50 Χρόνια Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

{mosimage}Ημέρες κινηματογράφου για άλλη μία χρονιά ετοιμάζεται να ζήσει η Θεσσαλονίκη. Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου βάζει τα καλά του για να γιορτάσει μαζί με τους σινεφίλ φανατικούς οπαδούς του τα πενηντάχρονά του.Μισός αιώνας ζωής συμπληρώνεται φέτος για την μεγάλη αυτή πολιτιστική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει και παρουσιάζει μερικές από τις πλέον αξιοσημείωτες νέες κινηματογραφικές παραγωγές από όλο τον πλανήτη.


Από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου, και με κεντρικό σύνθημα «Why cinema now?», το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί ταινίες από όλο τον κόσμο, παρουσιάζει σημαντικά αφιερώματα σε κινηματογραφιστές και εθνικές κινηματογραφίες, οργανώνει masterclasses και εκθέσεις, αλλά και προβληματίζει.

Παρά τον εορταστικό χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, δεν λείπουν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις, καθώς πολλοί Έλληνες σκηνοθέτες, μέλη της κίνησης «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», αποφάσισαν να απόσχουν από το φεστιβάλ, ζητώντας την ψήφιση νέου κινηματογραφικού νόμου, αλλά και καταγγέλλοντας το γεγονός ότι καταψηφίστηκε ο ετήσιος απολογισμός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.Από την πλευρά του βέβαια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του διέψευσε ότι καταψήφισε τον απολογισμό.

Πάντως οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», αποφάσισαν να διοργανώσουν μία εβδομάδα ελληνικών ταινιών από τις 5 έως τις 11 Νοεμβρίου, όπου θα προβληθούν ταινίες οι οποίες θα απέχουν από το 50ο Φεστιβάλ.
Η αποχή ωστόσο, δεν θα είναι ολική, αφού οκτώ Έλληνες σκηνοθέτες, οι Ερρίκος Ανδρέου, Σταύρος Ιωάννου, Σταύρος Καπλανίδης, Κυριάκος Κατζουράκης, Δημήτρης Κολλάτος, Βασίλης Νεμέας, Σοφία Παπαχρήστου και Περικλής Χούρσογλου, αποφάσισαν να συμμετάσχουν με ταινίες τους στο Φεστιβάλ, οι οποίες θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού, καθώς οι αιτήσεις για συμμετοχή ήταν εκπρόθεσμες. Οι οκτώ σκηνοθέτες θεωρούν ότι το Φεστιβάλ κάνει καλό στον ελληνικό κινηματογράφο, αν και ζητούν, όπως όλοι, νέο κινηματογραφικό νόμο.
Αποχή από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του φεστιβάλ αποφάσισαν και οι μικρομηκάδες, αντιδρώντας και αυτοί στην καθυστέρηση ψήφισης νέου νόμου για τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ζητούν υποστήριξη των ταινιών μικρού μήκους.

Στο ζήτημα που προέκυψε με την αποχή των Ελλήνων κινηματογραφιστών από την 50η διοργάνωση του Φεστιβάλ αναφέρθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Αθήνα η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη. Η κυρία Μουζάκη τόνισε: "Μαζί μας θέλαμε να έχουμε και φέτος όλους τους Έλληνες δημιουργούς. Όσοι δεν είναι μαζί μας, μας λείπουν. Και λείπουν από αυτή την στιγμή που ανήκει σε όλους: ανήκει σε όσους εργάστηκαν και σε όσους εργάζονται για να γίνει πράξη αυτό το φεστιβάλ, αλλά ανήκει και σε όσους έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν το ελληνικό σινεμά. Όμως ξέρω πως η σκέψη και η έγνοια μας συναντιούνται, μια που το φεστιβάλ στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει πάντα το ελληνικό σινεμά. Ακόμα κι αν τώρα δεν είμαστε όλοι εδώ, εμείς εξακολουθούμε να δουλεύουμε με πάθος για έναν μεγαλύτερο ορίζοντα στο ελληνικό σινεμά, για ένα άνοιγμα πιο ευρύ προς την παγκόσμια κινηματογραφική αγορά".

ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

* Το φεσtιβάλ ξεκινά επίσημα από το Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας "Soul Kitchen" του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, που θα δώσει το παρόν. Ταινία λήξης, το φιλμ "Les herbes folles" του Αλέν Ρενέ.

* Το Διεθνές Διαγωνιστικό περιλαμβάνει φέτος 15 ταινίες, δύο από τις οποίες είναι ελληνικής παραγωγής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο παγκόσμιες πρεμιέρες, μία διεθνής και οκτώ ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

* Το Ελληνικό Πρόγραμμα είναι φέτος ελλιπές, λόγω της αποχής των κινηματογραφιστών και περιλαμβάνει οκτώ ταινίες, το πρόγραμμα DigitalWave, καθώς και οκτώ ταινίες που δημιούργησαν φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μιά σημαντική τιμητική εκδήλωση, στην οποία θα τιμηθούν σημαντικές προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους, ο Νίκος Κούνδουρος και ο Ντίνος Κατσουρίδης, ενώ θα προβληθεί η ταινία "Το ποτάμι" του Νίκου Κούνδουρου, η πρώτη ταινία που βραβεύθηκε στην 1η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, όπως λεγόταν αρχικά το φεστιβάλ.

* Ισχυρή δόση ρομαντισμού θα έχει η θεματική ενότητα «Focus», καθώς φέτος επιχειρεί, όχι μόνο να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ρομαντισμού και των πολλαπλών απεικονίσεών του στην έβδομη τέχνη, αλλά και να ανανεώσει κινηματογραφικά το είδος των ρομαντικών ταινιών. 

* Σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό είδος είναι αφιερωμένες φέτος οι Ημέρες Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για την Pink Eiga από την Ιαπωνία, που άνοιξε νέους δρόμους στην εξερεύνηση του απενοχοποιημένου ερωτισμού.
Η επιλογή των ταινιών έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Ημερών Ανεξαρτησίας Λευτέρη Αδαμίδη σε συνεργασία με τον Jasper Sharp, συγγραφέα του βιβλίου Behind the Pink Curtain και ειδικό της Pink Eiga, ο οποίος θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες.

* Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας φέρνουν το ελληνικό κοινό σε επαφή και με τον νέο Φιλιππινέζικο κινηματογράφο. Το αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που φέρουν την υπογραφή των πιο αναγνωρισμένων διεθνώς Φιλιππινέζων δημιουργών- Brillante Mendoza, Lav Diaz, Khavn de la Cruz, Pepe Diokno, Adolfo Alix Jr., Raya Martin, John Torres, Sherad Anthony Sanchez, Jim Libiran. Όλοι οι κινηματογραφιστές θα παραστούν στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρωτοφανή άνθιση του φιλιππινέζικου κινηματογράφου.

* Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Γερμανού σκηνοθέτη Werner Herzog, ο οποίος θα έλθει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του, ενώ θα δώσει και ένα masterclass.{mosimage}
Το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον δημιουργό με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την συμβολή του στην Έβδομη Τέχνη, ενώ το αφιέρωμα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης, συμπληρώνεται από ειδική δίγλωσση έκδοση για τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη.

* Άλλο ένα σημαντικό αφιέρωμα του 50υ φεστιβάλ είναι αυτό στον Σέρβο σκηνοθέτη Goran Paskaljevic, έναν από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, που είναι  και παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα δώσει το παρόν για να παρουσιάσει τις ταινίες του και να παραδώσει ένα masterclass. Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη, με τίτλο «Honeymoons», που αποτελεί και την πρώτη σερβοαλβανική συμπαραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου.{mosimage}
Το Φεστιβάλ θα τιμήσει τον Goran Paskaljevic με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την συμβολή του στην Έβδομη Τέχνη, ενώ το αφιέρωμα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», θα συμπληρωθεί από ειδική δίγλωσση έκδοση που επιμελείται ο υπεύθυνος του τμήματος Δημήτρης Κερκινός.

