Ο σκηνοθέτης που ενδιαφερόταν για την κοινωνία

{mosimage}Δύο ταινίες, η πρώτη για τη δολοφονία Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και η  δεύτερη για τη δολοφονία ενός Αμερικανού δημοσιογράφου ο οποίος διερευνούσε το 1960 τον ρόλο των καρτέλ πετρελαίου στη Μ.Ανατολή, ζωντάνεψαν στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Πρόκειται για τις ταινίες του σκηνοθέτη Δήμου Θέου Εκατό ώρες του Μάη και Κιέριον, που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960 και 1970, κατακτώντας δικαίως τον τίτλο του πρωτοπόρου.



Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον τίμησε απόψε, σε ειδική εκδήλωση, όπου λίγοι αλλά πιστοί θεατές τον αποθέωσαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
{mosimage}
Ο ίδιος, τους ευχαρίστησε σεμνά και διακριτικά λέγοντας πως ο νεοελληνικός κινηματογράφος του 1960 έγινε από μία παρέα ανθρώπων που ενδιαφερόταν για την κοινωνία.

Θόδωρος Αγγελόπουλος, Σταύρος Τορνές, Σταύρος Τσιώλης, Τάκης Χατζόπουλος είναι κάποια ονόματα που εμφανίζονται στους τίτλους των ταινιών του, άλλοτε σαν ηθοποιοί, άλλοτε σαν παραγωγοί, άλλοτε σαν βοηθοί.

Τους λόγους που το έργο του Δήμου Θέου είναι σημαντικό, τους συνόψισε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Δημοσθένης Αγραφιώτης, προλογίζοντας την εκδήλωση και λέγοντας τα εξής:

{mosimage}
«Επειδή τόλμησε να κάνει πολιτικό κινηματογράφο και να απαντήσει, εκ μέρους του ελληνικού κινηματογράφου, στο ερώτημα που τίθεται διεθνώς για το τι είναι πολιτικός κινηματογράφος. Ακόμα, επειδή ο κινηματογράφος του Δήμου Θέου είναι στοχαστικός, πράγμα που όσο και αν ακούγεται απλό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο κυρίως στη χώρα μας.


{mosimage}



 Και γιατί ο Δήμος Θέος έχει ενδιαφερθεί για αυτό που είναι ελληνικός κινηματογράφος. Κάτι που και μόνο να το ακουμπήσεις χρειάζεται τεράστια αντοχή. Εάν ζούσε τον 19ο αιώνα θα ήταν Κοραής στο Παρίσι μόνο που θα άφηνε τα μουστάκια του και θα επέστρεφε στην Ελλάδα για να πολεμήσει. Στη δεκαετία του 1960 ο Δήμος Θέος ήταν ένας απλός κινηματογραφιστής.
Χρήστος Ν. Καρακάσης's Avatar

Χρήστος Ν. Καρακάσης

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές 2016 φωταύγεια 2018 μῆτις . Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine. Ιδρυτής του οργανισμού ΚΟΥΙΝΤΑ IMDB https://www.imdb.com/name/nm3765821

Off Canvas sidebar is empty