ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

{mosimage}Στις 11 και 12 Μαΐου 2007 θα διεξαχθούν στην Αθήνα, στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, οι εργασίες του Γ’ Κινηματογραφικού Θεματικού Συνεδρίου Εργασίας με τίτλο «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».Το Συνέδριο οργανώνουν φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Έχουν περάσει 20 και πλέον χρόνια από τον πρώτο Νόμο Πλαίσιο του 1986 που υπήρξε καρπός έντονων προβληματισμών, συζητήσεων και συνεδρίων των κινηματογραφιστών και φέρει την υπογραφή της μεγάλης φίλης του Κινηματογράφου αείμνηστης Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Εν τω μεταξύ, προέκυψαν ορισμένες νομοθετικές διορθώσεις, με προεδρικά διατάγματα, τροποποιήσεις και υπουργικές αποφάσεις, που σήμερα αποτελούν το νομοθετικό σώμα που προστατεύει την κινηματογραφική τέχνη στην χώρα μας.

Όμως τα χρόνια περνούν, η τεχνολογική έκρηξη δημιούργησε νέα δεδομένα, ο διεθνής ανταγωνισμός στο πεδίο του κινηματογράφου οξύνεται, οι ευρωπαϊκές κινηματογραφίες παίρνουν ή προσανατολίζονται σε νέα μέτρα. Το κόστος της ζωής κατά τα τελευταία 6 έως 7 χρόνια έχει αυξηθεί περισσότερο από 50%, οι δείκτες ανεργίας σε όλους τους κινηματογραφικούς κλάδους μεγεθύνονται, οι χρηματοδοτήσεις για τις τέχνες μειώνονται δραματικά, το όνειρο της κινηματογραφικής δημιουργίας για πολλούς νέους σβήνει…

Το νομοθετικό σώμα του ελληνικού Κινηματογράφου φαίνεται σήμερα σε πολλά σημεία του γερασμένο, παρωχημένο και ελλιπές. Είναι κοινή πεποίθηση κατά τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για σοβαρές διορθώσεις, αλλαγές και εκσυγχρονισμό του σε όλα σχεδόν τα κεφάλαια του.

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο έντονη η αναγκαιότητα σύνδεσης του Κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού έργου τέχνης γενικότερα με τον Πολιτισμό και την Παιδεία.

Η ελληνική Κινηματογραφία που κατά τα τελευταία 30 χρόνια αποδείχθηκε ένας δυναμικός πρεσβευτής της χώρας μας διεθνώς, αφού έχει κατακτήσει όλα τα μεγάλα διεθνή βραβεία σε δεκάδες κινηματογραφικά Φεστιβάλ του πλανήτη.

Όμως οι νέες ανάγκες δημιουργούν νέες απαιτήσεις. Η κινηματογραφική παραγωγή χρειάζεται πολλαπλά στηρίγματα, ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, κίνητρα επενδύσεων.
Αλλά και ο ζωτικός χώρος των ελληνικών ταινιών συρρικνώνεται. Απαιτούνται θαρραλέα και τολμηρά μέτρα για τη διανομή των κινηματογραφικών ταινιών, κίνητρα για τη δημιουργία νέων αιθουσών σε δεκάδες πόλεις και πολυπληθείς περιοχές που οι κάτοικοι τους στερούνται την δυνατότητα απόλαυσης ενός κινηματογραφικού έργου τέχνης. Η αλλαγή του ρόλου των κινηματογραφικών Φεστιβάλ στις νέες συνθήκες επιβάλλει την εξεύρεση πολιτικών που θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη τους στις ελληνικές περιφέρειες ως σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αυτό το Γ’ Κινηματογραφικό Συνέδριο είναι Εργασίας, γιατί αναζητά ευφάνταστες ιδέες, ρηξικέλευθες προτάσεις και τολμηρές αλλαγές για να ανανεώσουμε την ελπίδα στον ελληνικό Κινηματογράφο κατά την επόμενη δεκαετία.

Σ’ ένα ανοιχτό, οργανωμένο και σε βάθος διάλογο, πρέπει όλοι να επιδιώξουμε τέτοιες αλλαγές, που θα βάλουν στέρεες βάσεις για την απαγκίστρωση της ελληνικής Κινηματογραφίας από την στασιμότητα και θα την θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Η αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού έχει για μας την έννοια ότι θα την απλώσει και με την υιοθέτηση των πορισμάτων του Συνεδρίου και την μετατροπή τους στο νέο σύγχρονο νομοθετικό σώμα.
Οι ώρες αυτές δύο μήνες από τις εργασίες του Γ’ Κινηματογραφικού Θεματικού Συνεδρίου Εργασίας, είναι ώρες ευθύνης για όλους που εργάζονται - ονειρεύονται - δημιουργούν στον Κινηματογράφο.
Χρήστος Ν. Καρακάσης's Avatar

Χρήστος Ν. Καρακάσης

Ο Χρήστος Ν. Καρακάσης Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Tisch School of the Arts. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης (Post graduate diploma in training and development) και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου Post graduate diploma in film and theatre direction. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ.Ως Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων κουίντα και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ Production . Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF και καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ.Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν με άμεσο και περιεκτικό τρόπο την τέχνη αλλά και την τεχνική του κινηματογράφου. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές 2016 φωταύγεια 2018 μῆτις . Αρθρογραφεί στο filmmaker και στο koyinta art emagazine. Ιδρυτής του οργανισμού ΚΟΥΙΝΤΑ IMDB https://www.imdb.com/name/nm3765821

Off Canvas sidebar is empty