{mosimage}
Το Φεστιβάλ των Δημητρίων φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών δρώμενων και να προβάλλει με σεβασμό και ευαισθησία κάθε μορφή τέχνης.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι προϋπολογισμού 1.107.000 ευρώ και ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.
Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται στην μουσική, αφού από τις 92 εκδηλώσεις, οι 52 αφορούν σε μουσικές εκδηλώσεις, ενώ δεν λείπουν και τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς και ελληνικής σκηνής, όπως ο Goran Bregovic, η Patti Smith, ο Paco de Lucia, η Μαρία Φαραντούρη και η Λυδία Κονιόρδου, ο Δημήτρης Σγούρος.
{mosimage}Εξάλλου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές παραστάσεις και συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, στην μνήμη της Μαρίας Κάλλας και του Νίκου Καζαντζάκη.
{mosimage}
Στο εικαστικό τμήμα, μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν αναδρομικές εκθέσεις του Νίκου Σαχίνη και του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, ενώ στην Casa Bianca θα παρουσιαστεί η ιστορική συλλογή «Τα φιλελληνικά πιάτα».
Info:
Το επίσημο site των Δημητρίων είναι www.dimitriathess.gr
Στην Επόμενη Σελίδα Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου:
{mospagebreak}
{mosimage}
* 8/9, Θέατρο Δάσους, θεατρική παράσταση με την «Ηλέκτρα», από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Peter Stein, με πρωταγωνιστές την Καριοφυλιά Καραμπέτη και τον Γιάννη Φέρτη.
Είσοδος: 20-10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 10-11/9, Θέατρο Δάσους, χορευτική παράσταση με τα διάσημα μπαλέτα από την Ρωσία «Mariinsky Ballet» (τα γνωστά Κίροφ). Το πρόγραμμα αποτελείται απ 2 μέρη: α) 1- act ballet Chopiniana και β) Gala- performance από τους σολίστες του μπαλέτου.
Εισιτήρια: προπώληση 35-25 ευρώ, ταμείο 45-35 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 11/9, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η επίσημη καθιερωμένη εναρκτήρια συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο και διευθυντή ορχήστρας τον Χάρη Ηλιάδη. Το πρόγραμμα: L.V.Beethoven: Εισαγωγή «Λεωνόρα» αρ.1- L.V.Beethoven: Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1- Jean Sibelius: Συμφωνία αρ.5.
Η συναυλία συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Jean Sibelius, 30 χρόνων καριέρας του Δημήτρη Σγούρου και 20 χρόνων δράσης της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Είσοδος: 20-10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
Να σημειωθεί ότι η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά τελικά θα γίνει στις 11, λόγω των εκλογών.
* 13/9, Θέατρο Γης, συναυλία του σπουδαίου Ισπανού κιθαρίστα Paco de Lucia, που έχει ταυτίσει το έργο του με την εξέλιξη της κιθάρας flamengo.
Είσοδος: 60 ευρώ (vip)-50-35 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 13/9, Casa Bianca, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Κομπατσιάρη- Σαραντοπούλου. Η έκθεση θα λειτουργεί έως το τέλος του μήνα.
Είσοδος ελεύθερη.
{mosimage}
* 14/9, Μονή Λαζαριστών, συναυλία των HIM.
Εισιτήρια: προπώληση 40 ευρώ- ταμείο 45 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 14/9, Ινστιτούτο Goethe, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου.
* 14-15/9, Αίγλη, θεατρική παράσταση με το έργο «Ο Απόκοπος» του Μπεργαδή, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, από την εταιρία Θεάτρου Χώρος.
Είσοδος: 15-10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 15/9, Θέατρο Κήπου, ροκ μουσική από τον Ινδικό Ωκεανό, από το επταμελές συγκρότημα «Latheral de Mayotte».
