Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ

5 Μαρτίου 2008 - Θεσσαλονίκη- Εκδήλωση: "Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ" Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ συνδιοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ». Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008 και ώρα 17:00.

Ως ομιλητές έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του επιστημονικού, καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου καθώς και μέλη φορέων ΑμεΑ της Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα Ημερίδας «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ»

Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2008

17:00 Προσέλευση στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» Καφές

17:15 Καλωσόρισμα της Γενικής Γραμματέως Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά - Χειμώνα

Χαιρετισμοί


17:30 - 18:30 «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και ΜΜΕ»

Παρούλα Νάσκου - Περράκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.
Αναστάσιος Λαγόπουλος, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΕΣΑΜΕΑ
Αγλαϊα Κατσιγιάννη, Πρόεδρος Παραπληγικών Ν. Δράμας

Συντονιστής: Δημήτριος Γουσίδης, Πρόεδρος Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜ-Θ

18:30 - 19:30 «Θέματα Αναπηρίας στα ΜΜΕ: Πως τα ΜΜΕ μορφώνουν - διαμορφώνουν»

Αντώνιος Ρέλλας, Σκηνοθέτης - Πολίτης με Αναπηρία
Γεώργιος Μπελίρης, Δημοσιογράφος - Παρουσιαστής εκπομπής «Έκτη Αίσθηση» της ΕΤ3
Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου, Ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ. - πρώην Αντιπρύτανις
Γεώργιος Περπερίδης, Εκδότης ε/φ "Ημερησία", Κιλκίς
Ηλίας Κουτσούκος, Γ.Γ. Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ

Συντονιστής: Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα συγκροτημένο πλαίσιο δράσεων της ΓΓΕ-ΓΓΕ στη θεματική «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» που έχει διαμορφωθεί μετά από σχετική δέσμευση του Υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου κατά το 2ο Διεθνές Συνέδριο «ΑμεΑ και ΜΜΕ» (Αθήνα, 18-19 Ιουνίου 2007),

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οι ακόλουθες βραβευμένες ταινίες από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία -Emotion Pictures που διοργανώθηκε από την ΓΓΕ-ΓΓΕ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη, 16-18 Ιουνίου 2007):

Τα μάτια μου
Έρλεντ Ε. Μο, ΔΑΝΙΑ (2006) – 19 λεπτά

Η Κάτια, δεκαέξι χρονών, και η Κάθριν, οκτώ έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική, τη φύση και γενικότερα, με τις αισθήσεις. Η Κάτια και η Κάθριν είναι τυφλές, αλλά έχουν αναπτύξει τις υπόλοιπες αισθήσεις τους σε τέτοιο βαθμό, που -σε σχεση με τους άλλους ανθρώπους- τις βιώνουν με πρωτοφανή ενθουσιασμό. Ο σκηνοθέτης Έρλεντ Ε.Μο μας παρουσιάζει την εικόνα που έχουν τα δύο κορίτσια για τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους: έναν κόσμο εξίσου πλούσιο και διαφορετικό από τον δικό μας. Οι θεατές της ταινίας έχουν την ευκαιρία να «ξανα-ανακαλύψουν» τον κόσμο μέσα από μια ποιοτική εμπειρία.

Ο Έρλεντ Ε. Μο είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων, έχει βραβευτεί για τα ντοκιμαντέρ του Welcome to Denmark (Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Οδησσού 2003) και Can You Die in Heaven (Οδησσός 2005).

Θεός στον Ορίζοντα
Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Emotion Pictures – 28 λεπτά

Το Emotion Pictures θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά με αναπηρία να γνωρίσουν καλύτερα το χώρο του κινηματογράφου. Μαθητές από το Ειδικό Λύκειο Ιλίου συμμετείχαν σε κινηματογραφικό εργαστήρι με στόχο τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η σκηνοθέτης Λένα Βουδούρη, σε συνεργασία με επώνυμους επαγγελματίες του χώρου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ (σενάριο, κάμερα, φωτισμοί, ήχος). Δημιούργησαν την ταινία Θεός στον Ορίζοντα, σε δικό τους σενάριο. Κεντρική ιδέα αποτελεί η παρουσίαση πορτρέτων των παιδιών μέσα από τα μάτια των φίλων τους.

Ο χορός του Φοίνικα
Καρίνα Έππερλαϊν, ΗΠΑ (2006) – 16 λεπτά

Μια ταινία για την ομορφιά και τη δύναμη του ανθρώπου που αψηφά τις προκαταλήψεις περί «αναπηρίας». Ο χορευτής Χόμερ Αβίλα χάνει το δεξί του πόδι και το μεγαλύτερο μέρος του γοφού του από καρκίνο. Η ταινία αποκαλύπτει ότι με τη δύναμη της καρδιάς και της θέλησης μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και το απίθανο. Μέσα από συνεντεύξεις, πρόβες και θεατρικές παραστάσεις, γινόμαστε μάρτυρες μιας βαθιά συγκινητικής συνεργασίας. Τρία χρόνια μετά τον ακρωτηριασμό του, ο Χόμερ πεθαίνει. Μόνο σε ελάχιστους ανθρώπους είχε αποκαλύψει την απόφασή του να διακόψει τη θεραπεία και να συνεχίσει το χορό.

Ανεξάρτητη δημιουργός ταινιών, η Καρίνα Έππερλαϊν δουλεύει επί τριάντα χρόνια στο χώρο του θεάτρου, είναι καθηγήτρια και κινηματογραφική σκηνοθέτις. Έχει αναπτύξει ένα προσωπικό όραμα για τη σκηνοθεσία και το θέατρο. Έχει ταξιδέψει πολύ, οργανώνοντας συζητήσεις και εργαστήρια σε φεστιβάλ, πανεπιστήμια, συνέδρια και κοινοτικές ομάδες.

Πληροφορίες Koyinta

Off Canvas sidebar is empty