Τί Ζητάει το Σωματείο 'μικρό'

{mosimage} Ο φορέας για την υποστήριξη και τη διάδοση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους (τ.μ.μ.) – μυθοπλασίας, ντοκυμανταίρ, κινούμενου σχεδίου – είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας, σύνθεσης απόψεων και απόφασης, κινηματογραφιστών, κριτικών, κ.α. που συμμετείχαν ή στήριξαν με διάφορους τρόπους το 17ο Φεστιβάλ Δράμας1994. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στις συναντήσεις μας, στις οποίες, συμμετείχαν σποραδικά 40-50 άτομα, επιβεβαίωσαν την ανάγκη μιας ενεργούς στάσης, απέναντι στα προβλήματα – και τις αιτίες τους – που αντιμετωπίζει η τ.μ.μ.
επειδή,
η τ.μ.μ. αποτελεί αυτόνομο κινηματογραφικό είδος, τόσο στο πεδίο της αισθητικής, όσο και στον τομέα της παραγωγής,
επειδή,
υπερασπίζοντας τη τ.μ.μ. υπερασπίζουμε το δικαίωμα ενός διαφορετικού βλέμματος, που εμποδίζεται από το μαζικό χαρακτήρα της σύγχρονης πραγματικότητας,
επειδή,
παρ’ όλη τη θεαματική άνοδο του αριθμού και της ποιότητας της τ.μ.μ. στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, η εθνική μέριμνα παραμένει ανεπαρκής,  
επειδή,
έλειπε ο κατάλληλος φορέας που να ασχολείται καταστατικά και σ’ όλα τα επίπεδα με τη τ.μ.μ.
ΣΗΜΕΡΑ, είμαστε εδώ και ζητάμε και τη δική σας συμμετοχή στην κίνησή μας, στο σωματείο μας.
Μέλη του νέου αυτού φορέα μπορούν να γίνουν οι σκηνοθέτες, οι συντελεστές της τ.μ.μ., οι θεωρητικοί, οι κριτικοί και οι ιστορικοί του κινηματογράφου, πρόσωπα που βοηθούν στην διακίνηση και την προβολή της τ.μ.μ., καθώς επίσης και όσοι αποδεδειγμένα, ενδιαφέρονται για το κινηματογραφικό αυτό είδος.
Οι βασικοί μας στόχοι, όπως αναφέρονται και στο καταστατικό, είναι

1. α) Οργάνωση προβολών και εκδηλώσεων σε συνεργασία και με άλλους φορείς (ταινιολέσχες, ινστιτούτα, κ.τ.λ. για την προώθηση της τ.μ.μ.)
β) Παροχή του απαραίτητου πληροφοριακού υλικού για τη συμμετοχή τ.μ.μ., σε ξένα φεστιβάλ και άλλες διεθνείς διοργανώσεις.
γ) Προώθηση και διακίνηση της τ.μ.μ. στην εγχώρια και ξένη αγορά (τηλεοπτικά κανάλια, κινηματογραφικές αίθουσες).
δ) Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων τ.μ.μ. και κρατικής τηλεόρασης (ζώνες προβολών, δικαιώματα δημιουργών).


2. α)Ενίσχυση και υποστήριξη των προγραμμάτων του Ε.Κ.Κ. για τη τ.μ.μ., με τη θεσμοθέτηση, όμως, συγκεκριμένης ποσόστωσης στον ετήσιο προϋπολογισμό του για την παραγωγή τ.μ.μ.

β)Ουσιαστική παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία και τη λειτουργία της, από το 1986 εξαγγελθείσης, άλλωστε, κρατικής πανεπιστημιακής  σχολής κινηματογράφου (ν. 157/86, άρθρο 2), που αποτελεί ιστορικό αίτημα του κινηματογραφικού χώρου για δεκαετίες, καθώς και για την εφαρμογή και επέκταση των διατάξεων περί κινηματογραφίας στον τομέα της τ.μ.μ. (ν.1806/89, άρθρο 7, για το 1,5%).


3. Δημιουργία Αρχείου Ταινιών Μικρού Μήκους. Η αναγκαιότητα του στόχου αυτού είναι προφανής, πολύ περισσότερο, που το Εθνικό Κιν/κό Αρχείο, που ομοίως έχει εξαγγελθεί (ν. 1597/86, άρθρο 3),  χρόνια μετά υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Σήμερα, λοιπόν, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη της διάσωσης αυτού του πολύτιμου υλικού, που όσο περνούν τα χρόνια χάνεται και καταστρέφεται.

4. α) Διεκδίκηση υποτροφιών για κιν/κές σπουδές, από δημόσιους φορείς.

β) Διεύρυνση της συμμετοχής φορέων (κανάλια, υπουργεία, οργανισμοί) στην παραγωγή τ.μ.μ., αλλά διεκδίκηση χορηγιών και κάθε είδους διευκολύνσεων για τη δημιουργία τ.μ.μ.

5. Έκδοση περιοδικού εντύπου, που θα καλύπτει την ανάγκη ουσιαστικής πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με τη τ.μ.μ.
Θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις, κριτικά και θεωρητικά κείμενα, τεχνικές πληροφορίες, στοιχεία για τα ξένα Φεστιβάλ, ειδήσεις και αγγελίες για υποτροφίες, διευκολύνσεις, προσφορές κ.λπ. Επιδίωξή μας είναι το περιοδικό αυτό, να διατηρεί ανοιχτό διάλογο και με τη ταινία μεγάλου μήκους, καθώς και με τους δημιουργούς της.

6. Υποστήριξη και ενδυνάμωση του Φεστιβάλ Δράμας, καθώς και κάθε άλλου θεσμού που ενισχύει έμπρακτα την τ.μ.μ.


Τοσίτσα 11 Αθήνα 11635Τηλ/Fax 210 8228163email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες Koyinta

Off Canvas sidebar is empty