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 21:00
* 17/9, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού με θέμα «Εξέλιξη της Γεωπονικής Σχολής από το 1927 μέχρι σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης»- η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Είσοδος ελεύθερη.
* 18/9, Θέατρο Κήπου, θεατρική παράσταση με το έργο «Το γαλάζιο πουλί» του Μαίτερλινκ, από το παιδικό στέκι του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία του Κωστή Μεγαπάνου.
Εισιτήρια:20 ευρώ- παιδικά 5 ευρώ. Ώρα έναρξης: 19:30
* 19/9, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, επετειακή συναυλία με τον Αγάθωνα και το συγκρότημά του με τίτλο «Σμύρνη- Θεσσαλονίκη, η λεωφόρος των αιώνιων οραμάτων- 85 χρόνια μνήμης». Παράλληλα, με κεντρικό θέμα την Μικρασιατική καταστροφή θα παρουσιαστούν, από τις 17 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, έκθεση ζωγραφικής, έκθεση φωτογραφικού αρχειακού υλικού των προσφυγικών δήμων της Θεσσαλονίκης, έκθεση μουσειακού υλικού της εποχής, καθώς και χορωδιακές συναυλίες.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19:30
* 20/9, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, παρουσιάζει, σε μορφή concertante, την όπερα του GiuseppeVerdi «La Traviata». Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, με αφορμή την σημερινή ημέρα επετείου του θανάτου της.
Εισιτήρια: 25-20-15-10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 20-26/9, κινηματοθέατρο Ολύμπιον, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Βρετανό σκηνοθέτη Carol Reed, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος γίνεται με προσκλήσεις.
{mosimage}
* 21/9, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χορός από την ομάδα χορού «Tango Kinesis», στην παράσταση «Nuevo Tango». Οι άνδρες του συγκροτήματος είναι παραδοσιακοί χορευτές του tango, ενώ οι γυναίκες προέρχονται από τον κλασσικό χορό.
Εισιτήρια: 30-20 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 21/9, Κέντρο Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης (παλιά αλάνα Τούμπας), εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού με τίτλο «Ένα ταξίδι στην ιστορία: τρεις αιώνες σχολικά εγχειρίδια». Στην έκθεση παρουσιάζονται σχολικά βιβλία, κυρίως αναγνωστικά, από την συλλογή της Ευαγγελίας Κανταρτζή. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 20 Οκτωβρίου.
Είσοδος ελεύθερη.
* 21/9, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, συναυλία με τίτλο «Μύθοι γυναικών», με την Μαρία Φαραντούρη και την Λυδία Κονιόρδου, σε μία απρόσμενη μουσική παράσταση, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είσοδος:20-15 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 22/9, Θέατρο Κήπου, ο Παντελής Παυλίδης παρουσιάζει την παράσταση «Ήχοι αιώνων», ένα μουσικό δρώμενο ποίησης, χορικών και χορού, με μουσικές από την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο.
Είσοδος:10-7 ευρώ. Ώρα έναρξης:21:00
* 23/9, Βελλίδειο, συναυλία της Patti Smith και της μπάντας της. Μία από τις πιο σημαντικές μορφές της διεθνούς rock σκηνής επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει ένα show που βασίζεται στο τελευταίο άλμπουμ της με τίτλο «Twelve».
Εισιτήρια: προπώληση 35 ευρώ- ταμείο 40 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 24/9, Δημοτική Πινακοθήκη, εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Η Ελληνική Ενδυμασία: έντυπες πηγές 16ου-19ου αιώνα», από την συλλογή του Ι.Δ. Κιλαλού του Μουσείου Μπενάκη-η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου.
Είσοδος ελεύθερη
* 25/9, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, συναυλία μουσικής δωματίου με την «Orchestra Citta Di Grosseto», μία από τις πιο γνωστές ορχήστρες της Ιταλίας, υπό την διεύθυνση του Michael Palmer και σολίστα τη Νεβάτ- Βερόν Γαλιλαία στο φλάουτο.