* Το δημοφιλές τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», που συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια, εκτός από το μεγάλο αφιέρωμα στον Paskaljevic, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τις πιο σημαντικές πρόσφατες ταινίες από τη Ρουμανία, την Σερβία, την Σλοβενία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

* Η φετινή διοργάνωση τιμά τον παραγωγό Τζέρεμι Τόμας, ο οποίος έχει τιμηθεί με Όσκαρ για την ταινία "Ο τελευταίος αυτοκράτορας". Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν ταινίες που σηματοδότησαν την διαδρομή του Τόμας, ο οποίος θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ και θα παραδώσει ένα masterclass.

* Το Balkan Fund, το Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για έβδομη συνεχή χρονιά τα επιλεγμένα σχέδια σεναρίου. Έντεκα σχέδια σεναρίου από 10 χώρες έχουν προκριθεί για να πάρουν μέρος στο τριήμερο (14-16/11) εργαστήριο και να διεκδικήσουν τα βραβεία του Balkan Fund.

* Πέμπτη διοργάνωση η φετινή για το φόρουμ συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Νοέμβρη. Το Crossroads έχει στόχο να στηρίζει τους παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους που συνδέονται με τις περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Φέτος έχουν επιλεγεί 17 σχέδια ταινιών.

* Για τέταρτη συνεχή χρονιά το DigitalWave, το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που προσανατολίζεται αποκλειστικά στη σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία, αναδεικνύει και προωθεί τις πιο ενδιαφέρουσες και καινοτόμες φωνές της εγχώριας παραγωγής. Στόχος του DigitalWave 04 είναι να αποτελέσει ξανά ένα σημείο συνάντησης και συνδιαλλαγής των δημιουργών της ψηφιακής εποχής, καθώς και να γίνει ένα εργαλείο διεύρυνσης των εκφραστικών τους μέσων σε ότι αφορά στην παραγωγή, την επεξεργασία, αλλά και την επικοινωνία των ταινιών τους με το θεατή.

* Δεν θα λείψει και φέτος η «Αγορά», σε συνέχεια της επιτυχημένης 4ης διοργάνωσής της, χάριν της οποίας 36 ταινίες από την ΝΑ Ευρώπη εξασφάλισαν διανομή σε 18 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

* Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ παρουσιάζει το Experimental Forum, ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αναδείξει την avant garde πειραματική κινηματογραφική σκηνή, λειτουργώντας ως ένα πεδίο εξερεύνησης, αποδόμησης και επαναπροσδιορισμού του πειραματικού κινηματογράφου σήμερα.
Φέτος, το Experimental Forum, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Βασίλης Μπούρικας, προβάλλει σπάνιες ταινίες σημαντικών δημιουργών του  ανεξάρτητου κινηματογράφου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αναδεικνύει τις πρόσφατες δουλειές δύο σημαντικών εκπροσώπων του πειραματικού σινεμά σήμερα, του Harun Farocki και του Heinz Emingholz, παρουσιάζει το έργο των πρωτoπόρων κινηματογραφιστών Carmelo Bene, Jeff Keen, Timothy Carey και Ljubomir Simunic, συστήνει το πειραματικό φιλμ στους επισκέπτες του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, προτείνει μια ιδιαίτερη performance από τους Metamkine, εγκαινιάζει ένα avant- garde πρόγραμμα για παιδιά και φιλοξενεί μια βίντεο εγκατάσταση των πολυβραβευμένων Marina Grzinic και Aina Smid.

Και η φετινή διοργάνωση θα έχει λαμπερούς καλεσμένους. Ανάμεσά τους, η διάσημη Αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντερ Ντεπλά, ο ελληνικής καταγωγής παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox, Τζιμ Γιαννόπουλος και πολλοί άλλοι σημαντικοί δημιουργοί.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην ιστορική του έδρα, το Ολύμπιον, στις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα, στο λιμάνι, αλλά και στην αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ευγενία Χατζηνικολαίδου

Off Canvas sidebar is empty