Off Canvas sidebar is empty

Η ζωγράφος των Αόρατων Πόλεων Βασιλική Κάππα ταξιδεύει στην Φινλανδία

Εκθεσιακός Χώρος FunnyΜια ξεχωριστή έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον ιδιαίτερο χώρο CULTURE HOUSE FANNY της Φινλανδικής πόλης Vaasa, όπου η εικαστικός Βασιλική Κάππα θα εκθέσει τη γνωστή ζωγραφική της σειρά Αόρατες Πόλεις. Η μαγεία των χρωμάτων, ο επινοημένος χώρος των φιλτραρισμένων από τη μνήμη πόλεων, και η πρωτότυπη ανάγλυφη τεχνική χαρακτηρίζουν τα έργα. Εμπνευσμένα από το ελληνικό τοπίο και πόλεις του κόσμου που η καλλιτέχνις γνώρισε, αφήνουν την ψευδαίσθηση ότι ο θεατής κρατά στα χέρια του μια πόλη.

 

Ο εκθεσιακός χώρος είναι αφιερωμένος στη διάσημη Φινλανδή ζωγράφο Fanny Churberg, με καταγωγή από τη Vaasa, που έζησε τον 18ο αιώνα και έγινε διεθνώς γνωστή για τα εξαιρετικά τοπία της.Εκθεσιακός Χώρος Funny
Η Βασιλική Κάππα έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Φινλανδία, Γερμανία, Αμερική, Καναδάς). Τα τελευταία χρόνια η δημοφιλής ζωγραφική της ενότητα Αόρατες πόλεις, που πρωτοπαρουσιάστηκε σε ατομική έκθεση το 2002 στην Αθήνα, ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου αποσπώντας θαυμασμό.

Η ατομική έκθεση της με τίτλο «Take a trip to the Invisible Cities», έχει παρουσιαστεί στη σουηδόφωνη παράκτια πόλη Korsnäs, στη δυτική Φινλανδία, όπου φιλοξενήθηκε για ενάμισι μήνα (16/1/2015 έως 27/2/2015) στην πινακοθήκη της City Library, ενώ η πρώτη έκθεση είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2014 στην αντίστοιχη πινακοθήκη από τον Δήμο της Φινλανδικής πόλης Vaasa για ένα μήνα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και δεχόμενη πάνω από πέντε χιλιάδες επισκέπτες, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 εκτέθηκε στο European Hall στο Ελσίνκι. Στη συνέχεια οι Αόρατες Πόλεις της παρουσιάστηκαν σε ατομική έκθεση στο Βανκούβερ του Καναδά 4-18 Σεπτεμβρίου του 2017, στην BEAUMONT Gallery, αποσπώντας δεκάδες δημοσιεύματα και την προσοχή του ξένου τύπου.

 

vasiliki kappaΗ Βασιλική Κάππα και το ντοκιμαντέρ “Take a trip”

Η Βασιλική Κάππα, γνωστή και από τη συγγραφική της δουλειά (Η δίαιτα της Ύαινας, μυθιστόρημα, υποψήφιο για κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, εκδόσεις Καστανιώτη, Οι χορευτές των φαναριών, εκδόσεις Κουίντα κ.α.) έγραψε στα αγγλικά το ποιητικό αφήγημα Take a trip to the invisible cities, (εκδόσεις Κουίντα) που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της πρώτης έκθεσης των Αόρατων Πόλεων στη Vaasa της Φινλανδίας. Η ιστορία δημιουργίας αυτού του κειμένου είναι πλέον αλληλένδετη με τη ζωγραφική σειρά των Αόρατων Πόλεων. Κείμενα πάνω στην έννοια και τη φιλοσοφία της πόλης είχε αρχίσει να γράφει από την πρώτη σύλληψη των ζωγραφικών της πόλεων, ωστόσο η ιδέα κορυφώθηκε όταν της ζητήθηκε από τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρακάση να γράψει το κείμενο της αφήγησης για την ταινία που θα σκηνοθετούσε με τίτλο Take a Trip (δημιουργικό ντοκιμαντέρ). Ένα καινούργιο κείμενο γεννήθηκε που η ελληνική του εκδοχή αποτέλεσε την αφήγηση της ταινίας. Το Take a Trip του Χρήστου Καρακάση, με θέμα το ταξίδι από μια πόλη σε μια άλλη, είναι μια πολυβραβευμένη ταινία έχοντας αποσπάσει ως τώρα εφτά βραβεία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Στην αρχική έκθεση των Αόρατων Πόλεων της Βασιλικής Κάππα στη Vaasa δημιουργικό κομμάτι της ταινίας αποτέλεσε το υλικό μιας οπτικοακουστικής εγκατάστασης που προβαλλόταν στον εκθεσιακό χώρο, παράλληλα, σε ένα τρίπτυχο καλλιτεχνικό event όπου ζωγραφική, λόγος και εικόνα συνυπήρχαν μέσα από συνδιαλεγόμενα πρότζεκτ στα πεδία του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής. Φέτος η ταινία ολοκληρώθηκε και έχει ήδη διανύσει έναν μεγάλο κύκλο κερδίζοντας διεθνή προσοχή και πολλά βραβεία. Στην φετινή έκθεση στο CULTURE HOUSE FANNY η όλη πράξη θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά με τιμητική προβολή της ταινίας στην μεγάλη οθόνη, παράλληλα με την έκθεση. Η Ταινία γέννησε ένα νέο δημιουργικό πλαίσιο όπου η ζωγραφική, ο κινηματογράφος και η συγγραφή ενώθηκαν, και προχώρησαν σε μια δημιουργική σύζευξη με σημειολογικές προεκτάσεις που διευρύνουν την τυπική αντίληψη για τα όρια των τεχνών και ιδιαίτερα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ.

Οι Αόρατες πόλεις της Βασιλικής Κάππα, που στην απαρχή τους εμπνέονται από το ομώνυμο βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο, παρουσιάστηκαν αρχικά στην Ελλάδα σε πολλές ατομικές Αόρατες Πόλειςεκθέσεις. Από την πρώτη στιγμή το κοινό τις αγκάλιασε και αυτό ήταν κίνητρο για τη συνέχεια τους. Τα έργα καλούν τους θεατές να βρούνε σε αυτά τις δικές τους συνδέσεις και αναφορές με τον αγαπημένο τους τόπο, γιατί οι πόλεις δεν είναι τα σπίτια αλλά αυτό που υπάρχει γύρω από αυτά. Η ζωγραφική σειρά Αόρατες Πόλεις συνεχίζει τη διαδρομή της, έχοντας εμπνεύσει ως θέμα πολυάριθμες καλλιτεχνικές δράσεις και άλλων δημιουργών.
Culture House Fanny, Vaasa, Φινλανδία

Η έκθεση ανοίγει την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. και θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες έως τις 15 Οκτωβρίου 2020, και οργανώνεται στα πλαίσια συνεργασίας με CULTURE HOUSE FANNY και Vaasa Wildlife Film Festival

 

 

Η Βασιλική Κάππα σπούδασε ζωγραφική και Ψηφιακές Μορφές Τέχνης στο μεταπτυχιακό τμήμα στην Καλών Τεχνών της Αθήνας, σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στη σχολή Χατζίκου, Ελληνική φιλολογία με ειδίκευση στη γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών, Υποκριτική (Βεάκη), έχει δίπλωμα στο κλασσικό και έντεχνο τραγούδι.

 

 

Koyinta Art