Είσοδος: 10 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 26/9, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συναυλία του Goran Bregovic και της Wedding and Funeral Band, σε γνωστά και αγαπημένα κομμάτια του συνθέτη, αλλά και μουσική από τον καινούργιο δίσκο του με τίτλο «Carmen with a happy end».
Είσοδος: 55-35-25 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 26/9, Αλατζά Ιμαρέτ, εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής έργων του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, του γνωστού δημιουργού που ζωγραφίζει, λόγω αναπηρίας, με το στόμα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.
Είσοδος ελεύθερη.
* 27/9, Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «Zarzuela», ένα αφιέρωμα σε αυτό το ισπανικό λυρικό παραδοσιακό τραγούδι, με άριες και ντουέτα.
Είσοδος: 10-5 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00
* 28/9, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασσικής μουσικής, με την Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μουσική διεύθυνση του Παναγιώτη Διαμαντή και σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου.
Α’ μέρος: Κυριάκος Πάτρας: « Ο Σταυραετός», Νίκος Αστρινίδης: Κοντσέρτο-Ραψωδία για βιολί
Β’ μέρος: Χρήστος Σαμαράς: «Μεταμόρφωση», Δημήτρης Θέμελης: Συμφωνία αρ.2.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 21:00
* 28-29/9, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Reworks Festival. Το Φεστιβάλ Μουσικής και Μοντέρνας Τέχνης περιλαμβάνει συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων και D.J’ s ηλεκτρονικής μουσικής, με παράλληλες προβολές visuals σε επίπεδες οθόνες, ενώ θα παρουσιαστούν και εκθέσεις μοντέρνας τέχνης και φωτογραφίας.
Είσοδος 1ης ημέρας: 25 ευρώ- είσοδος 2ης ημέρας: 30 ευρώ. Τιμή εισόδου το διήμερο: 45 ευρώ.
Παράλληλα, στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά το πρόγραμμα «Δημήτρια στα σχολεία». Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου:
* 14/9: Αίθουσα τελετών ΑΠΘ, εναρκτήρια συναυλία του προγράμματος, με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέα Γενιά του Ωδείου Βόρειας Ελλάδας.
* 19/9: Θέατρο Κήπου, εμφανίζονται η Ομάδα παραδοσιακών χορών και ένα συγκρότημα λαϊκής μουσικής του 6ου ΕΠΑΛ ΕΣΠ. Θεσσαλονίκης.
* 21/9: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας- NOESIS, διοργάνωση αστρο-βραδιάς.
* 28/9: Γενί Τζαμί, θεατρική παράσταση με τίτλο «Λίγο πριν- μία εργασία για τον άνθρωπο» από την ομάδα «Τέχνης Νεύμα».
* 30/9: Θέατρο Εγνατία, θεατρική παράσταση με τίτλο «Ομήρου Οδύσσεια, το παραμύθι των παραμυθιών», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, από τον θίασο Culture Factory.
Επίσης, στο πλαίσιο των Δημητρίων στα σχολεία περιλαμβάνονται και η παράσταση «Το γαλάζιο πουλί», στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς και η έκθεση σχολικών εγχειριδίων, που εγκαινιάζεται στις 21 του μήνα.
Να σημειωθεί ότι λόγω της κακοκαιρίας, αναβάλλεται για τις 11 Οκτωβρίου η συναυλία με τον Ερασιτεχνικό Καλλιτεχνικό Όμιλο Μαντολινάτα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αστρινίδη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Η συναυλία θα δοθεί στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 21:00
Στην Επόμενη Σελίδα ακουλουθεί το Πρόγραμμα Οκτωβρίου
{mospagebreak}Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οκτωβρίου:
* 1/10, Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο, εκδήλωση αφιερωμένη στον Δημήτρη Χορν. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μεγάλη έκθεση ντοκουμέντων για τον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό, με φωτογραφίες, λευκώματα, βιβλία, δισκογραφία, χειρόγραφα, αφιερώσεις και αλληλογραφία, ενώ ηθοποιοί θα συμμετάσχουν σε θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Ηθοποιός σημαίνει φως».
