΥΙΝΤΑ IMDB https://www.imdb.com/name/nm3765821