Βραβεία digitalwave Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

{mosimage}Λίγες ώρες πριν την λήξη του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, 25 Νοεμβρίου, τα βραβεία του νέου τμήματος του Φεστιβάλ DigitalWave που αφορά στις ψηφιακές κινηματογραφικές δημιουργίες.

Το πρώτο βραβείο στο τμήμα DigitalWave, ο Ψηφιακός Αλέξανδρος (που συνοδεύεται από 15.00 ευρώ), είναι μία κορνίζα με την ψηφιακή εικόνα του Χρυσού Αλέξανδρου. Το βραβείο πήρε η ταινία «Land of Nod» του Ευάγγελου Γιοβάνη, για την ελευθερία της αφήγησης, την αυθεντικότητα των χαρακτήρων, την λογοτεχνική γνώση, την underground αισθητική, την τόλμη στην διαχείριση θεμάτων, τα οποία είναι στη βάση τους πολιτικά, για την αφαίρεση που διέπει το διάλογο και τη δυνατότητα να προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συγκινήσεων, από την αποκρουστικότητα μέχρι την οδύνη. {mosimage}
Με 4 ισότιμες εύφημες μνείες τιμήθηκαν οι ταινίες: - «α» των Γιώργου Λουκάκου και Μαντλέν Ακτύπη, για την εξερεύνηση των αφηγηματικών ορίων και την πειραματική επεξεργασία της εικόνας και του ήχου, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του μέσου - «Έρημος και μόνος για να μου φύγει ο πόνος» του
Νίκου Αλευρά, για το αιρετικό χιούμορ και  τη δημιουργική χρήση του μέσου -«Όνειρα Θερινής Επαρχίας» του Γιώργου Ακσεχερλίδη, για τον ενθουσιασμό, την αυθεντικότητα των χαρακτήρων και την ιδιότυπη καταγραφή της ελληνικής επαρχίας από νέους ανθρώπους και - «Μια Ροζ Παραμάνα» του Νίκου Πομώνη, για το πώς χειρίζεται κοινωνικά θέματα που αφορούν τη νεολαία, και για την προσπάθεια εξομοίωσης πραγματικού και κινηματογραφικού χρόνου.
{mosimage}
Το νέο αυτό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου υπήρξε η αφορμή, μέσα και από μία σειρά συζητήσεων, ώστε να γίνουν γνωστά στο κοινό που παρακολούθησε το Φεστιβάλ τα οφέλη που προκύπτουν από την δημιουργία ταινιών ψηφιακά.

Όπως είπε η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, to DigitalWave ήταν το πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, γιατί αναζωογονεί και το ίδιο το Φεστιβάλ και την ελληνική κινηματογραφία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να κατηγορηθήκαμε ακόμη και ως εχθροί του φιλμ από τότε που ως Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θεσμοθετήσαμε αυτό το βραβείο, εμείς όμως δεν είμαστε εχθροί του φιλμ, αντιθέτως, είμαστε
φίλοι και του καλού κινηματογράφου και του σοβαρού κινηματογραφιστή».
{mosimage}
Παράλληλα σημείωσε ότι ο σοβαρός κινηματογραφιστής δεν υποκύπτει στις ευκολίες που προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα, αλλά τις αξιοποιεί. Και κατέληξε σημειώνοντας: «Δεν αρκεί, βεβαίως, να γυρίζουμε ψηφιακές ταινίες, χρειάζεται και να τις προβάλλουμε. Έτσι, στο δίκτυο αιθουσών του ΕΚΚ έχουμε εγκαταστήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να μη χρειάζεται η δαπανηρή μεταφορά μιας ψηφιακής ταινίας σε φιλμ προκειμένου να προβληθεί σε μια κινηματογραφική αίθουσα».


{mosimage}
Όπως, δε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Γιώργος Παπαλιός, σε λίγα χρόνια αυτή η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα μνημονεύεται ως η απαρχή της ψηφιακής κινηματογραφίας στην Ελλάδα.

Ευγενία Χατζηνικολαίδου

Off Canvas sidebar is empty