* 1/10, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με τίτλο «Εικόνες της Μικράς Ασίας (1782-2001)- Η Ιστορία μέσα από χάρτες, γκραβούρες, επιστολικά δελτάρια και φωτογραφίες».
* 3/10, Γενί Τζαμί, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Πάνου Φειδάκη.
* 3/10, Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, latin συναυλία υπό τον τίτλο «My Spanish Heart», με την πιανίστρια Astrith Baltsan και τον κιθαρίστα Buldi Olier, που θα ερμηνεύσουν μελωδίες latino, flamengo και tango.
* 6/10, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συναυλία παλαιάς μουσικής από το συγκρότημα «Ars Nova» και με ρεπερτόριο από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.
* 6/10, Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, συναυλία του συγκροτήματος Plaza Ensemble και της τραγουδίστριας Γιούλας Μιχαήλ, με μουσική και τραγούδια του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
* 8/10, Θέατρο Άνετον, μουσική από την φολκλόρ ομάδα «Makov Tsvet».
* 9/10, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για όμποε και έγχορδα, με τους Κωστή Χασιώτη, Εύη Δελφινοπούλου και Όλγα Ζερβά, σε έργα των Franz Wilhelm Ferling, Malcolm Arnold, Anton Reicha,
Δημήτρη Δραγατάκη, Δημοσθένη Φωτιάδη και Ντιμιτρι Γκουντιμόβ.
* 2/10, Casa Bianca, εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Κινέζου καλλιτέχνη Zhilong Oi.
* 10/10, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, επετειεακή εκδήλωση για τον εορτασμό δέκα χρόνων από την ίδρυση της χορωδίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια.
* 10-14/10, Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, παράσταση χορού με το έργο «Κιθαιρώνας: ο μυστικός κήπος», από το χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.
* 12, 14, 17 & 20/10, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπερα «Σαλώμη» του Richard Straus.
* 13/10, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συναυλία μουσικής δωματίου με τους Γιάννη Βακαρέλη, Γιώργο Δεμερτζή και το Ελληνικό Κουαρτέτο.
* 13/10, Αποθήκη Γ’ ΟΛΘ, εγκαίνια έκθεσης μουσειακού υλικού- φωτογραφίας με θέμα «Φάροι: μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς».
* 14/10, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, συναυλία για 8 σαξόφωνα και τραγούδι με τον Θεόδωρο Κερκεζο και την Ορχήστρα Σαξοφώνων της νομαρχίας Πειραιά.
* 15/10, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, συναυλία- βυζαντινό αφιέρωμα από την χορωδία της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης «Μαΐστορες της Μακεδονίας».
* 17-21/10, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, παρουσίαση του έργου «ΜΙΝΕΤΤΙ» του Τόμας Μπέρναρντ.
* 18-20/10, Αμφιθέατρο Μονή Βλατάδων, 21ο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Χριστιανική Θεσσαλονίκη».
* 19/10, Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, βραδιά χορού από το χοροθέατρο τέχνης της ΧΑΝΘ, με το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».
* 20/10, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, «Lindjo»- βραδιά χορού, από παραδοσιακό μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Κροατίας.
* 20/10, θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, συναυλία της Παιδικής Χορωδίας του Γ’ προγράμματος της ΕΡΑ, σε έργα των G. Faure, Rossini, Britten, David Stone, καθώς και σε αποσπάσματα από musicals, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών.
* 21/10, θέατρο Άνετον, θεατρική παράσταση με το έργο του Ροζέ Βιτράκ «Βίκτωρ ή τα παιδιά στην εξουσία», σε σκηνοθεσία και μουσική Παύλου Δανελάτου.
