Off Canvas sidebar is empty

έκθεση του ζωγράφου Σπύρου Πουλημένου

{mosimage}Το Μουσείο Βορρέ διοργανώνει έκθεση του ζωγράφου ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ, στη νέα πτέρυγα 1.000 τ.μ. του Μουσείου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από διάφορες χρονικές περιόδους του καλλιτέχνη.Αυτό που καθιστά πρόσθετα ενδιαφέρουσα την παρούσα έκθεση, είναι το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης πριν κωδικοποιήσει, μετά από τις μελέτες του, εγκεφαλικά την τέχνη του, μπήκε σ’ αυτή με την ορμή, την αθωότητα και τον ηρωισμό του αυτοδίδακτου, γεγονός που εμφαίνεται άμεσα από τον πρωτότυπο αυθορμητισμό, την ποικιλία και τη δεξιοτεχνία των συνθέσεών του.

 

Το μέγεθος της καλλιτεχνικής του παρουσίασης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ζωή του καλλιτέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πνεύμα της τέχνης και της δημιουργίας.

Ο Σπύρος Πουλημένος είναι βασικά μια πολύπλευρη, εξευγενισμένη προσωπικότητα τα έργα του οποίου αποδίδονται με ένα ανάλαφρο, ρομαντικό τρόπο.ντυπωσιάζει αμέσως ο πηγαίος δυναμισμός, η φαντασία και η καθαρότητα των συνθέσεων καθώς και η προφανής δεξιοτεχνία στην αβίαστη χρήση και διαμόρφωση του υλικού, που προσφέρουν μια πράγματι ολοκληρωμένη και εμπνευσμένη εικαστική απόλαυση. Σαν ώριμο ποιητή, τον Πουλημένο διακρίνει επίσης ένας προσωπικός και αυθόρμητος οραματισμός που εκφράζεται με έναν φίνο, αλλά όχι εξεζητημένο ρεαλισμό, διάχυτο από λεπτότητα και φως. Έχει λεχθεί ότι ο ρόλος της τέχνης είναι να δημιουργεί έναν κόσμο ο οποίος είναι βιώσιμος. Ο Σπύρος Πουλημένος δημιουργεί μια δική του προσωπική όαση που είναι ευπρόσδεκτη και ελκυστική για όλους.{mosimage}

Αυτό που καθιστά πρόσθετα ενδιαφέρουσα την παρούσα έκθεση, είναι το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης τυγχάνει βασικά αυτοδίδακτος, γεγονός που εμφαίνεται άμεσα από τον πρωτότυπο αυθορμητισμό και τη δεξιοτεχνία των συνθέσεών του. Το μέγεθος της εκθέσεως τυγχάνει επίσης επιβεβαίωση ότι η ζωή του Σπύρου Πουλημένου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το βωμό της τέχνης και της δημιουργίας. Και λέω βωμό διότι όπως είπε κάποτε ο μεγάλος Θουκυδίδης, η τέχνη απαιτεί κουράγιο. Και όπως εμφαίνεται ο καλλιτέχνης διαθέτει άφθονο καλλιτεχνικό κουράγιο, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον.

Bασική επιδίωξη του Μουσείου Βορρέ από την ίδρυσή του ως πολιτιστικό ίδρυμα το 1983 είναι η προβολή, εντός και εκτός Ελλάδας, του διαχρονικού ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού και ιδιαίτερα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής τέχνης. Το διαχρονικό όμως αυτό πνεύμα για να επιζήσει και να συνεχίσει εσαεί απαιτεί συνεχή εμπλουτισμό με νέους, άξιους δημιουργούς. Για το λόγο αυτό η πολιτική του μουσείου μας είναι η υποστήριξη νέων, μεταγενέστερων καλλιτεχνών όπως ο Σπύρος Πουλημένος που κρατούν τη δάδα του πολιτισμού μας φωτεινή και ζωντανή.

διάσημος Άγγλος τεχνοκρίτης John Ruskin είπε κάποτε ότι η καλή τέχνη συνδυάζει αδιάρρηκτα το χέρι, το κεφάλι και την καρδιά. Ο συνδυασμός αυτός ευδοκιμεί απόλυτα στο ιδιάζον έργο του Σπύρου Πουλημένου. Η όλη δουλειά του αποκαλύπτει μια δυνατή, ευαίσθητη καλλιτεχνική προσωπικότητα, το έργο του οποίου είναι βέβαιο ότι θα αντέξει στον χρόνο και στη μνήμη.


ΙΩΝ ΒΟΡΡΕΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΡΡΕ





URL: http://www.spyros-poulimenos.blogspot.com/

E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες Koyinta