{mosimage}Ένα αφιέρωμα στα ολλανδικά ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου Αιώνα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 25 Μαρτίου.

Οι σύγχρονοι Ολλανδοί ντοκιμαντερίστες διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, ακολουθώντας τα χνάρια των σπουδαίων Ολλανδών σκηνοθετών ντοκιμαντέρ της μεταπολεμικής περιόδου και της σχολής που εκείνοι δημιούργησαν.
Εξάλλου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως.
Κοινό στοιχείο των ολλανδικών δημιουργιών που θα παρουσιαστούν τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη είναι η κριτική, αλλά και ευαίσθητη ματιά των σκηνοθετών τους. Οι Ολλανδοί ντοκιμαντερίστες έχουν καταγράψει τον ανθρώπινο πόνο, την ιστορία τόπων μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα, τις ελπίδες ανθρώπων οι οποίοι διατηρούν την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο μέλλον, παρόλο που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, αλλά και τυραννισμένες εξόριστες ψυχές που ονειρεύονται την επιστροφή στην πατρίδα.
{mosimage}
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το φιλμ «Για πάντα / Forever» της Heddy Honigmann, όπου η σκηνοθέτις αποκαλύπτει την μυστήρια ομορφιά του διάσημου νεκροταφείου Περ Λασέζ στο Παρίσι, στο οποίο συναντώνται τα πνεύματα του Σοπέν, του Ζορζ Μελιές, του Όσκαρ Ουάιλντ, του Μαρσέλ Προυστ, της Μαρίας Κάλλας, της Εντίθ Πιάφ, του Τζιμ Μόρισον. Επιστολές αφημένες σε τάφους, λουλούδια και συνομιλίες με τον άλλο κόσμο, σιωπηλές περιπλανήσεις, θρήνος και αγαλ̀»ίαση. Το Περ Λασέζ, είναι τόπος ανάπαυσης για όσους έχουν φύγει και αγαλλίασης και έμπνευσης για αυτούς που μένουν πίσω.

Από την άλλη, το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του Στάλιν / Children of Stalin» του Harrie Timmermans, το οποίο κάνει διεθνή πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει τη ζωή στην ψυχιατρική κλινική στο Σουράμι της Γεωργίας, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Οι ημέρες κυλούν βασανιστικά αργά για τους ασθενείς που περιμένουν τη σούπα τους, ή τον ψυχίατρο για να τους εξετάσει και κυρίως, τα τσιγάρα. Στο μεταξύ, εξακολουθούν να έχουν όνειρα και μιλούν για αυτά.

Στη δημιουργία του Rob Smits «Ο Rudy της ζούγκλας/ Jungle Rudy», σκιαγραφείται το πορτρέτο του Ρούντολφ Τρουφίνο, γιου πλούσιου τραπεζίτη που γεννήθηκε το 1928 στην Χάγη, απαρνήθηκε το μέλλον για το οποίο τον προόριζε η οικογένειά του, εγκατέλειψε την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στη ζούγκλα της Βενεζουέλας. Εκεί, ο Τρουφίνο έφτασε σε απάτητα μέρη, οργάνωσε επιστημονικά ταξίδια, ανακάλυψε καινούργια φυτά και είδη ζώων και έγινε γνωστός ως ο Ρούντι της Ζούγκλας. Μάλιστα, στο καταφύγιό του φιλοξένησε από τον αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ και τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας, μέχρι τον σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζοκ και τον πρίγκιπα Μπέρνχαρντ της Ολλανδίας.

Επίσης πρεμιέρα κάνει στο φεστιβάλ και το ντοκιμαντέρ «Φαιά ουσία / Grey Matter» της Ina van Beek, το οποίο παρουσιάζει την καθημερινότητα τνω ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε ένα γηροκομείο του Άμστερνταμ.

Άλλη μία διεθνής πρεμιέρα με το φιλμ «Κουτσουλιές και κοτόπουλα / Shit & chicks» του Kees van der Geest, που ταξιδεύει ως την απομακρυσμένη αφρικανική σαβάνα στην βορειοδυτική Γκάνα. Εκεί, ένας φιλήσυχος αγρότης χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή μέθοδο προκειμένου να ταΐσει τα κοτόπουλά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά εφτά από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα κάνουν διεθνή πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.