* 21/10, θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, «Ας κρατήσουν οι χοροί», μία παράσταση από το τμήμα παραδοσιακών- ελληνικών χορών του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μία ιστορική αναδρομή του λαϊκού τραγουδιού από την Μικρασιατική καταστροφή μέχρι σήμερα.
* 22/10, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συναυλία μουσικής δωματίου με κουαρτέτο εγχόρδων, φλάουτο και πιάνο, και την σοπράνο Διονυσία- Νιόβη Κλαυδιανού.
* 22/10, Αίγλη, συναυλία του Αντώνη Σουσάμογλου και του Γιώργου- Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε συνθέσεις έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής.
* 23/10, δημοτική πινακοθήκη Τούμπας, εγκαίνια της θεματικής έκθεσης «ΦΩΣ+», από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας.
* 24/10, Casa Bianca, εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Τα φιλελληνικά πιάτα», με πιάτα και πιατέλες από ευρωπαϊκή κεραμική, διακοσμημένα με εμβλήματα και παραστάσεις από τον αγώνα της Ανεξαρτησίας.
* 24/10, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συναυλία με το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οι συνεχιστές της παράδοσης», σε επιλεγμένα τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Συμμετέχουν ο Παναγιώτης Λάλεζας και η Αρετή Κετιμέ.
* 24/10, Γενί Τζαμί, εγκαίνια έκθεσης γλυπτικής του καλλιτέχνη Κικώτη.
* 25/10, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Παράλληλα, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα και θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα του. Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιώργος Κουμεντάκης.
* 27/10, Δημοτική Πινακοθήκη, εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής- χαρακτικής του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, από τις συλλογές του Π.Γραμαμτόπουλου και του Γ.Τόλη.
* 27/10, θέατρο Άνετον, παρέλαση φιλαρμονικής εταιρίας «Ο Μάντζαρος».
* 29-31/10, Θέατρο Αμαλία, θεατρική παράσταση με το έργο «Γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλλιαμς, από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη.
* 30/10, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συναυλία μουσικής δωματίου με τίτλο «Trio Tritonous», με τους: Μαρία Μυλαράκη, Kathrin Lenzenweger, Philipp Comploi. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Haydn, Bramhs και Schostakowitsch.
* 31/10, τμήμα Ζωολογίας του ΑΠΘ, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας- κατασκευών με θέμα «Η Βιολογία στην τέχνη».
* 31/10-01/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βραδιά χορού με την Sylvie Guillem, την διεθνούς φήμης χορεύτρια από τη Γαλλία.
Στην επόμενη σελίδα Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Νοεμβρίου:
{mospagebreak}
* Όλο το Νοέμβρη παρουσιάζονται ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας 21 καλλιτεχνών σε 17 cafe-bar της Θεσσαλονίκης.
* 1/11, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, εκδήλωση λόγου με τίτλο «Οικεία ξένη- η λογοτεχνία της διασποράς». Η λογοτέχνης και ιδιοκτήτρια του γερμανικού εκδοτικού οίκου «Ρωμιοσύνη» Νίκη Eidenyer και ο συγγραφέας και κριτικός Γιώργος Ματζουράνης παρουσιάζουν Έλληνες συγγραφείς που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Είσοδος ελεύθερη.
* 1/11, Θέατρο Άνετον, συναυλία σύγχρονης μουσικής δωματίου με έργα του συνθέτη- μουσικολόγου Κώστα Τσούγκρα.
Είσοδος 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 1/11, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, συναυλία του χορωδιακού συλλόγου αποφοίτων του κολεγίου Ανατόλια, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του.
Είσοδος με προσκλήσεις. Ώρα έναρξης 21.00.
* 2-4/11, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, συνέδριο με θέμα «Η Θεσσαλονίκη και η Μοσχόπολη και τα πέριξ αυτής», όπου θα παρουσιαστούν οι σχέσεις της Θεσσαλονίκης με την ιστορική πόλη της βορείου Ηπείρου.
