{mosimage}Οι Κινηματογραφικές βραδιές στο Rocky συνεχίζονται την Παρασκευή 23 Μάρτη στις 7.30 μ.μ. με την ταινία "Κογιανισκάτσι" (1983), πειραματικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόππολα σε μουσική Φιλίπ Γκλας και σκηνοθεσία Γκόφρει Ρέτζιο, που είναι μία ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, συνώνυμο της πρωτοπορίας στη δεκαετία του ΄80. Οι κάμερες καταγράφουν τοπία της φύσης και τοπία-νεκροταφεία του σύγχρονου πολιτισμού. Η ταινία είναι μια κριτική της σύγχρονης ζωής για την καταστροφή που έχει επιφέρει στη φύση, για την απάνθρωπη εκμηχάνιση και τους φρενήρεις, αλόγιστους ρυθμούς της. Μοιάζει να προτείνει πως πρέπει να διαφυλάξουμε την αρχαία σοφία και να υιοθετήσουμε τρόπους ζωής που να συνδέονται με λιγότερο "προηγμένους" πολιτισμούς. Ο χρόνος επιταχύνεται. Η μέρα διαδέχεται τη νύχτα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Εικόνες του κόσμου, τέλος, συνθέτουν ένα πολύχρωμο χαλί ντυμένο με τα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα του Φιλίπ Γκλας, άλλοτε υποβλητικά και άλλοτε αγχοτικά.
Η ταινία δεν διηγείται μια ιστορία κατά τα πρότυπα του αφηγηματικού κινηματογράφου. Δεν προσφέρει ούτε χαρακτήρες με συνέχεια, ούτε συγκεκριμένες αιτιώδεις συνδέσεις, ούτε και κάποια χρονική διαδοχή μεταξύ των σκηνών. Με μια συναρπαστική σύνδεση μουσικής και εικόνας και χωρίς φωνή αφηγητή, μεταδίδει τα μηνύματά της μέσω των συνειρμών που δημιουργεί η παράθεση των εικόνων και εκεί έγκειται η πρωτοτυπία της.
Κογιανισκάτσι στη γλώσσα της Ινδιάνικης φυλής των Χόπι σημαίνει:
- Τρελή ζωή
- Ζωή σε αναστάτωση
- Ζωή εκτός ισορροπίας
- Ζωή σε αποσύνθεση
- Φάση ζωής που μας καλεί σε άλλο τρόπο ζωής...
{mosimage}Το Σάββατο 24 Μάρτη στις 6.15 μ.μ. στον Α.Σ.Τ.Ο. (Αντιεφησυχαστικό Σύλλογο Τωρινών Ονειροπόλων) Βαλτετσίου 3, στα πλαίσια του Σεμιναρίου "Ανάλυση Ταινίας" του κύκλου ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, που διοργανώνει η Καλλιτεχνική Διάδραση και η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας θα προβληθεί και αναλυθεί από τον Γιάννη Καραμπίτσο το πρώτο αριστούργημα στην πενηντάχρονη καριέρα του Ακίρα Κουροσάβα, "Ρασομόν" (1950) που επηρέασε όχι μόνο το σινεμά αλλά και την μοντέρνα κουλτούρα. Μέσα από μια μη γραμμική αφήγηση, διηγείται την ιστορία ενός φόνου τον 11ο αιώνα, με καταφυγή στις μαρτυρίες των εμπλεκομένων ακόμα και του νεκρού μέσω ενός μέντιουμ, που όμως καμία δεν μοιάζει με την άλλη. Η εικαστική δύναμη της ταινίας είναι τέτοια που δεν έχει σχεδόν ταίρι στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η προβολή της ταινίας, που είναι ανοιχτή για το κοινό της Πάτρας, βασίζεται σε δύο διηγήματα του ιάπωνα Πόε, Ακουταγκάουα και αποτελεί προπομπό του νέου μεγάλου κύκλου προβολών που ετοιμάζει η Καλλιτεχνική Διάδραση αμέσως μετά το Πάσχα σε συνεργασία με τον πολυχώρο Πολύεδρο, με τίτλο "Λογοτεχνία και Κινηματογράφος" (το πρόγραμμα των προβολών θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα) στην υπαίθρια αυλή του Πολύεδρου.