Είσοδος ελεύθερη.
* 3/11, Θέατρο Άνετον, μουσική εκδήλωση με την χορωδία κλασσικής μουσικής «Orchestrino Garmonia», της Μουσικής Ακαδημίας του Ερμιτάζ, ένα σύνολο που συνδυάζει συμφωνικά μουσικά όργανα και παραδοσιακά ρωσικά όργανα.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 21.00.
* 3/11, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, επετειακή συναυλία με τις χορωδίες «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και «Ηδύμελον», με αφορμή την συμπλήρωση, φέτος, 1600 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
Είσοδος 12 και 15 ευρώ. Ώρα έναρξης 20.00.
* 3/11, Βαφοπούλειο, εκδήλωση λόγου αφιερωμένη στον Ρουμάνο λυρικό ποιητή Ion Brad , που υπέγραψε τις πρώτες μεταφράσεις της ελληνικής ποίησης στην ρουμανική γλώσσα.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 19.30.
* 3/11, μέγαρο Νεδέλκου, εκδήλωση με θέμα «Πέντε αιώνες περιηγήσεων και προσκυνημάτων στο Άγιο Όρος, 1405-1930». Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση, έκδοση καταλόγου και διημερίδα.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 19.30.
* 4/11, Αίγλη, μουσική βραδιά με τίτλο «Οι ακαδημαϊκοί παίζουν τζαζ», στο πλαίσιο του Ethno-jazz festival. Παίζει κουαρτέτο τζαζ που αποτελείται από τους ακαδημαϊκούς Λόλα Τότσιου, Θανάση Ζέρβα, Ευγένιο Πολίτη και Αναστάσιο Βασιλειάδη.
Είσοδος 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 5/11, κλειστό γήπεδο ΧΑΝΘ, συναυλία με τον παγκοσμίου φήμης σαξοφωνίστα Chico Freeman, την μοναδική στην Ευρώπη κυρία του Hammond Barbara Dennerlein και τον ντάμερ Dean Terzic.
Είσοδος 25 και 35 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 5/11, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, συναυλία βυζαντινής μουσικής με την χορωδία «Ιωάννης Δαμασκηνός».
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 21.00.
* 5/11, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, ημερίδα με τίτλο «Ο κοσμοπολιτισμός του Καζαντζάκη», με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα.
Είσοδος ελεύθερη.
* 5/11, Βαφοπούλειο, εγκαίνια αναδρομικής τιμητικής έκθεσης του Νίκου Σαχίνη, ενός από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης ζωγραφικής στην Ελλάδα.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα εγκαινίων 19.30. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιανουαρίου του 2008.
* 6/11, Αίγλη, συναυλία στο πλαίσιο του ethno-jazz festival με τους «Tabako trio», δηλαδή τους Κώστα Βόμβολο, Γεώργιο Μπαντούκ- Αποστολάκη και Τάσο Μισυρλή.
Είσοδος 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 7/11, Αίγλη, συναυλία περσικής κλασικής και παραδοσιακής μουσικής με την τραγουδίστρια Parvin Namazi.
Είσοδος 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 7/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συναυλία με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στη μνήμη του πρώτου καλλιτεχνικού διευθυντή της, Κοσμά Γαλιλαία. Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης. Σολίστ: Χρήστος Γαλιλαίας (βιολί). Πρόγραμμα: Johannes Brahms: Κοντσέρτο για βιολί, συμφωνία αρ.4.
Είσοδος 10 και 15 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 8/11, Βελλίδειο, συναυλία, στο πλαίσιο του ethno-jazz festival, με τον διάσημο Γάλλο ακορντεονίστα, συνθέτη και διασκευαστή Richard Galliano και τον πιο γνωστό βιμπραφωνίστα Gary Burton σε ήχους τζαζ και τάνγκο.
Είσοδος 20 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 8/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακό πρόγραμμα και με τίτλο «Χορεύοντας και τραγουδώντας». Το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης σε χορούς από Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία και νησιά, με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και τραγουδιστών.
Είσοδος με προσκλήσεις. Ώρα έναρξης 21.00.
* 9/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη παγκοσμίου φήμης σολίστ βιολοντσέλου Natalia Gutman και με τον Rudolph Barsai στη διεύθυνση ορχήστρας, σε ένα πρόγραμμα με έργα του κλασσικού και ρομαντικού ρεπερτορίου. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 30 χρόνια από ανακάλυψη του τάφου της Βεργίνας από τον Μανόλη Ανδρόνικο.
Είσοδος 10, 15, 20 και 25 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 9-11/11, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, τριήμερο 23ο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, από την Πολιτιστική Λέσχη Προσωπικού Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 21.00.
* 10/11, Αίγλη, στο πλαίσιο του ethno-jazz festival τραγουδά η νέα φωνή της αφροισπανικής latin jazz Concha Buika.
Είσοδος 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 11/11, θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσίαση του λευκώματος «Η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Χρονικό 1939-2007».
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 12.00.
* 11/11, Αίγλη, συναυλία σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής, με αφετηρία τη jazz και το Fusion, στο πλαίσιο του ethno-jazz festival. Εμφανίζεται το «YFG- Yiorgos Fakanas group», με special guests τους Mike Stern (guitar) και Bob Franceschini (saxes).
Είσοδος 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 11-12/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βραδιά χορού με το Μεγάλο Κλασσικό Μπαλέτο Μόσχας των Natalia Kasatkina- Vladimir Vasiliyov, στο έργο «Σπάρτακος» και σε μουσική του Αράμ Χατσατουριάν.
Είσοδος 20, 30, 40, 50 και 60 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 12/11, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, εκδήλωση λόγου για τον Ρήγα Φεραίο, με αφορμή την συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννησή του. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία από το Παραδοσιακό Συγκρότημα του δήμου Θεσσαλονίκης, με παράλληλη απαγγελία κειμένων του Ρήγα Φεραίου από τη Θέμιδα Μπαζάκα και τον Μηνά Χατζησάββα και ηπειρώτικα τραγούδια από τον Σάββα Σιάτρα.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης 21.00.
* 13/11, Αίγλη, συναυλία ethnic, jazz και μοντέρνας μουσικής από την Tamara Obrovac και το Transhistria ensemble, στο πλαίσιο του ethno-jazz festival.
Είσοδος 10 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 14/11, κλειστό γήπεδο ΧΑΝΘ, συναυλία της βραζιλιάνας Tania Maria, μαζί με τους παγκοσμίως γνωστούς μουσικούς της jazz Eddie Gomez και Steve Gadd, στο πλαίσιο του ethno-jazz festival.
Είσοδος 35 και 35 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.
* 14/11, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, μουσικό αφιέρωμα στην ελληνική οπερέτα, από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος τα 70χρονά της. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις ωραιότερες ελληνικές οπερέτες. Διεύθυνση ορχήστρας: Παν.Σιδηρόπουλος.
Είσοδος με προσκλήσεις. Ώρα έναρξης 21.00.
* 15/11, αίθουσα τέχνης αντιδημαρχίας αρχιτεκτονικού τοπογραφίας, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Ιστορικά κτίρια της Νέας Υόρκης».
Είσοδος ελεύθερη. Ώρα εγκαινίων 19.30. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 9 Δεκεμβρίου.
* 18/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συναυλία της θρυλικής οχρήστρας «Jazz at Lincoln Center- Afro Latin Jazz Orchestra», στο πλαίσιο του ethno-jazz festival. Η συναυλία πραγματοποιείται για την υποστήριξη του ετήσιου προγράμματος υποτροφιών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Είσοδος 30, 45, 60 και 75 ευρώ. Ώρα έναρξης 21.00.